kartoniak Posted May 1, 2008 Share Posted May 1, 2008 Witam jak zrobić przydymienia przy działkach i wylotach spalin z silnika przy samolotach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBat Posted May 1, 2008 Share Posted May 1, 2008 Najprościej to przy użyciu suchych pasteli. Kupujemy jakąś czarną, ścieramy na proszek (np. przy pomocy małego sitka) i pędzelkiem nanosimy zależnie od potrzeb na matową powierzchnię. Efekt na lufie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomaszDudek Posted May 1, 2008 Share Posted May 1, 2008 Witaj ja scieram pastele w taki sposób że zamykam je w pudełeczku po tabletkach i trząsam rzucam kopie je i robi się proszek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek14147 Posted May 1, 2008 Share Posted May 1, 2008 Witaj. Gunze ma w ofercie coś takiego do robienia sadzy ale jak to działa to nie powiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wawrzul Posted May 1, 2008 Share Posted May 1, 2008 Nie zebym reklamowal...ale na allegro sa dosc tanio suche pigmenty. Kupilem sobie caly zestaw i jak na moje oko sa bardzo najs. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majek Posted May 1, 2008 Share Posted May 1, 2008 ja scieram pastele w taki sposób że zamykam je w pudełeczku po tabletkach i trząsam rzucam kopie je i robi się proszekA nie prosciej zetrzec je na kawalku papieru sciernego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDisneyland Posted May 1, 2008 Share Posted May 1, 2008 ja scieram pastele w taki sposób że zamykam je w pudełeczku po tabletkach i trząsam rzucam kopie je i robi się proszekA nie prosciej zetrzec je na kawalku papieru sciernego? Ale przyjemność chyba nieporównywalna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majek Posted May 1, 2008 Share Posted May 1, 2008 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ironkamil Posted May 3, 2008 Share Posted May 3, 2008 A nie prosciej zetrzec je na kawalku papieru sciernego? Zależy jeszcze na jakim papierze ścierasz pastele. Ja osobiście wolę technikę skrobania żyletką/skalpelem/nożem do tapet, zwyczajowo nie potrzebuję dużej ilości tego pigmentu dlatego ścieram tyle ile mi potrzeba . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurayahip Posted May 25, 2008 Share Posted May 25, 2008 Zanim zaczniesz nanosić okopcenia , potrenuj na resztkach ramek wtryskowych. Zobaczysz wtedy efekt działania pigmentów . Gdy ich brak zrób to suchym pędzlem- zaczynając od czarnego , rozjaśniając a kończąc jasnoszarym lub białym dający efekt najświeższej warstwy tlenków. Robiąc okopcenia na modelu samolotu pamiętaj o kierunku smug zgodnie z opływem powietrza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts