marioba Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 Czołem! W sobotę, drogą kupna, w zaprzyjaźnionym sklepie nabyłem to coś: Henschel Typ33 D1, Revell 1:35. Nikt tego nie chciał kupić, bo chyba brzydkie, dali niezły rabat, więc uznałem że jest to model w sam raz dla mnie. Model to przepak ICM. Wypraski jak wypraski. Trzeba będzie coś szlifować i szpachlować. Papiery typowe dla Revella Ładne kalki No i trochę zdjęć oryginałów. Zdjęcia zamieszczone oczywiście tylko w celach dyskusyjnych! Model można zrobić w trzech wersjach kolorystycznych. Ja swojego planuję w jedynym słusznym kolorze, to jest w Panzergrau, z zamkniętą komorą silnika. Posiadam trochę literatury i zdjęć ale wszelkie materiały w tym temacie, bardzo chętnie przytulę. Mariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 No to działaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Listopada 2020 Super Moderator Share Napisano 30 Listopada 2020 mmmm moje ulubione autko :D, ad modelu nie wiem czy planujesz poprawiać to i owo ale maska jest do bani, można nabyć Parta -samą maskę- ale ona też wymaga poprawek, największym błędem jest jej podział (3 elementy z środkowym a powinny być tylko klapy na wspólnym zawiasie) dla wizualizacji - zdjęcia dla celów dyskusji z Parta można użyć natomiast boków- są całkiem ok, u mnie wyszło tak (górne poszycie maski niestety od podstaw) jak będziesz chciał poprawić to i owo wiesz gdzie pytać no i warto nabyć koła z Panzerart i najfajniejszy termostat na chłodnicy (niestety trzeba samemu wystrugać) Oglądam i czekam na progres Edit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 1 Grudnia 2020 Share Napisano 1 Grudnia 2020 Koła chyba są najbardziej warte zakupu bo ICM ma jakieś problemy z ich średnicą w swoich modelach i są zdecydowanie za małe, co na gotowym modelu dosyć rzuca się w oczy =P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 1 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2020 (edytowane) Greif, Przyjacielu! Jak zwykle zburzyłeś spokój mojego umysłu! Przynajmniej wiem o brakach jakie ma ten model. Co do blaszek? Walczę ze sobą, bo jak w nie się właduję, to lepienie tego pojazdu przeciągnie się do kilku lat. Sam model-pojazd zauroczył mnie! Zapalałem do niego dziwną, wręcz patologiczną miłością. Taką że zostawiam na razie inne modele i zajmuję się tylko tym pojazdem. W swojej pokraczności jest po prostu piękny Kółka chyba dokupię.... Mariusz Edytowane 1 Grudnia 2020 przez marioba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 1 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2020 (edytowane) Czołem! Po policzeniu dodatkowych kosztów, okazuje się że nie bardzo stać mnie na dodatki. Branża w której prowadzę działalność, od marca tego roku praktycznie leży. Mimo szczerych chęci i zanęcenia przez Greifa, model będzie budżetowy. Zakup dodatkowych gratów byłby rozrzutnością u mnie w tej chwili. Poza tym idą święta i ZUS do 15go muszę zapłacić. Mariusz Edytowane 1 Grudnia 2020 przez marioba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Grudnia 2020 Super Moderator Share Napisano 1 Grudnia 2020 przy ramie też można własnym sumptem co nie co podziałać jak to mawiają niby nic a oko cieszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 1 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2020 No i takim własnym sumptem będę działał! Dzięki za zdjęcia! Mariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 1 Grudnia 2020 Share Napisano 1 Grudnia 2020 No to bęędziee co oglądać. Ten właśnie nieopancerzony dział "pancerki" lubię. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 6 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2020 Czołem! Lubie wiedzieć co lepię i małe dochodzenie musiałem w związku z tym zrobić. Revell napisał w papierach, że to D1 to diesel. To bzdura! Silnik Diesla posiadał pojazd G1, który to był produkowany równolegle z pojazdami z silnikiem gaźnikowym. Polepiłem zestawowy silnik: Na dolnym zdjęciu widać: sześć świec zapłonowych, z kablami w szynie i aparat zapłonowy. Poniżej od lewej widać: sprężarkę, pompę wody, prądnicę, aparat zapłonowy, kawałek przekładni kierownicy oraz cięgna biegnące od kolumny kierownicy do aparatu zapłonowego. To element regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu. Dwie dźwigienki przy kolumnie kierownicy to odpowiednio : regulator kąta wyprzedzenia zapłonu i regulator składu mieszanki (ssanie) I prawa strona. widać tzw. dwa mokre filtry powietrza osadzone na dwóch gaźnikach Solex 40 BFVL. Poniżej kolektor wydechowy. Od prawej poniżej: pompa olejowa z filtrem oleju i pompa paliwowa. Na silniku z zestawu, poza filtrami powietrza i kolektorem wydechowym tych elementów nie ma.... Gaźniki wyglądały tak: Jednym słowem samochód był zaopatrzony w Vergasermotor (Otto) Henschel Typ D. Sześciocylindrowy gaźnikowy silnik, o pojemności 10857ccm i mocy 100KM przy 1600 o/min. Na początku napisałem że silnika nie będzie widać. I tak będzie. Chociaż byłby dobrą bazą do zrobienia niezłej repliki. Poza tym coś tam jeszcze z nudnych rzeczy polepiłem... Jakby co, to mam kwity na to co napisałem powyżej: I jeszcze to: http://www.kfzderwehrmacht.de/Homepage_english/Motor_Vehicles/Germany/Henschel/Henschel_33/henschel_33.html I cała masa innych materiałów jakie zebrałem i te które otrzymałem od naszego forumowego Kolegi Greifa, któremu bardzo dziękuję! Poza tym pojazd posiada jeszcze kilka tajemnic, które muszę rozszyfrować... I tyle na dzisiaj... Mariusz Zdjęcia umieszczone są, oczywiście tylko i wyłącznie w celach dyskusyjnych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2021 Czołem! Mała aktualizacja... Nauczony doświadczeniem, lepienie zacząłem od skrzyni i ramy. Dla mnie to podstawa! Najpierw spasuje jedno z drugim i dopiero wtedy jak wszystko zacyka zajmę się całą resztą... Troche szpachli... Paka z uchwytami do gąsienic... Polepione coś od spodu... Oczywiście trzeba coś tam poszpachlować i poszlifować. Całość wygląda teraz tak: Rama wstępnie polepiona... I pierwsza przymiarka do paki... Przyszła kolej na schowki zawieszone pod skrzynią ładunkową. Generalnie są do d..... Przypominają szuflady z lodówki. Trzeba poprawiać... Hips i szpachla... Model składa się średnio słabo. Plastik raczej kruchy. Trzeba uważać aby czegoś nie połamać. Trochę się raczej narobię, zanim ten model jakoś będzie wyglądał.. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi