Szef Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 Mam do was pytanie drodzy modelarze. Zaginarka do blach jaka. Chodzi mi o marke i wymiary. Kiedy chodzi o skale w której składam to nie mam sprecyzowanej .Składam najcześciej 1/35 a najmiesza skala to był 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 Używam TheSmallShop 5,5" . B.dokładne i porządne narzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 (edytowane) Polecam RP TOOLZ RP13 - Giętarka do elementów fototrawionych 13 cm / 13cm Long Photo Etch bending tool Edytowane 29 Września 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 W tej chwili nie mam swojej, ale z zasłyszanych opini to produkty The Small Shop to absolutny top zaginarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 Żeby nie "mnożyć bytów" podłączam się pod pierwszy temat z związany z zaginaniem blaszek. Ma ktoś jakiś sposób na kształtowanie blaszek na półokrągło domowymi sposobami? Walcowanie (w tym przypadku obsadką od czeskiej żyletki) na płaskiej powierzchni daje mi jak na razie dość mizerne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 31 Stycznia 2021 Share Napisano 31 Stycznia 2021 Taki domowo-"januszowy" sposób sobie wymyśliłem, na wzór walców do formowania blach w przemyśle. Podstawka umożliwiająca równoległe i stabilne ułożenie wałków podtrzymujących, w tym przypadku użyłem klocków lego dostępnych chyba w każdym domu. Na taką podstawę położyłem końcówki do proxxona jako wałki podtrzymujące i oprawki skalpela jako wałka dociskającego. Wałek dociskający to element formujący blaszkę. . 1,2 - wałki podpierające (końcówki proxxona) 3 - wałek dociskający (oprawka skalpela) Blaszkę położyłem na wałkach 1 i 2. Jest już wygięta ponieważ zdjęcia robiłem już po uformowaniu. Na blaszkę położyłem wałek dociskający i przytrzymałem krawędź blaszki na wałku palcem Przetoczyłem tak aby blaszka przeszła kilka razy przez obydwa wałki podtrzymujące, do przodu i do tyłu. Powtarzać do uzyskania potrzebnej krzywizny. Przetoczyłem dosłownie trzy -cztery razy Może komuś się przyda jako podstawa do własnych modyfikacji powyższego urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 1 Lutego 2021 Share Napisano 1 Lutego 2021 Można i na trzonku pędzla rolować, tylko odpowiedni rozmiar itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 1 Lutego 2021 Share Napisano 1 Lutego 2021 Tylko, że trzonek pędzla niekoniecznie ma tą samą średnicę na całej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Marca 2022 Share Napisano 3 Marca 2022 Muszę zamówić zaginarkę, bo mi warsztaty stoją... no i jak zwykle dylemat w zakresie dostępnych środków... Trumpek ,,M": https://allegro.pl/oferta/zaginarka-medium-trumpeter-master-tools-09932-11860391555 czy RP-08: https://allegro.pl/oferta/rp-toolz-rp08-gietarka-do-elem-fototrawionych-8cm-11858006389 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 3 Marca 2022 Share Napisano 3 Marca 2022 (edytowane) @myszatyDołóż ze 20 zł i lepiej kup większa https://exito.sklep.pl/pl/p/RP-TOOLZ-RP13-Gietarka-do-elementow-fototrawionych-13-cm/35958 to dobry produkt Edytowane 3 Marca 2022 przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 11 godzin temu, myszaty napisał: czy RP-08 Mam tę zaginarkę. Ogólnie jest ok, ale nie jest pozbawiona wad. Po pierwsze precyzja wykonania nie jest najwyższych lotów. U mnie część ruchoma jest przesunięta względem stolika (podstawy) przesunięta o dobry mm. Po drugie przydałoby się więcej zębów. I po trzecie brakuje łukowatych wycięć. Co do wielkości, to do 1/48 w zupełności wystarcza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi