MarcinWSS Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Czołem! Zamiast czekać na zwyżkę wartości modeli od WNW (być może kiedyś za pieniądze ze sprzedaży Albatrosa mógłbym kupić samochód ) postanowiłem go posklejać. Najciekawszym, dla mnie, elementem całości jest odwzorowanie struktury drewna - i tu pójdę nieco inną ścieżką niż większość - postaram się odwzorować "rysunek" usłojenia za pomocą szablonu. Na tą chwilę wygląda to tak : Najpierw podkład - jasny brąz, następnie za pomocą szablonu, na niskim ciśnieniu nanoszę rysunek usłojenia, przy czym należy uważać, aby nie był on zbyt kontrastowy - kontrast uzyskamy malując całość bezbarwnym pomarańczowym w różnych odcieniach. Edytowane 21 Stycznia 2021 przez MarcinWSS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 16 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2021 Ruszyłem też z pracami drobiazgów tj. fotela, silnika. Później wkleję foty po olejach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 Ciekawie się zaczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 No pięknie, "szmatopłacik" na warsztacie. Jak została wykonana imitacja sklejki? jakiś szablonik był wykorzystywany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 16 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2021 Tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 17 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2021 (edytowane) Silnik c.d. : Edytowane 19 Stycznia 2021 przez MarcinWSS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 17 Stycznia 2021 Share Napisano 17 Stycznia 2021 (edytowane) Czy dobrze mi się wydaje, czy rozrząd zastosowałeś w wersji aftermarketowej? (tak mi się po kolorze wydało) Edytowane 17 Stycznia 2021 przez pulemiot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 17 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2021 Tak - to produkt Taurus models. Jest tam kilka ciekawych dodatków, w tym, fenomenalnej jakości silniki Oberursel i in. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2021 Silnik c.d. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 Bardzo śliczny Mercedes. Czy można prosić o objaśnienie z czego powstały kable i czy świece to również taurus? Pytam, bo u mnie Albatros czeka na swoją kolej w pudełku i bardzo mnie interesują szczegóły warsztatu. (jak ogarnąć sklejkę, naciągi, malowanie silnika) - mam nadzieję nie zanudzić pytaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2021 Godzinę temu, pulemiot napisał: (...) mam nadzieję nie zanudzić pytaniami. Po to jest ten dział - wyjaśniać jak się "coś tam" zrobiło i słuchać innych, jak zrobili by to, często lepiej, inni . Świece to też Taurus. Przewody postanowiłem "zapleść" z czterech cieniutkich drucików, tak aby uzyskać efekt zbliżony do plecionki. Fajki na świecach to zaciśnięta na końcu rurka 0,5 mm. Maluję Mr. Hobby, głównie serią C oraz metalizerami Alclad. Resztę będę, w razie pojawienia się pytań, objaśniał na bieżąco i chętnie posłucham bardziej doświadczonych modelarzy jak ich zdaniem można by było coś poprawić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 19 Stycznia 2021 Share Napisano 19 Stycznia 2021 Fantastycznie to wygląda, będą jakieś zacieki z oleju na silniczku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 19 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2021 Będą. Choć mam pewne obawy, co do ich poprawności. Dopiero się uczę brudzingu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 19 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2021 Wjechał fotel i pasy : 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 21 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2021 Elementy wyposażenia kabiny : 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 24 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2021 Wnętrza c.d. : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 28 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2021 Kadłub zamknięty. Teraz segment po segmencie, za pomocą szablonów, nakładam imitację struktury sklejki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Stycznia 2021 Share Napisano 28 Stycznia 2021 Wnętrze piękne. Czy masz jakieś zdjęcia oryginału, na których wzorujesz się odtwarzając strukturę sklejki na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Stycznia 2021 Super Moderator Share Napisano 28 Stycznia 2021 25 minut temu, MarcinWSS napisał: Teraz segment po segmencie, za pomocą szablonów, nakładam imitację struktury sklejki A coś więcej o tych szablonach mógłbyś powiedzieć, pokazać? Co nakładasz imitując sklejkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 28 Stycznia 2021 Share Napisano 28 Stycznia 2021 W dniu 16.01.2021 o 19:04, MarcinWSS napisał: Tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 28 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Ad. Zaruk - na stronie WNW, w zakładce dotyczącej danego modelu, są dostępne kolorowe zdjęcia replik/odrestaurowanych samolotów. na niektórych z nich widać rzeczony "patchwork" struktury sklejki. Wybrałem wersję bardziej kontrastową Ad. Marcin Rogoza - szablony robiła jakiś czas temu irlandzka firma, pod dowództwem Rumuna Rado, RB Production. Jak wieść gminna niesie, firma się zawinęła ponieważ dopłaty "covidowe" były dla niej na tyle atrakcyjne, że wolała zamknąć interes... Mały "update" : okazuje się, że Pan Radu wyśle do Polski kilkadziesiąt szt. różnych swoich wyrobów, więc trochę tego dobra jeszcze się pojawi Edytowane 29 Stycznia 2021 przez MarcinWSS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 28 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2021 Na tą chwilę kadłub wygląda tak : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2021 Sklejka nabiera kolorów. Przy okazji naniosłem imitację gwoździ mocujących poszycie do wręg/podłużnic : 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 No fantastyczna robota. Małe pytanie do znawców: czy istotny był kierunek układania arkuszy sklejki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floggerFAN Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 Sklejka to materiał wielowarstwowy. Kolejne warstwy są przesunięte kątowo względem siebie m. in. aby wzmocnić wytrzymałość w różnych kierunkach (tak jest obecnie). Pewnie kiedyś podobnie więc nie ma znaczenia. Jednak na zdjęciach z epoki warstwa wierzchnia była jak w modelu w relacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi