panmopsik Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 https://www.invaluable.com/auction-lot/g-f-campbell-rigging-plan-drawings-of-the-british-21-c-d7d4ca09f3# 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Lutego 2023 Autor Share Napisano 16 Lutego 2023 Piękna pajęczynka....o planie Campbella tylko czytałem w jednej z relacji z budowy - ale ta moja budowa to nie ten poziom umiejętności i zaangażowania. Ale plan jest co najmniej zacny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 Tu masz pajęczynę jaka winna być na Pamirze...U mnie też nie ten poziom umiejetności ale plan jest co najmniej zaczny Sory za wklejkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Lutego 2023 Autor Share Napisano 16 Lutego 2023 Ładny ten Pamir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Lutego 2023 Autor Share Napisano 25 Lutego 2023 Po kilku( nastu) próbach wydłubałem ( dosłownie) coś na kształt galionu oraz zrobiłem trochę jakby zdobień ( blink blink discopolo)...nie mam siły już tego poprawiać choc wykonanie takie sobie - zastopowało to budowę na dobre 2 tygodnie. Jak coś nie idzie to nie umiem na siłę walczyć z materią - pomysł musi swoje odleżeć. UWAGA! Tego się nie da odzobaczyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 Czy Ty to wykonywałeś , czy tylko malowałeś? Jeśli faktycznie "dłubałeś" to całkiem ludzko! Ale do malowania mogłeś się przyłożyć odrobinę lepiej,prawda? W sumie nie ma problemu Podobna zabawa czeka i mnie za jakiś czas, tyle że u mnie coś tam Heller wydłubał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Lutego 2023 Autor Share Napisano 25 Lutego 2023 Sam od zera .... smer na bukszprycie odlał tylko jakieś śladowe kształty które i tak szlag trafił przy obróbce kadłuba. Malowane igłą - farba ,,reliefowa" bardzo gęsta - zwykła tamiya zalewała. Literki maja może ze dwa milimetry...z daleka nie rzuca się tak w oczy. Jeszcze rufa została. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 Było sobie najpierw te ósemki z miliputa ulepić, a dopiero potem pomalować. Do malowania służy pędzel, igłą to można sobie co najwyżej w żyłę dawać kolego... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Lutego 2023 Autor Share Napisano 25 Lutego 2023 Muszę zmienić lupę... albo skalę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Lutego 2023 Autor Share Napisano 25 Lutego 2023 Co prawda nie miliputa, ale mam sporo drutu mosiężnego: tylko jak ten napis zrobić lepszy? macie jakiś pomysł? Bo to cholernie małe...2mm max. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) Lepiej nie będzie - no way. Edytowane 26 Lutego 2023 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Szydercza Gała napisał: Było sobie najpierw te ósemki z miliputa ulepić, a dopiero potem pomalować. Do malowania służy pędzel, igłą to można sobie co najwyżej w żyłę dawać kolego... Alibo cynowy drut. Tak, jak pokazywałem w Dżedaju pirścienie na żurawikach. Cynowy drut ma potencjał! Te ósemki w drugiej wersji - przyjemne. Edytowane 26 Lutego 2023 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 Mosiądz - przegrzany zapalniczką robi się elastyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Z tymi drucianymi zdobieniami dużo lepiej. Napis też lepszy - już nie zerówka, a wzorowy uczeń drugiej klasy. Kup pędzel 0/2 lub 0/3 ale dobry. Jeśli teraz Ci się nie przyda, do następnym razem. Nie znasz dnia, ani godziny... A jak potrzeba przyciśnie to stosujesz prowizorki i efekt jest żałosny. Ja mam Da Vinci Maestro Kolinsky, kosztował koło 50 zet ale - daję słowo - warto było. Jak będziesz o niego dbał, posłuży lata. Wcześniej miałem Vallejo, zachwalany przez Wujka Najt Szifta ale różnica jest kolosalna. No i poćwicz wtedy z farbą. Do takich pierdółek to chyba raczej rzadka, możesz dodać ciut płynu do zmywania, żeby nie tworzyła menisków i lepiej się rozchodziła. Jak nabierzesz pędzlem farby, do kilkakrotnie odsącz nadmiar, bo te dobre pędzle chłoną jak gąbka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 Tak to jest jak się człowiek zafiksuje na pomysł i potem zaczyna dreptać w miejscu. Walczyłem z tą farbą tyle czasu , a z tym drutem poszło w 3 h. Pomyślę na tymi pędzlami - obawiam się, że w moich kowalskich łapskach je po prostu spartole ( a to trochę grajcarów, więc szkoda).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KKrauz Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Może coś takiego https://www.mojehobby.pl/products/Cyfry-i-litery-wysokosci-1-5-mm.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 @KKrauz no chłopie! Aleś mi teraz zrobił dzień! Wielkie dzięki! Że też wcześniej nie trafiłem - a przeglądałem blachy szukając relingów Pisłsudskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 Trafycyjnie - zakończenie tygodnia zbliża się moment do robienia żagli i osadzania masztów już na stałe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 bardzo smaczny ten galion i ozdoby ci wyszły, fajnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 Tylko że płaski jak deska - umiejętności stricte rzeżbiarskich u mnie nie stwierdzono. Na całe szczęście ten Smer ma niewiele wspólnego w detalu z oryginałem . Ciekaw jestem revella w 220...ale drugiego CS -a nie dam rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 20 minut temu, myszaty napisał: ylko że płaski jak deska - umiejętności stricte rzeżbiarskich u mnie nie stwierdzono ale zauwazalny progres jest w malunku i wygląda "przestrzennie " jedziesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Tylko nie włączaj 5-go biegu, bo teraz trzeba wolniej, dokładniej i ostrożniej.Więc jedź ale z należytą uwagą i maksymalnie na 3-im biegu... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 13 godzin temu, myszaty napisał: zbliża się moment do robienia żagli i osadzania masztów już na stałe. To maszty jeszcze nie na stałe osadzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 Godzinę temu, zaruk napisał: To maszty jeszcze nie na stałe osadzone? nie - dopiero jak zainstaluje żagle i takielunek stały na maszcie, wtedy wkleję i zrobię ten który łączy się z pokładem, i tak po kolei każdy maszt. Na koniec olinowanie między masztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 A więc zrobiło się tak : wyciąłem kilka żagli i poszedłem do teściowej je zeszyć, ale się okazało że to nie bardzo chce wychodzić bo to za małe. Podwinięcia na rantach za grube, a obrzucone zygzakiem do kitu. No to trzeba było zmienić taktykę na klejowo-wiązaną i tak: 1. Najpierw przygotowałem szmatkę i wyciągłem włókna by mieć czym wiązać: 2. Potem wykąpałem to w wikolu z wodą by usztywnić i wysuszyłem na słoiku ( zrobiło się lekko półokrągłe. Odciąłem niepotrzebna nitki. 3. I przywiązałem do rei, delikatnie zabezpieczając CA. Dół na razie wolny by mieć możliwość manewru. I coś mi się zdaje że zostanę przy takim rozwiązaniu. Po wikolu jest to sztywne ale daje się formować w łapkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi