Kolekcjoner WP Napisano 24 Listopada 2021 Autor Share Napisano 24 Listopada 2021 20 godzin temu, Wymysl napisał: Widać, że układ plam zupełnie inny niż na oryginale. To w instrukcji tak było? Tak, wtedy zasugerowałem się instrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2021 Kolejny samolot do kolekcji Co by było gdyby? Breguet Br. 690 Żbik 114 Eskadra Myśliwska, Okęcie 1940 Mistercraft ex. Heller Konwersja z wersji Br.693 Wojsko Polskie chciało kupić dwa egzemplarze w 1939, ale francuzi się nie zgodzili. Fikcyjna opowieść: FIKCJA Jest lato 1939, cudem udało się udobruchać niemców i zrezygnowali z pomysłu korytarza eksterytorialnego w zamian za zmniejszenie ceł i zrobienie bezpośrednich pociągów Berlin-Gdańsk ,,Nur für Deutsche". Nowo mianowany szef Lotnictwa Wojskowego gen. bryg. pil Władysław Kalkus wiedział dobrze, że niemcy grają na czas i się dozbrajają, żeby uderzyć i pokonać Polskę w jak najszybszym czasie. Z tej racji rozkazał kupić jeden egzemplarz Bregueta 690. Samolot dotarł do Polski w połowie września. Wybrano dla niego nazwę Breguet Br 690 Żbik. Został skierowany do Instytutu Technicznego Lotnictwa, gdzie miał być intensywnie testowany przez dwa miesiące. W międzyczasie w ITL testowane były nowe kamuflaże dla polskich samolotów. Gdy przemalowano w niego P.11c to postanowiono idąc za ciosem pomalować również Bregueta. A był on fabrycznie brązowy od góry i niebieski na dole. Po domalowaniu plam zielonych samolot latał jeszcze jakiś czas w ITL. Po zakończeniu testów Szefostwo Lotnictwa wyraziło się pozytywnie na temat samolotu i rozpoczęło przyspieszone starania o pozyskanie dwóch eskadr Breguetów. Nasz egzemplarz został przydzielony do 114 Eskadry Myśliwskiej na Okęciu, gdzie doczekał połowy lat 40 (niemcy przegrały wojnę, bo Francja i anglia jednak uderzyły i wygrały). FIKCJA 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 16 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2021 Zaczęty w sierpniu, a skończony 30 minut temu Hawker Hurricane Mk.Ia Flt. Lt. John Kent ,,Kentowski" RF-J V6665 303 Dywizjon Myśliwski Warszawski Northolt, sierpień - wrzesień 1940 - Bitwa o Anglię Hobby 2000 ex. Hasegawa 1/72 Do budowy tego modelu zachęciła mnie biografia Johna Kenta, którą przeczytałem dwa lata temu w wakacje. Miała być na zdjęciu z modelem, ale gdzieś mi się zapodziała. John Kent był dowódcą eskadry w dywizjonie 303. Latał na nim (RF-F) podczas Bitwy o Anglię uzyskując 3 pewne i 2 niepewne zestrzelenia. 27 września 1940 na tym samolocie zginął Sgt Tadeusz Andruszków. Anegdotą jest, że polscy piloci nadali mu pseudonim Kentowski, bo tak bardzo zżył się z Polakami, że gdy wizytowano jednostkę i generał pytał kim jesteś odpowiedział ,,Polakiem", a był tak naprawdę Kanadyjczykiem. John Kent ,,Kentowski" w środku. Książka, która zainspirowała mnie do sklejenia tego modelu. Polecam zakupić sobie pod choinkę i przeczytać w zimowy wieczór. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 25 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2021 (edytowane) Kolejny model do kolekcji Polskich Sił Powietrznych we Francji. Morane-Saulnier MS.230 Ośrodek Szkolenia Lotniczego, Lyon-Bron 1940 1/72 Smér ex. Heller P.S. Radosnych Świąt Bożego Narodzenia Edytowane 25 Grudnia 2021 przez Kolekcjoner WP 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 25 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2021 Jutro drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia, a za tydzień sylwester i nowy rok. Pora więc po mału myśleć nad modelami na przyszły rok. Chciałbym skleić jak najwięcej z listy poniżej, no ale zobaczymy co z tego wyjdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Grudnia 2021 Share Napisano 25 Grudnia 2021 32 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Pora więc po mału myśleć nad modelami na przyszły rok. Tak, plany to podstawa... 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 25 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2021 (edytowane) 27 minut temu, Grzes napisał: Tak, plany to podstawa... Dawno, dawno temu w 2015 zacząłem wycieczkowca MS Trollfjord w 1/1200 z revella i nadal go nie skończyłem Chociaż głównym celem na 2022 będzie nie mieć zaczętych na raz 15 modeli, tak jak teraz Edytowane 25 Grudnia 2021 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Grudnia 2021 Share Napisano 25 Grudnia 2021 9 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Dawno, dawno temu w 2015 zacząłem Cienias jesteś. Ja do dziś mam rozgrzebanego An-2 z Italeri, którego rozpocząłem z datą... 14 XI 1998 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 26 Grudnia 2021 Share Napisano 26 Grudnia 2021 A to takie rzeczy jeszcze chomikujecie . Ze 3 albo 4 lata temu wszystkie papierowe modele wydałem. Z bólem serca parę sporych kartonów Żołnierza Polskiego , Morza , Skrzydlatej Polski itp. poszło na makulaturę . " Żegnaj Gienia świat się zmienia " Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 26 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2021 Skończyłem po roku kolejny model papierowy. Nie jestem z niego zadowolony, bo podwozie zupełnie nie wyszło. No ale w końcu mam cywila z pzl. PZL Ł-II Przelot wokół Afryki 01.02-05.05.1931 Stanisław Skarżyński i Andrzej Markiewicz Kartonowy Świat - Answer 1/50 -> 1/72 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Grudnia 2021 Share Napisano 26 Grudnia 2021 Z tych kartonówek, które planujesz na 2022, miałem zrobione dwa. - Breguet XIX B2. Duży i efektowny dwupłat. Pamiętam, że trochę trudności sprawiły mi szprychy w kołach. - PZL Orlik. Nagimnastykowałem się przy nim i przerobiłem na wersję wojskową TB. Uważam, że był jednym z bardziej efektownych moich kartonowców. Teraz jest łatwiej, bo wersję TB wydał "Modelik". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 26 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2021 24 minuty temu, Grzes napisał: Z tych kartonówek, które planujesz na 2022, miałem zrobione dwa. - Breguet XIX B2. Duży i efektowny dwupłat. Pamiętam, że trochę trudności sprawiły mi szprychy w kołach. - PZL Orlik. Nagimnastykowałem się przy nim i przerobiłem na wersję wojskową TB. Uważam, że był jednym z bardziej efektownych moich kartonowców. Teraz jest łatwiej, bo wersję TB wydał "Modelik". Bregueta zaczynam zaraz w styczniu. Na właśnie takim samolocie zginął śmiercią lotnika w 1931 brat mojego pradziadka. Mam już całą dokumentację i dokładnie wiem jakie miał oznaczenia i nawet jaki miał nr fabryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Grudnia 2021 Share Napisano 26 Grudnia 2021 2 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Na właśnie takim samolocie zginął śmiercią lotnika w 1931 brat mojego pradziadka. Tak, czytałem to już na forum i szczerze zazdraszczam i gratuluję takiego przodka. Ja tworząc drzewo mojego rodu, wprawdzie znalazłem kilku wojskowych, ale żadnego lotnika... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Grudnia 2021 Share Napisano 26 Grudnia 2021 Orlik z MM jest całkiem fajny. Zrobiłem go w wojsku, z okazji wprowadzenia tzw świadomej dyscypliny. Dano nam czas wolny i pilnowali, aby wykorzystać go na coś, czym można by się pochwalić. Ja zaproponowałem klejenie MM i chwyciło. Mało tego, okazało się, że dostawaliśmy MM do BIBLIOTEKI, o której istnieniu nie miałem pojęcia. To była końcówka służby i zrobiłem jeszcze Na bank Harvarda i coś jeszcze, ale nie pamiętam co. Breguet trudny, zaczynałem ze trzy razy i lipa. Nigdy nie skończyłem. Hit Kit to alternatywa, wcale nie łatwiejszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 26 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2021 Godzinę temu, kopernik napisał: Breguet trudny, zaczynałem ze trzy razy i lipa. Nigdy nie skończyłem. Hit Kit to alternatywa, wcale nie łatwiejszy. Z tym, że Hit Kita już nigdzie nie dostanę, więc pozostało rzeźbić w kartonie. A mam w planach zarówno model w skali 1/33 jak i w 1/72 dla potrzeb kolekcji Lotnictwa Polskiego. A skoro jest trudny, to najpierw orlika na rozgrzewkę skleję, bo w tym roku tylko dwa samoloty z papieru skleiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 Dzisiaj ukończyłem ostatni w tym roku model. Nie obyło się bez scratchu, bo w trakcie pakowania ktoś wyciął z ramek elementy mocowania kół do osi. Musiałem to dorobić. Kolejny model do kolekcji wrześniowych agresorów. 15 cm sFH 18 First to fight 1/72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 30 grudnia, czyli pora na modelarskie podsumowanie roku . W 2021 skleiłem 33 modele, a oto ich galeria: https://flic.kr/s/aHBqjzwQ1R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 31 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2021 Rok 2021 był dla mnie kolejnym rokiem, w którym uzupełniałem kolekcje Wojska Polskiego z różnych okresów historii. Z niektórych modeli jestem bardzo zadowolony np.: z Suma, MS.230, D.520, Mi-4,Fw190, Bf109 lub z RWD-8 SP-APN, którego zdjęcie znalazłem po długich i żmudnych poszukiwaniach. A z innych nie jestem zadowolony, chociażby z drezyny Tatra, która po fakcie okazała się być nie tą wersją co trzeba. Mam nadzieję, że przyszły rok nadal będzie mi sprawiał okazje do zasiadania przy biurku i sklejania modeli polskiego sprzętu wojskowego. Mam zamiar w 2022 powiększyć kolekcję PSP we Francji, która jest przez modelarzy pomijana, oraz spróbować swoich sił w większej ilości modeli papierowych Tak wiem, że modele za czyste, ale po prostu takie je lubię PZL-46 Sum Mały Modelarz 1/33>1/72 Loty dyspozycyjne we wrześniu 1939. Przechwycony przez litwinów. LWS Czapla (RWD-14b) Mistercraft ex. ZTS Plastyk 1/72 Nr 55-39, CWL Dęblin, Wrzesień 1939 Dewoitine D.520 Smer ex. Heller 1/72 3 Escadrille, GC II/7, Pil. Pułk. Mieczysław Mumler, Quanne 15.06.1940 Morane - Saulnier MS.230 Smer ex. Heller 1/72 Polski Ośrodek Szkolenia Lotniczego Lyon - Bron, 1940 Hawker Hurricane Mk.Ia Hobby 2000 ex. Hasegawa 303 Dywizjon Myśliwski Warszawski, Flt. Lt. John Kent "Kentowski" Bristol Blenheim Mk.IV Zvezda 1/200 Samolot osobisty generałą Władysława Andersa podczas Jego pobytu na Bliskim Wschodzie Republic P-47M Thunderbolt Revell 1/72 61 Fighter Sqdr, 56 FG, 8 AF, Capt. Witold Łanowski, Boxted, kwiecień 1945 Mil Mi-4A Mistercraft ex. Kovozavody Prostejov 1/72 36. Samodzielny Specjalny Pułk Lotniczy, 4. eskadra łącznikowa - Warszawa Piper L-4 Cub Smer ex. Kovozavody Prostejov 1/72 Samolot dyspozycyjny Inż E. Stankiewicza, malowanie domniemane PZL TS-8 Bies 1/72 model sylwetkowy znaleziony w internecie Pomnik W Nowym Tomyślu Zbudowany w oczekiwaniu na TS-8 od Answera PZL TS-11 Iskra R Novax ZTS Plastyk ex. Mistercraft 1/72 3 Dywizjon Lotniczy Marynarki Wojennej, Siemirowice, 1997 RWD-8 PWS ZTS Plastyk ex. PZW Siedlce SP-APN, Aeroklub Śląski, Katowice Muchowiec 1935 PZL Ł-II Kartonowa Kolekcja (Answer) 1/50>1/72 SP-AFA Przelot wokół Afryki kpt. S. Skarżyński i por. A. Markiewicz 01.02-05.05.1931 Grumman G-36 Wildcat 1/72 Hobby Boss Malowanie co by było gdyby - what if 1 Eskadra Myśliwska Marynarki Wojennej, Puck 1940 Breguet Bre.690 Mistercraft ex. Heller 1/72 model co by było gdyby - what if 114 Eskadra Myśliwska, Okęcie 1940 Haubica Polowa 155 mm wz.1917 Schneider First to Fight 1/72 Wrzesień 1939 Armata Polowa 75 mm wz.1897 Schneider First to Fight 1/72 Wrzesień 1939 Jaszcz WAK 1/32>1/72 Wrzesień 1939 Renault R-35 First to Fight 1/72 Wrzesień 1939 Polski Fiat 508/III Ambulans IBG 1/72 Wrzesień 1939 Drezyna Pancerna Tatra 1/35 Extra Model model jest nie poprawny względem oryginału Armata ZIS-3 Zvezda 1/72 Wojsko Polskie w ataku na niemcy w 1945 Haubica 122 mm M-30 Zvezda 1/72 Wojsko Polskie w ataku na niemcy w 1945 T-34/76 mod. 1943 Italeri ex. ESCI 1/72 1 Brygada Pancerna, m.in Bitwa pod Lenino i potem atak na niemcy. Walczył na nim M. Lach. Styczeń 1945 HMMWV Hummer Welly 1/32? Model metalowy przemalowany w Nato Green oraz dodane polskie rejestracje i oznaczenia priorytetu drogowego Fablok 2D (Ls150) SM-127 Model z internetu 1/87 Lok. Lublin ZNTK Poznań SA108-001 model z internetu 1/87 PKP Przewozy Regionalne Messerschmitt Bf 109 G-10 Revell 1/72 83 LAP, Pula 1950. Pil. Kap. Franc Rupnik Jugosławia Focke Wulf Fw190 F-8 Revell 1/72 Jednostka nieznana - samolot zdobyczny Rumunia sierpień 1944 Blohm und Voss Bv 246 Hagelkorn bomba szybująca Luft46 1/72 Revell 15 cm sFH 18 First to Fight 1/72 wrzesień 1939 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 12 Lutego 2022 Autor Share Napisano 12 Lutego 2022 Pierwszy w tym roku model, czyli Harrier Hawker Siddeley Harrier GR Mk.3 3 Sqdr RAF Samolot o nr wojsk. XV786 Nr seryjny: 712036 Hasegawa 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 12 Lutego 2022 Autor Share Napisano 12 Lutego 2022 Oraz drugi model w tym roku, czyli Tempest Mk.V Hawker Tempest Mk.V 3 Sqdr RAF F/Sgt Stanisław Domański JF-S JN752 Jako pierwszy polak zestrzelił V-1 w locie dnia 06.06.1944 Na tym samolocie zginął zestrzelony przez własną artylerię plot 03.07.1944 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 W końcu zrobiłem podstawkę pasa startowego. Z tej okazji na początek pokażę kolekcję zagranicznych Migów. Mig-21 BIS 9 PLM > Entebbe International Airport Uganda 2005-2016 ZTS PLASTYK + Model Maker MIG-21 MA 1 Letka, Sliač lata 90, Słowacja Mistercraft MIG-19S Siły Powietrzne Zjednoczonej Republiki Arabskiej, Egipt 1967 ZTS PLASTYK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Lutego 2022 Share Napisano 13 Lutego 2022 52 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: W końcu zrobiłem podstawkę pasa startowego A gdzie ta podstawka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 W dniu 13.02.2022 o 21:33, Kolekcjoner WP napisał: W końcu zrobiłem podstawkę pasa startowego. Jeżeli chcesz fotografować te samoloty na podstawce - płycie lotniska/pasie startowym to może spróbuj zrobić ją np. z grubszego arkusza polistyrenu ponacinanego (nie rozcinanego), pomalowanego w stonowanej szarości, z przynajmniej niewielkim cieniowaniem i liniami rozdzielającymi płyty, miejscami mniej lub bardziej podkreślonymi washem. Przy fotografowaniu może też trafnym okazać się nie „rozcinać” modelu krawędzią podstawki gdy kontrastuje ona mocno z tłem, a na niektórych zdjęciach warto wykadrować sam model. z pozdrowieniami Sławek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Lutego 2022 Autor Share Napisano 15 Lutego 2022 4 godziny temu, Slaw_21 napisał: Jeżeli chcesz fotografować te samoloty na podstawce - płycie lotniska/pasie startowym to może spróbuj zrobić ją np. z grubszego arkusza polistyrenu ponacinanego (nie rozcinanego), pomalowanego w stonowanej szarości, z przynajmniej niewielkim cieniowaniem i liniami rozdzielającymi płyty, miejscami mniej lub bardziej podkreślonymi washem. Przy fotografowaniu może też trafnym okazać się nie „rozcinać” modelu krawędzią podstawki gdy kontrastuje ona mocno z tłem, a na niektórych zdjęciach warto wykadrować sam model. z pozdrowieniami Sławek Namówiłeś. Jutro podjadę do OBI po cienki polistyren i jakąś deseczkę do której mogę go przykleić. Efekt betonu zrobię poprzez delikatne przeszlifowanie drobnym papierem ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 Pooglądaj też na You Tubie, jest wiele filmików o tym, polskich też. Taka podstawka to nic trudnego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi