sjr Napisano 22 Grudnia 2020 Share Napisano 22 Grudnia 2020 Czy ktoś z Was używa bezbarwnego lakieru matowego od Tamki xf86? Mam aktualnie na warsztacie foczke, po kalkach i washu, zabezpieczona podwójną warstwą ww. lakieru i zastanawiam się czy nie świeci się jeszcze za bardzo. Kładę przeważnie 2 warstwy matu, na mokro, czyli staram się unikać mgiełki żeby uniknąć efektu skórki pomarańczy, lakier położony na modelu jest jeszcze przez chwile mokry zanim nie położę obok kolejnego pasa także na mokro. Dla porównania bf110 malowany w tej samej technice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 22 Grudnia 2020 Share Napisano 22 Grudnia 2020 Jak chcesz dobry mat lakier polecam emalie Model mastera.Fajny na wykończenie powierzchni po rozcieńczony white spirytem albo terpentyną daje ciekawą matową powierzchnię.Ten tamiyowski matt też dobry.Używam do lakierowania figurek.Potem daje ten Model mastera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 22 Grudnia 2020 Share Napisano 22 Grudnia 2020 Ten XF-86 TaMki denerwuje mnie juz od dawna. Swego czasu nabyłem matowy od Gunze, konkretnie H020YL (w butelce jest 40ml). Nie ma nawet porównania. O niebo lepiej robi matową powierzchnię od Tamki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 22 Grudnia 2020 Share Napisano 22 Grudnia 2020 Też ostatnio miałem problem z matowy tamki, że jakiś mało matowy. Poprawiłem matem hataki i to było to. Nie błyszczy ale i nie trupio tekturowy. Taki w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Grudnia 2020 Share Napisano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Polecam mat firmy Hataka Orange.Daje ładną matową powierzchnię. Model Master zakończył produkcję farb.Pewnie to co dostępne w sklepach to reszta ich produkcji. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jo_Sh Napisano 22 Grudnia 2020 Share Napisano 22 Grudnia 2020 6 godzin temu, sjr napisał: Kładę przeważnie 2 warstwy matu, na mokro To dokładnie tłumaczy dlaczego nie masz matu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2020 15 godzin temu, Jo_Sh napisał: To dokładnie tłumaczy dlaczego nie masz matu. Mógłbyś to rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jo_Sh Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 Lakier matowy kładzie się delikatną mgiełką, gdy kładzie się go mokrymi warstwami to daje to efekt lekko błyszczący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi