Constructor Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 Kupiłem sobie BF-109 G-6 i mam problem z przeliczeniem farb z Model Master na Vallejo Air. Znalazłem przeliczniki, ale np Dark Gull Gray i Medium Gray zamienia mi na tą samą Vallejo Air o kodzie 48 Jeśli ktoś może mi pomóc to przeliczyć to będę wdzięczny: Model Master FS36231 Dark Gull Gray na Vallejo Air Model Master FS35237 Medium Grey na Vallejo Air Model Master FS36375 Light Ghost Gray na Vallejo Air Model Master FS37038 Flat Black na Vallejo Air Model Master FS37875 Flat White na Vallejo Air Robię zamówienie do dioramy i chcę się przygotować tez do tego modelu i o innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 mniemam, że 109 będzie w malowaniu niemieckim i w tym wypadku lepiej by było gdybyś podał oznaczenie RLM. W tych barwach przelicznik jest następujący: kol RLM Vallejo air RLM-02 044 RLM-65 008 RLM-66 055 RLM-70 021 RLM-71 015 RLM-73 016 RLM-74 054 RLM-75 052 RLM-76 046 RLM-79 034 RLM-80 017 RLM-81 043 RLM-82 022 RLM-83 013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 6 Maja 2008 Autor Share Napisano 6 Maja 2008 RLM? Nie kumam nic z tego:( Ja chciałem Model Master zamienić na Vallejo Air :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 Hej! Widze, ze temat zostal wyczerpany zanim dotknalem klawiatury. Ale na wszelki wypadek podam pare linkow: Link 1 Link 2 Link 3 Link 4 To tak na szybko. Ostatni link wydal mi sie szczegulnie przydatny. P.S. RLM-02 = nazwa koloru wedlug niemieckiego standardu 044 = odpowiednik tego koloru wedlug Valleyo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 6 Maja 2008 Autor Share Napisano 6 Maja 2008 Ok już się pogubiłem bo raz wychodzi, że RLM 75 to dark gull grey a raz, że medium gray i teraz padam :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 Ok już się pogubiłem bo raz wychodzi, że RLM 75 to dark gull grey a raz, że medium gray i teraz padam :( Czy dark czy medium to już interpretacja firmy co te farby robi. W samolotach niemieckich RLM to najlepsze co może być, bo bez problemu na ich podstawie można dobrać odpowiedni kolor od każdego wytwórcy. G6 będzie RLM74/75/76 + miejscami może się pojawić 02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 6 Maja 2008 Autor Share Napisano 6 Maja 2008 OK zaraz oszaleję! nie mogę się w tym połapać :( Mam: Model Master FS36231 Dark Gull Gray Model Master FS35237 Medium Grey Model Master FS36375 Light Ghost Gray Model Master FS37038 Flat Black Model Master FS37875 Flat White I muszę znać odpowiedniki tych farb w Vallejo Air bo Vallejo Air chcę kupić, a przeliczanie tego w RLM mnie gubi Jeśli ktoś może pomóc mi to dobrać to będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 6 Maja 2008 Autor Share Napisano 6 Maja 2008 OK lecimy dalej: RLM 02 to Vallejo 44 Light Grey Green RLM 74 to Vallejo 54 Dark Grey Blue RLM 75 to Vallejo 52 German Grey RLM 76 to Vallejo 46 Pale Grey Blue i teraz mam instrukcję w której każą mi malować w Model Master tak? a ja chcę to zamienić na Vallejo Air tak? a ja zamieniłem Vallejo Air na RLM i nie znam odpowiedników do Model Master i nie wiem co mam zamienić na co :( kurde pogubiłem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 http://img98.imageshack.us/my.php?image=dsc05830nl1.jpg Ten jasno niebieski na kadłubie to RLM 76, Ten jasno szary to RLM 75 a ten ciemniejszy (zielonoszary) to RLM 74 + niektóre plamki na kadłubie (takie jasno-oliwkowe sie wydają) t RLM 02 Teraz to "przelicz" na swój schemat malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 Constructor - zapomnij o instrukcji! Uzyj kolorow standardu RLM czyli takich jakimi malowali Niemcy. Tak jak napisal HubertK, do Bf 109 G-6 bedziesz potrzebowal RLM 74, 75 i 76 no i moze troche zoltego czyli RLM 04. Czyli odpowiednio Vallejo 054, 052, 046 i 002 (wedlug listy imt'a) - proste jak dziadowski bicz Tablica kolorow Vallejo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 6 Maja 2008 Autor Share Napisano 6 Maja 2008 Może wytłumaczę to tak: w instrukcji producent podał mi konkretne farbki, których mam użyć oraz pokazał mi jak mam pomalować model - kształt kamo, oraz to gdzie mam której farby Model Mastera użyć - jak dla małpki - wszystko proste. Tyle, że mi sie zachciało malować Vallejo Air, bo mi łatwiej aero idzie niż pędzlem, więc tak sobie założyłem i próbowałem przeliczyć Model Master na Vallejo Air. Koledzy przeliczyli mi RLM na Vallejo Air - ok znalazłem te farby VA, ale nadal nie mogę dopasować RLM do Model Master. Na razie wiem, że: RLM 02 to Vallejo 44 Light Grey Green - podwozie i plamki RLM 70 to Vallejo 21 Black Green - do łopat śmigła RLM 74 to Vallejo 54 Dark Grey Blue - zielonoszary na kadłubie RLM 75 to Vallejo 52 German Grey - ciemnoszary na kadłubie RLM 76 to Vallejo 46 Pale Grey Blue - jasnoniebieski na kadłubie Weźmy to teraz na obrazku przykładowo: 4. RLM 02 to Vallejo 44 Light Grey Green - podwozie i plamki 1. RLM 70 to Vallejo 21 Black Green - do łopat śmigła 5. RLM 74 to Vallejo 54 Dark Grey Blue - zielonoszary na kadłubie 6. RLM 75 to Vallejo 52 German Grey - ciemnoszary na kadłubie 2. RLM 76 to Vallejo 46 Pale Grey Blue - jasnoniebieski na kadłubie 3. Nie ma bo mi się za dużo naliczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 2 to to samo co 6 i to jest RLM 75 (i on nie jest ciemny, niektórzy mówią że jest fioletowy ) RLM 76 - na spód samolotu oraz tło do plamek kadłuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 Witaj masz tego me 109 z unimodels napisz coś o jego sklejalnosci a co do farb dodaj do emali model master benzyny estrakcyjnej i maluj aero ja maluje tylko tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 3. Nie ma bo mi się za dużo naliczyło A wcale nie - jeszcze wspomniany już RLM04 , czyli żółty [ na przód i tył ]... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 7 Maja 2008 Autor Share Napisano 7 Maja 2008 HubertK dzięki! obrazek jak dla małpki i wszystko kumam Dzięki bardzo:) Teraz po "pierwszym" zamawiam farbki i git Czy w Szczecinie ktoś prowadzi sprzedaż VallejoAir?? LordDisneyland a teraz pytanie jaki odcień żółtego :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 7 Maja 2008 Share Napisano 7 Maja 2008 A na to pytanie to jeden z przedmówców już odpowiedział... do Bf 109 G-6 bedziesz potrzebowal RLM 74, 75 i 76 no i moze troche zoltego czyli RLM 04. Czyli odpowiednio Vallejo 054, 052, 046 i 002 (wedlug listy imt'a) - proste jak dziadowski bicz Choć jest jedno ale. Ten VAir wg. FStandart to FS33538, czyli odpowiada Pactrze a27 Insignia Yellow, więc chyba ciut się różni od Pactry a78 RLM04 Gelb, a z kolei VAir078 to chyba zbyt ciemny odcień. Więcej żółci w palecie VallejoAir nie widzę, choc to trochę dziwne... Uff. Niezły bigos, jak zwykle, gdy mowa o kamuflażach Luftwaffe... Rozumiem, że mieszkanie już odmalowane, skoro zaczynasz nowy projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 7 Maja 2008 Autor Share Napisano 7 Maja 2008 LordDisneyland co do mieszkania to kuchnia w rozsypce - meble wyglądają jak po wybuchu. Łazienka w nawet nie zaczęta. Przedpokój - szkoda słów. Duży pokój... Zacząłem mały pokój robić, tam jest już prawie skończone, muszę wstawić drzwi i stały-regał, i koniec i tam się wprowadzam. Co do zaczynania nowego projektu to już na zaś zbieram informacje tak w wolnych chwilach. Dziś np. idę po spray do Mini Morrisa, którego zacząłem jakiś czas temu i do tej pory nie ukończyłem :( ale dziś lub jutro do niego powrócę Niestety modelarstwo + życie codzienne nie idą równo w parze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k1oor Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 Próbowałem sobie skompletowac farby do kamuflażu RLM 74/75/76 z farb Vallejo Color (do Fw-190 F-8) ale joś mi nie pasowały kolry i zanim dotarły na model kupiłem farby Pactry (RLM 74, 75 i 76) i maznąłem dla porównania na kartce papieru... Trochę się zdziwiłem bo wyszły całkiem inne kolory... i doszedłem do wniosku że właściwy kolor pewnie da się uzyskac mieszajac farby i porównując z wzornikiem barw RLM... Wg tego co udało mi się wyczytac w przelicznikach Vallejo powinno byc RLM 74 - VC 70867 - Pactra A91 RLM 75 - VC 70869 - Pactra A92 RLM 76 - VC 70907 - Pactra A93 Ciekawe co by wyszło jakbym do tego porównania dodał Agame i Model Mastera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 I jeszcze Lifecolor i Tamiyę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawrzul Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 Troche pozno zauwazylem temat ale trudno... Posiadam kolko z zamiennikami farb autorstwa Payo. Moze to cos pomoze tak na przyszlosc. Do tego w mojej galerii (z podpisu) sa dolaczone oficjalne spisy kolorow Vallejo Air, takze z podzialem na kamuflaze poszczegolnych nacji. Sa tez porownania do RLM i FS, RAL bodajze tez. PS. Constructor - nie wiem czy masz juz odpowiedni nr Vallejo Air o kolorze zoltym ktory Cie interesuje, ale wg przelicznika FS33538 (czyli Insignia Yellow) to Vallejo nr 15, MM 1708 oraz 4721, Pactra A27, Agama N20M, Humbrol 154 oraz Revell 15. Tyle mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 11 Maja 2008 Autor Share Napisano 11 Maja 2008 wawrzul żółtego nie miałem Dzięki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawrzul Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 Alez prosze. Polecam sie na przyszlosc z przeliczaniem farb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 Dzięki, dzieki i jeszcze raz dzieki wszystkim kolegom za pomoc w przeliczaniu Sam bym się skichał, a nie dał rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 18 Lipca 2008 Autor Share Napisano 18 Lipca 2008 Ok, zmieniłem zdanie, mam zamiar skleić Bf-109 G-6 w barwach German A.F. Swiss A.F. 1944, moje pytanie dotyczy doboru farb: Producent do pomalowania wnętrza kabiny proponuje farbę 1716 Model Master FS 34277 Pale Green, a ja mam w posiadaniu: Humbrol Enamel 30 Matt Humbrol Enamel 224 Revell Enamel 362 SM Revell Enamel 65 Matt Pactra Acrylic A31 FS 34092 Nada się któraś, czy kupić to co chce producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poltergeist Napisano 8 Października 2010 Share Napisano 8 Października 2010 Odgrzebię temat, nie będę zakładał osobnego. Pytanie mam prawie identyczne do postawionego przez Constructor'a, z tym że chodzi mi o przeliczniki farb na Tamkę. Starałem się przeliczyć kolory używając tabeli na forum, ale ponad połowy barw z instrukcji nie ma w wątku PRZELICZNIK FARB Będę wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi