Seb Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) W sklepie Mig-a kupiłem takie coś: Czyli wydrukowane różnego rodzaju mocowania i zapięcia. W pudełku: Czyli jak widać mikroskopijna ramka z transparentnego tworzywa. No i niby super, bo szpej na prawdę przydatny, ale... Po lewej drukowane zapinki MJminiatures, poniżej młotek Dragona a nad nim super wyjebane zapinki Mig-a. Dziękuję, dobrze , że kupiłem 4 zestawy No ale nie kupowałem tego dla zapinek tylko dla innych elementów, choćby bardzo mi zależało na mocowaniu lewarka, ale oczywiście są skopane bo o dobre 2mm za długie! Mocowanie łopaty za małe, mocowania linki na boku kadłuba za duże. Całkiem fajne za to jest mocowanie gaśnicy, co prawda nie do końca udało im się je odtworzyć prawidłowo, ale ujdzie. Na uchwytach lin holowniczych w ogóle nie ma odtworzonych motylków! W ofercie Ammo są zestawy do innych niemieckich czołgów, ale nie polecam. Edytowane 13 Lipca 2022 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 Dzięki za info. Ja po pierwszym użyciu MJ Miniatures też mam trochę mieszane uczucia. O ile same zapinki były ok, to już niektóre inne też wydają się być za małe. Wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 8 Lutego 2021 Autor Share Napisano 8 Lutego 2021 15 minut temu, bazylms napisał: Ja po pierwszym użyciu MJ Miniatures też mam trochę mieszane uczucia. O ile same zapinki były ok, to już niektóre inne też wydają się być za małe. Wyjdzie w praniu. A to prawda. Wszystkie elementy mocowania lin holowniczych są za małe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 Czyli blaszki Abera nadal najlepszą opcją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 Długo czekałem na ten zestaw z myślą o moim King Tigerze i trochę mnie to zasmuciło. Na missing lynx widziałem też grill do T-34: W tym wypadku to już jest to trochę oszustwo bo praktycznie nie przypomina to renderu z opakowania. Ciesze się że nie skusiłem się na większe zakupy akcesoriów tego producenta :x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 8 Lutego 2021 Autor Share Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) Godzinę temu, kzugaj napisał: Czyli blaszki Abera nadal najlepszą opcją? Serio? Chyba że jakieś nowe wydali. Lepsze są Parta, E.T. models, albo te wyjebane zestawy Voyagera. Jeżeli chodzi o zapinki to te drukowane MJminiatures, tylko ten ich drugi zestaw (czarny), w zestawie są też otwarte zapinki. Godzinę temu, Irgr napisał: Długo czekałem na ten zestaw z myślą o moim King Tigerze i trochę mnie to zasmuciło. Tam oprócz mocowania gaśnicy, przydatne będą jeszcze haczyki na burtę do linki gąskowej i może jeszcze coś Edytowane 8 Lutego 2021 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 Ja też często o tym zapominam, ale istnieje coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 9 Lutego 2021 Autor Share Napisano 9 Lutego 2021 15 godzin temu, Soris napisał: Ja też często o tym zapominam, ale istnieje coś takiego: Do Hiszpanii to nie chce mi się wysyłać, a poza tym dostałem gratis 1 x oilbrush i 1 x farbka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 13 Lipca 2022 Autor Share Napisano 13 Lipca 2022 Zmieniłem tytuł wątku, żeby nie zakładać innych, a chciałbym tutaj opisywać różne aftermarkety do Tygrysa I. Możecie też śmiało pisać, różne skale. Opisałem szajsowaty wyrób Ammo to teraz coś konkurencyjnego. E35160 Tiger I early, mid and late detail set z firmy Elefant Corporation. https://www.elefantcorporation.com/ Zestaw bez porównania lepszy od wyrobu Ammo, jest wręcz rewelacyjny. Na uwagę zwracają świetnie odwzorowane uchwyty na zapasowe ogniwa na wieży czy spawy. Set wg opisu pozwala na zdetalowanie dwóch czołgów, ale jest pewien haczyk. Możemy obsłużyć jedynie np wczesnego Tygrysa bez zapasowych ogniw na wieży i takiego który posiada takie ogniwa. Szkoda tylko że w zestawie zabrakło mocowań do lewarka. Tak czy inaczej polecam! Ps. Dostępny jest również zestaw do Tygrysów "Initial". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Lipca 2022 Share Napisano 13 Lipca 2022 Zestaw fajny, efekt lepszy niż przy blaszkach. Roboty mniej i nerwy w jednym kawałku. Jeden minus cena, przy obecnym kursie 75,48 PLN do tego cło i wysyłka z Wielkiej Brytanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 13 Lipca 2022 Autor Share Napisano 13 Lipca 2022 1 minutę temu, robertmodelarz napisał: Zestaw fajny, efekt lepszy niż przy blaszkach. Roboty mniej i nerwy w jednym kawałku. Jeden minus cena, przy obecnym kursie 75,48 PLN do tego cło i wysyłka z Wielkiej Brytanii. Nawet nie wiesz jak mnie radują takie wydruki właśnie ze względu na blaszki. Ale mylisz się co do dostawy, która była za free, a towar wysłano z Czech! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 13 Lipca 2022 Autor Share Napisano 13 Lipca 2022 Kolejny gadżet: FCModeltrend 35829 Tiger exhausts, late model Dostępne są też wydechy wczesne czyli te bez daszka. Wady: - Te wydechy mają jeszcze klapki zamykające wylot spalin, a wiec nie nadają się do Tygrysów wyprodukowanych po kwietniu 43 roku. Kupiłem ej do późnego Tygrysa więc poradziłem sobie tak: Odciąłem grzybek i wpasowałem do górnej części wydechu Dragona spasowanego z dolną częścią od RFM. Bo oczywiście wydechy u RFM są za wysokie Po odcięciu grzybka mam teraz wczesne wydechy - Producent opisał że wydechy pasują do Tygrysów każdego producenta, czyżby? Tu przymiarka z Dragonem, jak widać śruby przeszkadzają. To samo z RFM i Tamiyą. Po odcięciu śrub (po założeniu osłon nie będzie tego widać) wszystko pasuje. - Nie do końca podoba mi się faktura na wydechach, wygląda to jakby posypane solą. Plusy: - To że mają poprawny wymiar i można śmiało pakować do modeli RFM. - Nie trzeba bawić się z drucikami i blaszkami przy odtworzeniu grzybków nad wydechami. Zestawy tego producenta dostępne w MojeHobby. PS. Uwaga. Opisany w pierwszym poście zestaw Ammo to produkt FCModeltrend, więc nie dajcie się nabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 13 Lipca 2022 Share Napisano 13 Lipca 2022 (edytowane) 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Zestaw fajny, efekt lepszy niż przy blaszkach. Roboty mniej i nerwy w jednym kawałku. Jeden minus cena, przy obecnym kursie 75,48 PLN do tego cło i wysyłka z Wielkiej Brytanii. Zestaw na pewno fajny, czy efekt lepszy niż z blaszki to już trzeba było by porównać jedno i drugie i obok postawić, roboty mniej i nerwy w kawałku na pewno, ale z drugiej strony taka robota nad czymś nawet kilka godzin i późniejsza satysfakcja z tego jeśli wyjdzie jest ciekawsza, bardzo dobrze ze jest wybór :), każdy znajdzie coś dla siebie Edytowane 13 Lipca 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 13 Lipca 2022 Autor Share Napisano 13 Lipca 2022 2 godziny temu, Evildead napisał: Zestaw na pewno fajny, czy efekt lepszy niż z blaszki to już trzeba było by porównać jedno i drugie i obok postawić To ja ci "powiem". Blachy jedynie mogą konkurować z jednym elementem z tego zestawu - z haczykami na burtę do linki do naciągania gąsienic. Innych elementów nie odtworzysz poprawnie z blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 13 Lipca 2022 Share Napisano 13 Lipca 2022 14 minut temu, Seb napisał: To ja ci "powiem". Blachy jedynie mogą konkurować z jednym elementem z tego zestawu - z haczykami na burtę do linki do naciągania gąsienic. Innych elementów nie odtworzysz poprawnie z blachy. No to blaszki R.I.P będą , no cóż przeżyjemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 1 Marca 2023 Autor Share Napisano 1 Marca 2023 Tym razem drukowane gąsienice od Panzer Art TR35-004 Pz.Kpfw VI “Tiger” I tracks early type 1/35. Najtańsze drukowane gąski jakie widziałem, cena ok 140 zł dla porównania T-Rex ok 175 zł, a RFM to już kosmos powyżej 200 zł! Składanie banalnie proste, lewy i prawy pin wchodzą na kliknięcie, tak że nie trzeba bawić się klejem. Bez problemu pasują do kół Dragona jak i RFM. Polecam! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 3 Marca 2023 Autor Share Napisano 3 Marca 2023 No to znowu coś taniego, lufa od naszego rodzimego Mastera w cenie ok 36 zł. Nr kat. GM-35-040 lufa z wczesnym hamulcem wylotowym do Tygrysów Dragona i Bordera. A do RFM GM-35-041 chociaż sprawdziłem i bez problemu moja też pasuje. Jak widać lufka składa się z aluminiowej lufy, mosiężnego pierścienia i pięknie wydrukowanego hamulca. Małe uwagi - nad pierścieniem trzeba nieco popracować okrągłym pilnikiem żeby wszedł na miejsce, a dla odmiany lufa mogłaby trochę ciaśniej. Mimo wszystko gorąco polecam, bo tańszego zamiennika brak. Kupiłem też od Mastera anteny i to już jest poezja, bo tak odtworzonych w miniaturze jeszcze nie widziałem. Ceny ok 19 zł za szt., a gwieździsta ok 23 zł. Czekam z niecierpliwością na inny szpej tego producenta. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 5 Września Autor Share Napisano 5 Września (edytowane) Kolejne "super" drukowane dodatki od FCModeltrend : Niby fajny bajer, ale w tych osłonach brakuje istotnych elementów: Czyli zagięć pozwalających na mocowanie osłon do kadłuba. Kolejna "fajna rzecz" : Na szczęście tego nie kupiłem bo już sam obrazek pokazuje miernotę produktu. Edytowane 5 Września przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 5 Września Share Napisano 5 Września Bardzo mizerne te ich wydruki, miałem figurki od nich i wyglądały jakby je ktoś w mydle wyrzeźbił. Osobiście tą firmę sobie odpuściłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 6 Września Share Napisano 6 Września Te błotniki wyglądają jakby były z materiału a nie blachy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Listopada Share Napisano 2 Listopada Dla fanów druku 3D-AAA absolutnie wszystko do Tiger I i innych.... https://cults3d.com/en/users/aboolld1688/3d-models?page=1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi