skikut87 Napisano 15 Lutego 2021 Autor Share Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) Chwile mnie tu nie było a tu aż bulgota co akurat mnie cieszy i jednocześnie chciałem tu podziękować za tyle merytorycznych wypowiedzi odnośnie kamo . Ja najprawdopodobniej skuszę się na opcję pink yellow, plamy ssc 1a spody białe. Co do samego modelu właśnie natrafiłem na kolejny babol... mianowicie dedykowana metalowa lufa jest za gruba by się zmieściła w jarzmie... a ta plastikowa no cóż... pod kątem wykonania bliżej jej do modeli za niższą cenę niż 200 zł... Coraz bardziej przekonuję się, że fakt model lepszy niż italerii no ale czego się spodziewać dzieli je jakieś 20 la, natomiast nie powala.... póki co realnie ocenił bym, że jest wart maks 150 zł . Reasumują póki co: gąsienice posiadają liczne otwory po wypychaczach biorąc pod uwagę wielkość ogniwek to bedzie dłubanina. Inwestycja friulmodel to ekstra przynajmniej 110 zł - pod warunkiem, że je jeszcze znajdziecie na rynku. Lufa ( czyli dodatek, którym się chwali Boder) skopany... aber pewnie z 50 zł czyli robi nam się już model za 360 zł Edytowane 15 Lutego 2021 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 15 Lutego 2021 Super Moderator Share Napisano 15 Lutego 2021 oglądam bo swojego też dłubnąłem ale zapał mi przeszedł jak zobaczyłem gąski... może połatam bo działają dość fajnie jak się je złoży ale fakt że za wypychacze to #%!#!$#%@!... Ogólnie wiadomo- jest lepszy od Italki sprzed 40 lat ale... no ja na szczęście dałem 31 funa z wysyłką więc przełknę owe minusy ale fakt szału nie ma. Podglądam co się będzie działo dalej (btw Friule pasują na koło aczkolwiek są nie co węższe od Bordera). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 15 Lutego 2021 Autor Share Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) 18 minut temu, Greif napisał: oglądam bo swojego też dłubnąłem ale zapał mi przeszedł jak zobaczyłem gąski... może połatam bo działają dość fajnie jak się je złoży ale fakt że za wypychacze to #%!#!$#%@!... Ogólnie wiadomo- jest lepszy od Italki sprzed 40 lat ale... no ja na szczęście dałem 31 funa z wysyłką więc przełknę owe minusy ale fakt szału nie ma. Podglądam co się będzie działo dalej (btw Friule pasują na koło aczkolwiek są nie co węższe od Bordera). Ja potraktuję ten model jako leczenie pedantyzmu co do detali itp... czyli coś co mnie gubi przy tygrysach i panterach... Swoja drogą dlatego też zamówiłem m3 lee z miniartu i zrobię go jako ruska . Z innej beczki tak się zastanawiam jaka grubość lufy przy jarzmie jest prawidłowa??? Edytowane 15 Lutego 2021 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 W dniu 14.02.2021 o 16:45, skikut87 napisał: To zdjęcie chyba pokazuje proporcje. Jesli metalowa lufa jest za gruba - może spiłować trochę na wiertarce ? albo -> https://www.mojehobby.pl/products/57mm-OQF-6-Pdr-Mk.III-L-36.5.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 15 Lutego 2021 Autor Share Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) 11 minut temu, martinello napisał: To zdjęcie chyba pokazuje proporcje. Jesli metalowa lufa jest za gruba - może spiłować trochę na wiertarce ? albo -> https://www.mojehobby.pl/products/57mm-OQF-6-Pdr-Mk.III-L-36.5.html Pytanie czy L 36 nie jest za krótka? ja spotkałem się z opisem, że te crusaidery miały l43. Druga kwesia to po przeanalizowaniu zdjęć i metalowych luf okazuje się, że Border dał chyba za ostre zejście z grubej średnicy na mniejszą. Co do różnicy w grubości to ma się to tak.... Edytowane 15 Lutego 2021 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 To ja sobie chyba tą Italkę zostawię. Nie warto się za trochę lepsza jakość aż tak napinać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 15 Lutego 2021 Autor Share Napisano 15 Lutego 2021 12 minut temu, bazylms napisał: To ja sobie chyba tą Italkę zostawię. Nie warto się za trochę lepsza jakość aż tak napinać. Zostaw sobie nie warto 200 pln za to coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 Lufy do 6pdr były dwie: Mk.III L/43 i Mk.V L/50. Dodatkowo te krótsze miały dwa rodzaje hamulców wylotowych/przeciwwag. Nie wiem co Border zrobił, ale trzeba zwrócić uwagę na zdjęcia konkretnego wozu, jaki typ był zamontowany bo oba występowały równolegle. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 Jeszcze odnośnie malowania. Dwa kadry z oryginalnego kolorowego filmu z defilady bodajże w Aleksandrii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 15 Lutego 2021 Autor Share Napisano 15 Lutego 2021 23 minuty temu, Domi napisał: Lufy do 6pdr były dwie: Mk.III L/43 i Mk.V L/50. Dodatkowo te krótsze miały dwa rodzaje hamulców wylotowych/przeciwwag. Nie wiem co Border zrobił, ale trzeba zwrócić uwagę na zdjęcia konkretnego wozu, jaki typ był zamontowany bo oba występowały równolegle. D. Nic zamówiłem już ta z RB oznaczoną niby l 37 zobaczymy co z tego bezie ( 8 zł to nie pieniądz - mogę jeszcze tyle doinwestować ). Jak nie bezie pasować to sobie przypomnę jak się dawniej człowiek bawił z lufami... wszak nie jednego Aera, Zveszdę itp zrobiło mają do dyspozycji szpachlę tamki i pręciki wyciągnięte z rozgrzanej ramki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) Też zostaję przy Italce. Muszę tylko dokupić klamoty Panzerartu. Mam te Black Doga, ale w porównaniu słabo wychodzą. Dalej pociągnę temat malowania...tylko proszę na mnie nie krzyczeć Chcę egoistycznie (przed rozgrzebaniem swojego) rozwiać wszelkie wątpliwości, zatem przez przekorę pomarudzę. Domi wstawiłeś schemat malowania Crusadera, na którym pokazano wersję wcześniejszą Mk I/II. W opisie do schematu-instrukcji, podany jest rok 1941. "Nasza" wersja Mk III weszła do użycia bojowego chyba w maju 1942. Zatem pytanie, czy pomiędzy tymi przedziałami czasowymi weszła jakaś inna instrukcja, gdzie biały kolor już nie występuje w malowaniu dołu wieży i przodu kadłuba? W Militariach XX wieku Nr 5 z 2011r. w artykule "Pierwsze modele czołgu Crusader" Petera Browna, str. 66-81 na stronie 68 przedstawiono takie zdjęcie na moje ewidentnie dół wieży i czołgu to kolor jaśniejszy, zatem idąc zgodnie z instrukcją - biały. I tego białego nie widzę na wszystkich miejscach, tam gdzie być powinien na wielu fotkach Mk III. Naturalnie może oznaczać to, że tylko ja tego nie widzę i właśnie dlatego popłynąłem w tej dyskusji A tu wstawiam, bo to nieczęsty bokorys z "brązowym" malowaniem z Technika Wojskowa Historia nr specjalny 5/2015 ze strony 77 z artykułu Zbigniewa Lalaka "Czołg szybki Crusader Czyli jaka piękna katastrofa" str. 68-81. Zdjęcia zamieszczono w celach dyskusyjnych. Już nie dalej nie marudzę A i jeszcze jedno dopiero teraz zauważyłem, że boxart jest z tej fotki którą wstawiłem na pierwszej stronie tematu. Edytowane 15 Lutego 2021 przez micmal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 (edytowane) Cześć, micmal Wcześniej obowiązujące schematy na Crusaderach w Afryce to najpierw Caunter Scheme ( w którym były pomalowane najwcześniejsze pojazdy uczestniczące w operacji Battleaxe), a po nim malowania jednokolorowe w Light Stone. W żadnym z nich biały nie występował, pojawił się dopiero na tym schemacie który wkleiłem wcześniej i obowiązywał w zasadzie aż do Włoch (na szermanach). Oczywiście były odstępstwa jak w Mk.III z 6 DPanc wysłanych do Tunezji na temat kolorystyki których są cały czas spekulacje czy były zielone G3/G4 czy SCC2. Jeśli chodzi o układ plam narysowany na Mk I/II - jak sama nazwa wskazuje to tylko schemat! Pojazd ze zdjęcia to wczesny Mk.I jednokolorowy i tam wg "regulaminów" białego nie powinno być i moim zdaniem go nie ma. Oczywiście nie jest wykluczone że pojazdy we wcześniejszym jednokolorowym malowaniu po wejściu nowego schematu nie zostały dokamuflowane plamami (brązowymi albo czarnymi) ale z pominięciem białego, lecz myślę że dotyczyło to tylko Mk.II które przeżyły wcześniejsze kampanie, Mk.III to były "nówki". Zresztą są znane zdjęcia Mk.I/II prowizorycznie malowanych na wzór tego schematu z Mk.III. Dominik Edytowane 16 Lutego 2021 przez Domi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 No niestety zamówiona lufa z RB też nie pasuje... swoją droga ktoś w sklepie zapakował mi przez przypadek L 50 i okazuje się, ze jest ona długości jak zestawowe. Przy porównaniu widać też, ze obie lufy od border nie mają za wiele wspólnego z oryginałem ( a temu bliższa jest RB). Zwróćcie uwagę na stożek ( ścięcie przy przejście z jednej średnicy na drugą) Reasumując Tak dałem się ponieść z tym modelem niby lepszy od italerii ale nie wart swej ceny - leci do piwnicy na przeczekanie aż ktoś ogarnie lufę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 A jaki problem lekko otwór rozwiercić żeby weszła albo wstawić pierścień jak średnica za mała. Jak ktoś ogarnie to bedzie za Euro i z przesyłką wyjdzie tyle co za model . Nie poddawaj się tak łatwo dawaj dalej bo możesz go nigdy nie skończyć pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 W dniu 15.02.2021 o 20:20, bazylms napisał: To ja sobie chyba tą Italkę zostawię. Nie warto się za trochę lepsza jakość aż tak napinać. No nie wiem... Parę lat róznicy pomiędzy opracowaniem modeli daje znać w szczegółach. Popatrzcie na takie porównanie na dole strony https://www.od-factory.de/reviews/bordermodel/bt-012-crusader-mk-iii/ Italeri - mydło, Border - wyraźne szczegóły. A że nie jest to model idealny - a jest taki na rynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 Idealne to ciężkie pojęcie, ale na rynku na pewno są modele lepiej przemyślane oraz z lepszym stosunkiem jakości do ceny. Border wydaje jak na razie przeciętne modele ze sporą ilością błędów merytorycznych i jakością odlewów odstającą od tego do czego przyzwyczaił nas kilkanaście lat temu chociażby Dragon. W zamian dodają śmieszne, losowe bonusy w postaci maty do cięcia, drewnianego pudełka, marnych figurek czy też metalowej lufy która do modelu nie pasuje. Ostrzejszy detal względem konkurenta z 1976 roku nie jest niczym nadzwyczajnym, ale kopiowanie jego błędów jest już dosyć śmieszne, jak w przypadku listwy do mocowania rynsztunku która jeśli się nie mylę, powinna być po obu stronach pojazdu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Irgr napisał: Idealne to ciężkie pojęcie, ale na rynku na pewno są modele lepiej przemyślane oraz z lepszym stosunkiem jakości do ceny. Border wydaje jak na razie przeciętne modele ze sporą ilością błędów merytorycznych i jakością odlewów odstającą od tego do czego przyzwyczaił nas kilkanaście lat temu chociażby Dragon. No, dragon zaczynał od kopiowania italeri, przynajmniej w shermanach... W tychże shermanach jakość dragona do dziś jest słabiutka. 3 godziny temu, Irgr napisał: Ostrzejszy detal względem konkurenta z 1976 roku nie jest niczym nadzwyczajnym, ale kopiowanie jego błędów jest już dosyć śmieszne, jak w przypadku listwy do mocowania rynsztunku która jeśli się nie mylę, powinna być po obu stronach pojazdu. O o której listwie piszesz ? Edytowane 18 Lutego 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 Mam głównie na myśli jakość odlewów ich Smart Kitów do której do której daleko RFM, Takomowi czy też Borderowi. Dragony miały masę różnych problemów, ale uważam że technologicznie cały czas deklasują swoich chińskich następców. Co do listwy to chodzi mi o płaskownik przymocowany do fartuchów nad gąsienicami, z którego na zdjęciach często zwisają plecaki itp. Kiedyś spotkałem się z komentarzem że powinny być po obu stronach pojazdu i że jest to błąd Italeri. Niestety brakuje już stron jak PMMS gdzie można by było znaleźć dokładne recenzje nowych modeli, szczególnie takich stosunkowo niszowych tematów jak Crusader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Irgr napisał: Co do listwy to chodzi mi o płaskownik przymocowany do fartuchów nad gąsienicami, z którego na zdjęciach często zwisają plecaki itp. Kiedyś spotkałem się z komentarzem że powinny być po obu stronach pojazdu i że jest to błąd Italeri. Faktycznie - powinno być obustronnie (choć zdjęcia przedstawiają wcześniejszą wersję pojazdu) Chociaż kojarzę pustynne zdjęcia Mk.III na których nie ma tych listew. Swoją drogą listwy te służyły do dogłębnego kamuflowania pojazdów: I jak znajdziemy więcej błędów modelu BORDERA to powyższa konfiguracja może zostać jedyna możliwa poprawna merytorycznie Edytowane 19 Lutego 2021 przez martinello 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi