Moses Napisano 10 Listopada 2020 Share Napisano 10 Listopada 2020 (edytowane) Ej ale jak to, F-86 Sabre, USAF? Nie Marines? Spoko spoko, wszystko jest ok. W 1953 do 25tego dywizjonu mysliwskiego USAF, w ramach programu wymiany pilotów, trafił służący w VMF-311, major John Glenn. W Korpusie latał na powolnych Pantherach, teraz trafił prosto do Aleji Migów, siadając za sterami najnowoczesniejszego wtedy Mysliwca czyli F-86 Sabre. Liczył na zostanie drugim, po Johnie Bolcie z VMF-224 latającego tez na Saberach w ramach 318FIS, odrzutowym asem Korpusu piechoty morskiej. Niestety nie mial szczescia i w lotach bojowych nie natrafiał na przeciwników, co kwitował ciągłym narzekaniem. Widząc frustrację Glenna obsługa 25th FIS wymalowała na jego Saberze napis Mig Mad Marine. W 27 lotach bojowych, uzyskał 3 zestrzelania, nie doganiając Bolta, który zakonczył słyżbe na Saberach z 6 zestrzeleniami na koncie. Po służbie John Glenn został pilotem testowym. Testował morską wersję Sabera, czyli FJ-2, oblatywał Cutlassa i Crusadera. Był pierwszym pilotem który wykonał transkontynetalny lot naddzwiekowy. Ustanowił rekord prędkości na F-8 Crusader, przelatując w 3h 23 minutyi 8.3 sekund z Los Alamitos, California do Floyd Bennett Field w New York City. Swoją kariere lotniczą zakończył zostając pierwszym amerykaninem na orbicie kosmiecznej. Model wykonany został w ramach zabawy #weekendedition na Facebookowej Grupie Agtom. Model rozpocząłem robić w piątek o 1700 zakończyłem w niedziele krótko po 24. WIęc tempo było spore, więc jest kilka wpadek i niedokładnosci. Model Fujimi sklejało się przyjemnie, wszystko świetnie spasowane. polecam zestaw. Malowany Model Masterami, varniszowany satyną Vallejo Edytowane 10 Listopada 2020 przez Moses 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 10 Listopada 2020 Share Napisano 10 Listopada 2020 Model fajny ale to jest F-86F-(30 tak mi się mocno wydaje) Zresztą to widać po skrzydłach na pierwszym zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Listopada 2020 Autor Share Napisano 10 Listopada 2020 (edytowane) Zgadza się, dodatkowo teraz zauwarzyłem ze w feworze walki zle przykleiłem stateczniki. iiiii juz nprawione Edytowane 10 Listopada 2020 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 10 Listopada 2020 Share Napisano 10 Listopada 2020 Ależ ładnisty modelik. Szczerze gratuluję bo miniaturka jest bardzo przyjemna dla oka. Coraz bardziej podobają mi się te zimno wojenne hamburgerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 10 Listopada 2020 Share Napisano 10 Listopada 2020 Fajny, fajny. A co trzeba zrobić i jak to zrobic żeby skleić model w jeden weekend? Jestes wielki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Listopada 2020 Autor Share Napisano 10 Listopada 2020 (edytowane) Najwazniejsze, to przekonać żonę, że jesteś przez weekend wycięty z życia, a reszta jakoś pojdzie;) Edytowane 10 Listopada 2020 przez Moses 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 11 Listopada 2020 Share Napisano 11 Listopada 2020 Superaśny!!! Skleiłem swojego więc wieku temu Ale tak mi się podoba , że potem kupiłem jeszcze jeden egzemplarz i czeka w kolejce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Listopada 2020 Share Napisano 11 Listopada 2020 Jak na takie ekspresowe tempo, to wyszedł bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi