Usul Napisano 6 Listopada 2020 Share Napisano 6 Listopada 2020 Jak mówiłem tak robię - próbuję coś większego od 1/72'ki, czyli skala 1/32 - jak to słusznie zaznaczył jeden z kolegów - to tylko jeden znaczek, jedna cyferka zmieniona Samolot to OV-10D Bronco od Kitty Hawk - dostałem go w kwietniu od żony na urodziny, więc stwierdziłem, że to świetny czas, by go zacząć. Po walce ze zvezdą jestem gotów na walkę z materią, z jakiej słynie kitty hawk. Natomiast konkretnie u mnie to będzie pierwsze spotkanie z tą firmą. Z dodatków zamierzam wykorzystać blachy eduarda, pitota mastera, kółeczka reskita i zamówiłem wczoraj metalowe golenie podwozia - pomyślałem, że w tej skali i przy tej masie modelu ma to uzasadnienie. Wstępnie planuje robić malowanie pustynne, ale to jeszcze może się zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 6 Listopada 2020 Share Napisano 6 Listopada 2020 Na zmagania z Bronkiem będę zerkał z przyjemnością. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 6 Listopada 2020 Share Napisano 6 Listopada 2020 Ja bym ci proponował żebyś dokupił https://www.mojehobby.pl/products/OV-10D-seatbelts-Kitty-Hawk-KH32003.html i jakby ci się udało https://www.mojehobby.pl/products/OV-10D-S.A.-Kitty-Hawk-KH32003.html W tej skali warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 6 Listopada 2020 Autor Share Napisano 6 Listopada 2020 40 minut temu, Adamo722 napisał: Ja bym ci proponował żebyś dokupił https://www.mojehobby.pl/products/OV-10D-seatbelts-Kitty-Hawk-KH32003.html i jakby ci się udało https://www.mojehobby.pl/products/OV-10D-S.A.-Kitty-Hawk-KH32003.html W tej skali warto To już chyba mam, z dodatków mam (na zawieszenie czekam): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 6 Listopada 2020 Share Napisano 6 Listopada 2020 To czekam na relacje , będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 7 Listopada 2020 Autor Share Napisano 7 Listopada 2020 Smutna dosyć ta kabina jak na tą skalę w tym zestawie, a z racji wielkości oszklenia będzie BARDZO wyeksponowana, więc postaram się ją trochę poprawić . Zacząłem od wycięcia tych otworów co są na "zagłówkami", tych co na zdjęciu - widać na tylnym siedzeniu - zestawowe tam, było po prostu "płasko": Podobają mi się też te wiązki kabli, nity z boku oraz ten kabel - "sprężynka" za fotelami - postaram się to odtworzyć. Dorobiłem uchwyty od chyba katapulty te miedzy jajkami). Wygląda to tak. Powoli do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toke Napisano 7 Listopada 2020 Share Napisano 7 Listopada 2020 Bardzo ciekawy samolocik, z przyjemnością popatrzę. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 7 Listopada 2020 Share Napisano 7 Listopada 2020 Bardzo biedne są te zestawowe fotele. Czeka Cię jeszcze sporo pracy przy nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 7 Listopada 2020 Autor Share Napisano 7 Listopada 2020 Godzinę temu, rymulus napisał: Bardzo biedne są te zestawowe fotele. Czeka Cię jeszcze sporo pracy przy nich. Oj tak, oglądam zdjęcia, dorabiam jakieś pierdoły. Szczególnie, że tu wszystko jest tak wyeksponowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 7 Listopada 2020 Share Napisano 7 Listopada 2020 Słyszałem że model ciężko złożyć by wszystko się zgadzało. Wygląda na to ze ten gościu rozgryzł problem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Listopada 2020 Share Napisano 7 Listopada 2020 chodził kiedys za mna ten Bronco w 32. Z wielka przyjemnościa będe oglądał. Rób duzo zdjęć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 15 Listopada 2020 Autor Share Napisano 15 Listopada 2020 Dobra, mały update, jeden fotel skończony, drugi prawie. Masakrycznie ubogie to było fabrycznie (dwa pierwsze zdjęcia), więc robiłem c mogłem by to ubarwić. Jestem też w trakcie pracy nad kabiną(mam nadzieję, że kolejny post to będzie kabina), żeby też ją trochę ciekawszą zrobić, bo nuuudy, a w rzeczywistości tam się różne rzeczy działy 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toke Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 Zacnie wyszedł fotelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 Fotel fajny ale zwróć uwagę na zdjęcie kabiny, które zamieściłeś nieco wyżej. Widać tam, że fotele nie są takie same. Ten zasobnik, który pomalowałeś na niebiesko nie jest umieszczony po tej samej stronie foteli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 15 Listopada 2020 Autor Share Napisano 15 Listopada 2020 43 minuty temu, rymulus napisał: Fotel fajny ale zwróć uwagę na zdjęcie kabiny, które zamieściłeś nieco wyżej. Widać tam, że fotele nie są takie same. Ten zasobnik, który pomalowałeś na niebiesko nie jest umieszczony po tej samej stronie foteli. Tak, widziałem i z tego co się orientowałem po innych zdjęciach to te pakunki były pakowane "jak wygodniej", bo nie mają stałego przytwierdzenia. Są też montowane na różne sposoby, zazwyczaj pasy, ale i linki jakieś takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 13 Marca 2021 Autor Share Napisano 13 Marca 2021 Dobra, wróciłem powoli do tematu (niestety u mnie przerwy dłuższe się zdarzają), powoli chcę zamykać połówki, wygląda to w taki sposób: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 28 Marca 2021 Autor Share Napisano 28 Marca 2021 Powolutku dzieje się do przodu. Niestety po super przyjemnym środku wyszedłem na zewnątrz i jest... no jest wyzwanie Zacznę od skrzydeł - rozpiętość ok. 35cm - składają się z 7 części, które bez wzmocnienia nie mają prawa się trzymać (moim zdaniem). Więc wkleiłem solidny pasek hipsu celem wzmocnienia konstrukcji. Skleiłem ze sobą połówki to jest średni- w miarę pasują, ale jest trochę "naciągania" i oczywiście ostrego szlifowania linii podziału. A następnie przyszło do dopasowania skrzydeł do kadłuba i tu jest masakra, tona szlifowania, szpachla itp. Masakra. Potem składanie tych bocznych pylonów- było lepiej, jeszcze dostaną waha w środek i pomyślę, czy otwierać czy zamykać. Generalnie idzie powoli do przodu, ale z oporem materiału 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 Czytając relację nasuwa się pytanie: żona to na pewno Cię kocha, że takie prezenty daje Żarcik oczywiście, ale gratuluję samozaparcia. Mogłoby się wydawać, że w tej skali dokładność zestawu powinna być na wyższym poziomie. Ciekawa robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 17 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2021 W dniu 29.03.2021 o 00:23, giberes napisał: Czytając relację nasuwa się pytanie: żona to na pewno Cię kocha, że takie prezenty daje Żarcik oczywiście, ale gratuluję samozaparcia. Mogłoby się wydawać, że w tej skali dokładność zestawu powinna być na wyższym poziomie. Ciekawa robota. Dokładność.. przez tą dokładność nie chce mi się nawet zdjęć robić, bo często jest tak, że coś skleję, a potem 2-3x dłużej szpachluje i szlifuję. Zestaw prezentuje się super, ale w kluczowych miejscach spasowanie jest słabiutkie. Największa bolączka to projekt łączenia kadłuba - skrzydeł - gondoli. Dopasowanie gondoli do skrzydeł to szpary po 1-2 mm, może nie powinienem pokazywać, bo takie szpachlowanie paskudnie wygląda, niemniej, pokazuje jak jest. Za to nabiera już kształtu jako całości, co cieszy, bo model jest słusznych rozmiarów i mam nadzieje, że będzie robił fajne wrażenie jako całość A poniżej stan zdjęć na teraz: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 7 Maja 2021 Autor Share Napisano 7 Maja 2021 Walka trwa, ale model jest strasznie pechowy. Poszpachlowałem, poszlifowałem, zapodkładowałem, zrobiłem preshading i..... model spadł ze stołu -pęknięcie na skrzydłach. Po prostu ręce mi opadły. Ale wróciłem do walki i powoli wrzucam kolorek na dolną część samolotu - ze 3 warstwy położyłem i już preshading zaczyna być zgaszony. Walka trwa 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi