skikut87 Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) W piątek przyszedł dom mnie Crusader i tak mnie męczył prawie cały weekend i w końcu dziś się złamałem ( rozpocząłem kolejny model)... Trochę o zawartości pudła. Znajdziemy tam metalową lufę, dwa arkusze blaszek, piękną podkładkę modelarską i świetnie odwzorowany detal na modelu. Z założenia model ma być prosto z pudła jedynie wzbogacony jakimiś gratami lub sobie jakieś worki czy szmaty które ewentualnie sam ulepię. Malowanie z bitwy El Alamein i tu wydaje mi się, że Boeder a właściwie ammo poleciało... plamy brązowe a nie czarne? spód wieży biały? No ale nic to jest do sprecyzowania. Póki co mam złożoną wannę i zrobiłem przymiarkę góry i tu nastąpiła chwila strachu... łączenie kraty wentylatora z górą i bokiem pancerza... już zaczynałem myśleć, czym i jak to szlifować ale całe szczędzicie po przejrzeniu instrukcji okazuje si, ze na to miejsce idzie kawałek płyty pancernej Edytowane 14 Lutego 2021 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Dobrze widzę??Ślady po wypychaczach na każdym ogniwku?? gdyby zostały Ci jakieś części z chęcią przygarnę na "szczepana" do Italerki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Fajny czołg. Jako dzieciak sklejalem z ojcem kartonowy model, wiec z sentymentem popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 14 Lutego 2021 Autor Share Napisano 14 Lutego 2021 1 godzinę temu, piotrkur napisał: Dobrze widzę??Ślady po wypychaczach na każdym ogniwku?? gdyby zostały Ci jakieś części z chęcią przygarnę na "szczepana" do Italerki.. niestety to feler tego modelu.... na niektórych są mniejsze a na innych większe. No ale będę się martwił jak dojdę do tego etapu 57 minut temu, makinen napisał: Fajny czołg. Jako dzieciak sklejalem z ojcem kartonowy model, wiec z sentymentem popatrzę. Też miałem epizod z tym czołgiem i ojcem tyle, że my lepiliśmy chyba hasegawę a może Esci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 śledziłęm twoją Panterę ale widzę, że chyba odpuściłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Patrzę i kibicuję. Co do kamuflażu - jest prawdopodobny (piasek, brąz i zacienione obszary na biało) - ale nie wiem czy akurat w tym pojeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 14 Lutego 2021 Autor Share Napisano 14 Lutego 2021 29 minut temu, patrykd napisał: śledziłęm twoją Panterę ale widzę, że chyba odpuściłeś? Tak, leżakuje w piwnicy.... i w sumie od niej mi się tak wena skopała bo po niej zacząłem już z 5 modeli i żadnego nie skończyłem... Stąd też pomysł by kupić coś łatwego, bez konieczności walki z materią, przyjemnego co da się zrobić z pudła. 8 minut temu, martinello napisał: Patrzę i kibicuję. Co do kamuflażu - jest prawdopodobny (piasek, brąz i zacienione obszary na biało) - ale nie wiem czy akurat w tym pojeździe. Nie miał bym wątpliwości, gdyby właśnie nie ten biały na dole wieży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 17 minut temu, martinello napisał: Patrzę i kibicuję. Co do kamuflażu - jest prawdopodobny (piasek, brąz i zacienione obszary na biało) To brąz czy czarny?? A co do gąsek..to słabo z ich strony..model "wylizany" a tu taaaaki babol.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) 41 minut temu, skikut87 napisał: Nie miał bym wątpliwości, gdyby właśnie nie ten biały na dole wieży... W kwestii białego - wstawiam W CELU DYSKUSJI zdjęcia Pierwsze: Wcześniejsza wersja Crusadera, ale zasada malowania na biało tego co jest w cieniu jest dobrze widoczna. Drugie - odpowiednia wersja, pojazd o kilka numerów fabrycznych "obok": Myślę, że jest materiał do przemyśleń zarówno co do malowania spodu wieży i lufy jak i spodu kadłuba... A co do czarnego czy brązowego - nie mam dowodów, ale myślę że piaskowo - czarne malowanie jak w egz. muzealnym: jest tylko jedną z możliwości. W tym czasie (II Bitwa pod El Alamein - jesień 1942) standardem było malowanie baza "Desert Pink" (choć mógł przetrwać wcześniejszy kolor piaskowy np. Light Stone 61 lub któryś jeszcze "starszy") zaś plamy kamuflażowe w jednym z kolorów: - S.C.C. 2 - wskazany jako "typowy" dla Crusaderów przez M. Starmera i M. Coopera - Green PFI - Blue Black S.C.C. 14 - Very Dark Brown S.C.C. 1A i ewentualnie Dark Slate BS.34 - ale raczej nie w tym przypadku, z powodu za małego kontrastu. Ja strzelałbym w moim modelu w plamy w kolorze S.C.C. 1a lub ewentualnie S.C.C.2... Edytowane 14 Lutego 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 14 Lutego 2021 Autor Share Napisano 14 Lutego 2021 43 minuty temu, martinello napisał: jest tylko jedną z możliwości. W tym czasie (II Bitwa pod El Alamein - jesień 1942) standardem było malowanie baza "Desert Pink" (choć mógł przetrwać wcześniejszy kolor piaskowy np. Light Stone 61 lub któryś jeszcze "starszy") zaś plamy kamuflażowe w jednym z kolorów: - S.C.C. 2 - wskazany jako "typowy" dla Crusaderów przez M. Starmera i M. Coopera - Green PFI - Blue Black S.C.C. 14 - Very Dark Brown S.C.C. 1A i ewentualnie Dark Slate BS.34 - ale raczej nie w tym przypadku, z powodu za małego kontrastu. Ja strzelałbym w moim modelu w plamy w kolorze S.C.C. 1a lub ewentualnie S.C.C.2... Czyli idziemy w brązy. Co do kamo poniżej zdjęcie z fajnie widoczną biła dolną częścią lufy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Moim zdaniem na tym zdjęciu powyżej dolne skośne płyty wieży też są jaśniejsze (białe ?) niż górne i na to nałożone plamy ciemnego koloru. To typowe malowanie Brytyjczyków zmniejszające kontrast sylwetki czołgu. Spotykane jeszcze w 1943 roku we Włoszech. najczęściej widoczne na spodzie osłony transmisji shermanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 14 Lutego 2021 Autor Share Napisano 14 Lutego 2021 10 minut temu, martinello napisał: Moim zdaniem na tym zdjęciu powyżej dolne skośne płyty wieży też są jaśniejsze (białe ?) niż górne i na to nałożone plamy ciemnego koloru. To typowe malowanie Brytyjczyków zmniejszające kontrast sylwetki czołgu. Spotykane jeszcze w 1943 roku we Włoszech. najczęściej widoczne na spodzie osłony transmisji shermanów. No właśnie ja na tym foto widzę jak by cały bok wieży był biały No nic to zostaje jeszcze kwestia czy bawić się z zestawowymi czy kupić friulmodel ATL-69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 15 minut temu, skikut87 napisał: No nic to zostaje jeszcze kwestia czy bawić się z zestawowymi czy kupić friulmodel ATL-69 Friule na allegro krążą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 14 Lutego 2021 Autor Share Napisano 14 Lutego 2021 36 minut temu, piotrkur napisał: Friule na allegro krążą.. i we Wrocławiu w ludzkiej jeszcze cenie też były :d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Godzinę temu, skikut87 napisał: No właśnie ja na tym foto widzę jak by cały bok wieży był biały Nie. Góra - piasek, dół biały. Po naturalnym oświetleniu wydają się być prawie tym samym kolorem - co pokazuje geniusz brytyjskich speców od kamuflażu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Co do kolorów. Crusader z Bovington z kolorowej fotki pomalowany jest Desert Pink plus Black, bez białego dołu lufy i dolnej części wieży. W książce Real Colors of WWII (którą gorąco polecam), jak już Marcin wspomniał z interesującego nas okresu wynika malowanie Desert Pink + Dark Olive Green lub zamiennie Black, Slate, Dark Brown. Ja malowałbym plamy czarnym. jakoś tak wizualnie bardziej mi pasują. Przyjąłbym za Ledwochem "Afryka 1940-1943 Włochy 1943-1945 malowaniw i oznakowanie", że mój czołg pochodzi z pułku The Bays, który właśnie zamiast Dark Olive Green stosował Black. Co do białego to dół lufy jako biały OK. Jest to zgodne zresztą ze schematem malowania Shermanów i Grantów, ale dół wieży jakoś mi nie pasuje, choć się nie zarzekam. Na przykładzie tego zdjęcia Shermana widać wyraźnie jak odcina się kolor biały na spodzie osłony transmisji. Źródło "The New Breed North Africa Colour and Markings Series. Dennis Oliver, Michael Starmer, str. 4. Zdjęcie tylko w celach dyskusji. Wiem, że Crusader to dół wieży, inny kąt itd. ale ten biały... Choć sam już nie wiem. Właśnie przeglądam sobie zasoby mojego kompa i trafiam na taką fotkę tu za to, dół lufy biały, a reszty...nie widać tutaj kolorowe foto. Nie wiem czy oryginał, czy też pokolorowane. tutaj piękne zdjęcie ja mam taką "wersję" fotki dyskusyjnej i gdybym nie wiedział o czym mówimy nie zwróciłbym uwagi na dół wieży Na zakończenie powiem, że jest we wspomnianej książce AK na stronie 150 seria dwóch zdjęć polskiego Carriera w malowaniu Caunter Scheme i na nich najjaśniejszy kolor też mógłby zostać odebrany jako biały (jak dla mnie przynajmniej ) Podsumowując ajabym Desert Pink + Black +lufa biała od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 A ja się upieram ( ) przy białe j wieży i przodzie kadłuba od dołu... ... lufa bezwzględnie biała. Ale decyzja należy do Autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 Ajabym-na przed ostatnie super fotce też bym się skłaniał na biały dół wieży..widać różnicę..moim zdaniem.. Ale-jak wyżej: 6 minut temu, martinello napisał: Ale decyzja należy do Autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 Na uzasadnienie mojej teorii prosiłbym zwrócić uwagę na fotkę muzealna - przy oświetleniu z wielu miejsc (zakładam, że jest dużo lamp wiszących pod sufitem i być może jakieś oświetlenie boczne) dolne blachy wieży są wyraźnie ciemniejsze niż górne. Na fotkach z epoki - kolor góry i dołu wydaje się podobny - a biorąc pod uwagę punktowe oświetlenia słońcem od góry - moim zdaniem przy jednolitym kolorze, dolne blachy powinny być ciemniejsze, zacienione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 Z ciekawością będę śledził wątek. Mimo że czołg ten był nieudaną konstrukcją to i tak bardzo mi się podoba. Mam rozpoczęty taki z italerki, ktory porzucilem na wieść, że border go planuje wydać. Ale z tego co widzę ten model niczym sie nie różni od italerki. Jestem tym rozczarowany. Jedynie tych otwieranych zasobnikow na błotnikach zazdroszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 Dolne skosy wieży jak i przednia dolna płyta kadłuba były malowane na biało zawsze w komplecie z 1/3 obwodu lufy od dołu. Brytyjczycy bardzo rygorystycznie podchodzili do schematów malowań. Poniżej wklejam skan z oryginalnej instrukcji malowania Crusaderów z tego okresu. Co do plam na desert pink można się spierać czy rzeczywiście nie powinien być jakiś brązowy....ja osobiście poszedłbym jednak w Blue Black. D. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 No właśnie Miałem na myśli ten schemat - ale jako że nie potrafiłem go znaleźć u siebie, to się na niego nie powoływałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 Tutaj zapis z tej samej instrukcji dotyczący kolorów. Żeby było śmieszniej pierwszym wyborem koloru na ciemne plamy powinien być zielony... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 Ciekawy temat, a szczególnie kwestia malowania. Kiedyś rozmawiałem z Mike Stramer i wg niego powinien być brąz. Zielony mógł wynikać z faktu że piaskowym zamalowywali właśnie ten kolor. Natomiast o czarnym mówił że raczej nie. Sledze temat dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 28 minut temu, bazylms napisał: ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi