Skocz do zawartości

Figuranci 1/35

SzymonP.

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, M.A.V. napisał:

Masz rękę do tych ludzików :super:

szczególnie twarze świetnie wychodzą - bardzo naturalnie

Dzięki, przydają się okulary powiększające, bez tego ciężko cokolwiek zrobić. A twarze zajmują tyle samo czasu co reszta figurki, przynajmniej czasami.

31 minut temu, SzymonP. napisał:

A twarze zajmują tyle samo czasu co reszta figurki, przynajmniej czasami.

no właśnie trochę w zeszłym roku w ramach eksperymentu bawiłem się figurkami w skali 1:35 i już mnie "życie nauczyło" że od twarzy trzeba zaczynać - jak się człowiek namorduje nad fajnymi ciuchami a  potem zrobi twarzo-gnoma to tylko można się załamać  :haha:

Napisano (edytowane)
16 godzin temu, Marcin M. napisał:

Jak aplikujesz lakier? I jaki?

Vallejo Mat - dwie warstwy z pędzla, chociaż wydaje mi się, że aerografem wyjdzie lepszy efekt - ale nie mam stacji aero i muszę instalować się na czas malowania w kuchni - pewnie w czwartek zrobię testy i zobaczymy co wyjdzie.

Edytowane przez SzymonP.
zapomniałem dodać inne odpowiedzi a nie chcę zaśmiecać wątku

14 godzin temu, piotrkur napisał:

Jest extra jak dla mnie,papierosa tylko zrób cieńszego wink3

To rosyjski Biełomor :D - ale faktycznie, wyszedł trochę gruby

11 godzin temu, M.A.V. napisał:

no właśnie trochę w zeszłym roku w ramach eksperymentu bawiłem się figurkami w skali 1:35 i już mnie "życie nauczyło" że od twarzy trzeba zaczynać - jak się człowiek namorduje nad fajnymi ciuchami a  potem zrobi twarzo-gnoma to tylko można się załamać  :haha:

nie bez przyczyny figurkowcy oddzielnie malują twarze i całą resztę, ale to jak się pomaluje to często zależy od rzeżby, jak jest słaba to nie ma cudów  - coś tam podiagniesz pędzelkiem, ale bedzie brak ekspresji. Ja ogólnie zaczynam od twarzy - i jeżeli wyjdzie to mogę zajmować się resztą. Jak nie wychodzi to odkładam na półkę i figurka czeka aż będzie wena. Czasami też przed malowaniem oglądam jakieś filmiki - Juame Ortiz czy Calvin Tan - jak oni do tego podchodzą, na Life Miniatures są też ciekawe tutoriale do pobrania w .pdf - skala trochę większa, ale warto zobaczyć gdzie i jak kłaść jaki kolor.

• 3 weeks later...
4 godziny temu, Marcin M. napisał:

Bardzo popularny wśród barberów niemieckich styl. Świetnie. Lubię mocny kontrast.

Dzięki, obejrzałem jeden filmik na YouTube gdzie gościu mówił o tym, żeby nie bać się kontrastów, i sam jestem zadowolony. Trochę trzeba oszukiwać oko, inaczej figurki (szczególnie w tej skali) wyglądają zbyt płasko.

• 7 months later...