TM48 Napisano 22 Lutego Share Napisano 22 Lutego 3 minuty temu, Qz9 napisał: a rysuj sobie, rysuj... ja sobie niczego nie ubzdurałem, obu Sznajderów znam i wiem jak wygląda to o czym ty piszesz w praktyce. niczego nie musze sobie wyobrażać. No właśnie, tyle, że ja nie o nich pisałem twierdząc to co twierdziłem i chyba jasno to wyraziłem. Mam nadzieję, że jak minie sobota wieczorem to percepcja się poprawi. Na razie mamy taką rozmowę: - klimat się ociepla. -nie, wczoraj było zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego Wątek o nowościach 1/32 i dwie strony klepania o dopie Maryni... 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego (edytowane) Amen Edytowane 23 Lutego przez India Zdublowanie wpisu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierre_dolin Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego dla niektórych : "ament". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego Test shooty mogą być nawet drukowane nawet filamentem ważne aby finalny produkt był bez skaz. Trzeba jeszcze troche poczekać i zobaczyć Znając życie będzie jak zawsze duże nadzieje a produkt średni (chcę sie mylić) Oby nie wyszło jak z 7TP od IBG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Karaś gotowy: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego (edytowane) no to czas na PZL-104 Wilgę Edytowane 27 Lutego przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego (edytowane) Kurcze, będzie, ze sie czepiam ale jakoś nie wychodzi mi na zdjęciach, żeby karas był taki plaski w tych miejscach? Chyba, ze cos perspektywa zrobiła ale ??? Zdecydowanie dobrze, że to nie moja skala. Edytowane 27 Lutego przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego (edytowane) A pokażesz zdjęcia oryginalnego samolotu do porównania tych miejsc ? Ktoś widzi jakieś plusy w tym modelu czy same minusy nie mając modelu w ręku ? Pytanie retoryczne. Edytowane 28 Lutego przez panmopsik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego (edytowane) Akurat spłaszczone boki w Karasiu to sorki plusy dodatnie nie przesłonią plusów ujemnych. 3 czy 4 randomowa fotka wygooglana, żeby nie trzeba było sięgać po monografię z porządnymi zdjęciami: Porozbierany to od razu widać przekroje, żeby nie było wątpliwości dla wzburzonych_ocenianiem_modelu_na_podstawie_zdjęć… to nie jest hejtowanie, niestety jak mawiał klasyk: no pewne niedociągnięcia jednak są. Edytowane 28 Lutego przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego (edytowane) i to się chwali chociaż wystarczało pokazać foto modelu i samolotu w jednym poście (opinia ogólna tycząca się szerszej grupy osób) Edytowane 28 Lutego przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego (edytowane) 39 minut temu, panmopsik napisał: A pokażesz zdjęcia oryginalnego samolotu do porównania tych miejsc ? Ktoś widzi jakieś plusy w tym modelu czy same minusy nie mając modelu w ręku ? Pytanie retoryczne. Ja bardzo delikatnie chciałem zapytać, żeby się autor modelu nie poczuł urażony, jak patrzysz na chwalipost to jest już rozjazd jak wygląda model a jak rysunek Wróbla. To jeszcze zdjęcie z Jarocina, bo moze coś niewyraźnie widać na wcześniejszym: Edytowane 28 Lutego przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Kształt wydechu bym jeszcze poprawił bo to się jednak rzuca w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego (edytowane) foto jest ok, może kolejny produkt będzie lepszy Edytowane 28 Lutego przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 1 minutę temu, TM48 napisał: Kształt wydechu bym jeszcze poprawił bo to się jednak rzuca w oczy. Kształt góry kadłuba za silnikiem przed kabiną, podstawa statecznika pionowego, to tak na szybko z tych ujęć które widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego @TM48 zaprojektujesz jakiś samolot bo tracę wiarę w ludzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 47 minut temu, panmopsik napisał: Ktoś widzi jakieś plusy w tym modelu czy same minusy nie mając modelu w ręku ? Taka dygresja. Każdy popełnia błędy, to nie wstyd. Wiele razy jak robiłem model przychodził ktoś do mnie i zwracał uwagę, że zrobiłem coś źle. W pierwszym momencie miałem na niego wk***, ale mijało pół godziny i następowała konstatacja. 1. dobrze, że teraz ktoś to zauważył, a nie po zakupie. 2, właściwie to powinienem być mu wdzięczny bo mi pomógł, a nie zaszkodził. A wtedy to nie była kwestia poprawienia projektu w godzinę, tylko zrywania plastiku i tygodnia w plecy. Tak, to, że model ma błędy nie jest winą oglądającego tylko modelującego. To ważne, bo z takich wtrętów wychodzi odwrotnie. Modelujący nie musi nic z tym robić, to jego decyzja. Ale jeśli decyduje się nie poprawiać i nie ma problemu z błędami to nie rozumiem po co jest często u nie go agresja na to, że ktoś je widzi. Finalnie i tak jakieś błędy będą bo nie ma możliwości uniknąć wszystkich. Tyle, że jak kilka osób nabędzie model to trudno je poprawiać. Wtedy wyjdzie na to, że nie ma sensu szybko kupować bo później jest lepszy. Wtedy jest to strzał w kolano, więc ja bym był zadowolony na miejscu projektanta, że to się teraz dzieje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego (edytowane) 7 minut temu, panmopsik napisał: @TM48 zaprojektujesz jakiś samolot bo tracę wiarę w ludzi ? Wątpię, ale jeśli to nastąpi i ktoś mi zwróci uwagę to mocno to przemyślę, czy nie ma racji. Możesz być tego pewien. Edit: właściwie to mocna za mną chodzi SU-22 w 1/32 więc kto wie jak się nie pokaże wcześniej jakiś wtrysk. Edytowane 28 Lutego przez TM48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego (edytowane) poprzedni post w punkt: tak proste a ciężko to pojąć projektującym Edit: nie czekaj, jak Jesteś słowny, to rób zbiórkę bo 80% społeczności czeka całe życie na swój model lub dodatki Edytowane 28 Lutego przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 5 godzin temu, panmopsik napisał: A pokażesz zdjęcia oryginalnego samolotu do porównania tych miejsc ? Ktoś widzi jakieś plusy w tym modelu czy same minusy nie mając modelu w ręku ? Pytanie retoryczne. bo wszyscy piszą tak , żeby plusy nie przesłoniły minusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Z mojej strony ciężko jest mi zrozumieć włożenie ogromu pracy, aby odtworzyć nity na powierzchni, a z drugiej strony zaniedbanie bazy pod postacią bryły. To znaczy rozumiem o tyle, że nie jestem po prostu targetem - bo zadowoliłbym się mniej efektowną, ale bardziej merytoryczną miniaturą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Moim zdaniem kołpak śmigła, to były dwa stożki, a zaokrąglenie było tylko na wierzchołku. W rzucie z boku nie było więc łuku, a proste odcinki z załamaniem na linii podziału, która zresztą przebiegała bliżej wierzchołka. Te otwory wentylacyjne na osłonie karteru też dość swobodnie zinterpretowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Tam jest jeszcze więcej takich swobodnych interpretacji... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Trzeba jednak dłużej wczuwać się w temat, a wtedy się zaczyna rozumienie tego co konstruktor miał na myśli. Popatrzcie na rurę wydechową, która wychodzi spod osłony silnika. Na osłonie silnika jest w tym miejscu owiewka. Modelarz zrobił owiewkę, ale ona zupełnie z rurą nie ma nic wspólnego. Niby wszystko jest, ale związku ze sobą nie ma. Tak jak Soris pisze, model jest świetnym tematem do tego wątku, jako test spostrzegawczości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi