mikemc Napisano 15 Lipca 2021 Autor Share Napisano 15 Lipca 2021 Dzięki za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Lipca 2021 Share Napisano 15 Lipca 2021 Przekopałem swoje archiwum żeby zweryfikować te kominy ale niestety d....a Na kilku fotkach kadrowanych "z góry" gdzie mogłoby być cokolwiek widać szczyty kominów są tak okopcone że niestety g... widać A w kwestii zachowanej Mikasy jako muzeum to wewnątrz kominów nic extra nie ma (są jako zwykłe grube rury), no ale ja to bym się tym zupełnie nie sugerował bo jak wiadomo wszystko co jest powyżej pokładu zostało zniszczone w czasie wojny i okresu zaraz powojennego. To co obecnie widać zostało w latach 60tych zbudowane od nowa z dużymi uproszczeniami względem oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 16 Lipca 2021 Autor Share Napisano 16 Lipca 2021 Dzięki za pomoc. Jeszcze jedna rzecz z jaką możesz mi pomóc. W instrukcji pokazane są dwie wersje wietrzników. Zapewne jest to pozostałość po młodszej wersji wydawanej przez Hobby Bossa. Wersja z Pontos też jest inna. Tam nie są zamontowane pod kątem. Jestem ciekawy która wersja jest prawidłowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Lipca 2021 Share Napisano 16 Lipca 2021 OK - zagrzebie w temacie bo akurat weekend będzie Zakładam że wspomniane na poczatku wątku plany budowy okrętu w konfiguracji na rok 1905 nadal aktualne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 16 Lipca 2021 Autor Share Napisano 16 Lipca 2021 tak 1905. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 16 Lipca 2021 Autor Share Napisano 16 Lipca 2021 Jeszcze jedno zdjęcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Lipca 2021 Share Napisano 17 Lipca 2021 Udało mi się trochę pogrzebać w temacie i sytuacja wygląda tak: Jak bierzemy pod uwagę 1905 to Mikasa miała oba typy nawiewniki fajkowe i te dzielone blaszkowe - co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Fotka datowana na rok bitwy pod Cuszimą : jak widać na w/w fotce wywietrzniki międzykominowe z "blaszkami" , a nawiewniki przy pomostach (dziobowym i rufowym) "fajkowe" co do kształtu i wygięcia przewodów wchodzących w pokład niestety zachowało się mało zdjęć z tego czasu gdzie widać śródokręcie i są w miarę dobrej jakości. Niemniej jednak powiększenia wskazują że jest coś na rzeczy i kształt wskazuje iż niektóre nawiewniki mogły być przegięte : jeszcze taka grafika ale takimi "rysuneczkami" bym się zbytnio nie sugerował : jeśli miałbym wyrazić swoją opinię to obstawiałbym że ewentualne przegięcie nawiewników brało się z umieszczenia na pokładzie dodatkowego wyposażenia (chociażby łodzi czy szalup) którego lokalizacja wymusiła przegięcia by nie wystąpiła kolizja. Jeszcze mam takie planiki Mikasy, ale uwaga: to są rysunki przedstawiające założenia planistyczne i koncepcyjne jednostki, a więc jeszcze przed jej budową tak więc nie ma co się nimi zbytnio sugerować w kwestii wyposażenia pokładowego \ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 18 Lipca 2021 Autor Share Napisano 18 Lipca 2021 Dzięki za pomoc. Zdjęcia też super. Pokazują że okręt czysty nie był. Też widać siatkę zwiniętą na pomostach. Myślałem o tym i chyba użyje materiału do moskiter. Wielkość oczek powinna się zgadzać. Druga opcja to użyć siatki PE od pontos ale blaszka będzie chyba zbyt sztywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 23 Lipca 2021 Autor Share Napisano 23 Lipca 2021 Witam Instrukcja proponuje użycie farby H061. Mam ten odcień ale wydawał się za jasny w poruwnaniu z archiwalnymi zdjęciami. Wczoraj znalazłem druga buteleczkę tej samej farby i zdziwiło mnie że to całkiem inny odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 9 Listopada 2021 Autor Share Napisano 9 Listopada 2021 Maszty na półmetku. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Listopada 2021 Share Napisano 10 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 18.07.2021 o 11:45, mikemc napisał: materiału do moskiter tez sztywny gaziki to jest kierunek do eksploracji - sa o różnym stopniu oczkowania albo torebka od herbaty - niektóre mają siateczkę maszt ... łała łiła Edytowane 10 Listopada 2021 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 10 Listopada 2021 Autor Share Napisano 10 Listopada 2021 Dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 16 Listopada 2021 Autor Share Napisano 16 Listopada 2021 Witam. "Domki" gotowe do wklejenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Listopada 2021 Share Napisano 16 Listopada 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 16 Listopada 2021 Share Napisano 16 Listopada 2021 Ładniutkie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 16 Listopada 2021 Share Napisano 16 Listopada 2021 tez obserwuję i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Listopada 2021 Share Napisano 17 Listopada 2021 Piękny okręt się szykuje. Podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 28 Listopada 2021 Autor Share Napisano 28 Listopada 2021 Witam. Ktoś się orientuje jakiego koloru powinny być wały napędowe do śrub. Na google widzialem dwie wersje jakie popełniali modelarze. Przeważnie wały były pokryte kolorem takim samym jak śruby napędowe. Widziałem jeszcze wały napędowe pokryte czerwienią jak reszta dolnego kadłuba. Autentycznych zdjęć nie mogłem znaleźć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 (edytowane) 11 godzin temu, mikemc napisał: Ktoś się orientuje jakiego koloru powinny być wały napędowe do śrub. poszukam czegoś w temacie - ale to dopiero wieczorem, po 19 EDIT ------------------------------ niestety lipa, nic nie znalazłem.... jakiś fajnych fotek w suchym doku od rufy też nie mam. Jedyne czym można by się zasugerować to taka kolorowanka : ale to oczywiście żaden "konkretny kwit" Edytowane 28 Listopada 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 29 Listopada 2021 Autor Share Napisano 29 Listopada 2021 Witam. Tego się spodziewałem ze raczej mało prawdopodobne że uchowały się jakieś zdjęcia. Dzięki za starania. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 9 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2021 Jakiś progres. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Elegancko się prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Grudnia 2021 Share Napisano 11 Grudnia 2021 Ależ to bydlę wielkie było. Świetnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi