persyMG Napisano 23 Listopada 2020 Share Napisano 23 Listopada 2020 (edytowane) Renault FT (zwykle nazywane FT-17, choć to nie zupełnie poprawne) z 1. Pułku Czołgów, rok 1920. W planie miał być zrobiony patriotycznie na 15 sierpnia.. zdążyłem na 11 listopada Meng Model TS-008 1/35 + blaszki Voaget i E.T. model Malowane (w wiekszości) MIG-AMMO + Model Master Całość wyszła +-poprawnie, ale nie do końca tak jak chciałem (zwłaszcza niektóre obicia i część brudzenia )... Co do pojazdu, to jak widać ma to być nr 1716 - "Mars". Odbiega on kamuflażem od jeżdżącego, odrestaurowanego egzemplarza ponieważ kamuflaż tegoż zupełnie nie pokrywa się ze zdjęciem oryginału. Moja wersja też nie jest 100% zgodna, ale moim zdaniem jednak mu bliższa. Zapewne ktoś zauważy, że schemat kamo na wieży jest inny niż na kadłubie. Wg mnie tak było w rzeczywistości - jest jedno zdjęcie pojazdu. Widać na nim, że na kadłubie słabo, ale jednak widoczne są czarne pasy rozdzielające kolory, a na wieży ich nie ma. Ponadto, w ewidencji pojazd miał karabin, a na zdjęciu ma działo więc musiał mieć wymienianą wieżę. Wyjaśniałoby to różnice malowania. Zapewne zauważyliście, że w niektórych miejscach są w modelu szpary między elementami... ... ale to dlatego, że wszystkie klapy są ruchome: Odnośnie koloru wnętrza, to gdzie nie spojrzeć, zwykle modelarze robią białe. Ale jak się przyjrzeć zdjęciom... to zacząłem mieć poważne wątpliwości. Moim zdaniem całkiem sporo pojazdów w okresie zaraz po I WŚ miało ciemne (zielone?) wnętrze. Do takiego wniosku doszedłem jednak w momencie, gdy bryła była już prawie "zamknięta" i nie było jak tego zmienić. Sam model całkiem dobrze składalany, dość szczegółowy, ale kilka rzeczy mogłoby być dopracowanych trochę lepiej. Najgorsza sprawa to gąsienice, które mają spore luzy prze co robią się przez to o pół ogniwa za długie i źle się układają. Co do blaszek, to użyłem Voyagera i E.T Model. Główna różnica między nimi to to, że Voyagery mają elementy podwozia (dość ciężko składalnego pod względem zachowania geometrii, a do tego z kilkoma elementami o błędnych wymiarach), a w E.T. są m.in. włazy przednie. Reszta się w dużej części pokrywa, ale E.T. są lepiej spasowane z modelem i sensowniej zaprojektowane. Klapy silnika robione częściowo własnoręcznie. Muszę wyciągnąć wnioski i poprawić technikę w następnym modelu. Edytowane 23 Listopada 2020 przez persyMG 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Listopada 2020 Share Napisano 23 Listopada 2020 Całkiem ładny model. Widać braki w brudzeniu o których pisałeś, szczególnie na górnej części pancerza. Biały też jakoś tak sterylnie wygląda. Poza tym jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 24 Listopada 2020 Share Napisano 24 Listopada 2020 Tak- "patriotycznie"- Oprócz uwag Krzyśka popracowałbym jeszcze nad podłożem szczególnie pod pojazdem. Uwagi. co do kamuflażu i modyfikacji- jak najbardziej. Powinniśmy czytać zdjęcia, a nie tylko oglądać! Życzę następnych ni mniej udanych projektów. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Listopada 2020 Share Napisano 24 Listopada 2020 Poza tym, co napisali Koledzy - ode mnie plus za fajnie pomalowane gąsienice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 25 Listopada 2020 Share Napisano 25 Listopada 2020 Jakieś przeróbki robiłeś, żeby wyszła wersja z 1920? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi