Skocz do zawartości

BTR-50PK APC Nationale Volksarmee - Trumpeter

robertmodelarz

Rekomendowane odpowiedzi

Coś trzeba nowego sklejać  w oczekiwaniu na akcesoria do innych modeli, wybór padł na prosty model Trumpetera nr katalogowy  01582 Russian BTR-50PK APC skala 1/35.  Zestaw zakupiłem jako bazę do przeróbki BTR-50 na naszego TOPAS-a w wersji bezwieżowej w malowaniu 7 ŁDD.  Jednak analiza materiału źródłowego, skutecznie mnie zniechęciła do przebudowy na BTR na polsko-czeską konstrukcję.  Kolejnym wyzwaniem miał być BTR-50 używany w niebieskich beretach jak wóz łączności- egzemplarz zachowany w Lubuskim Muzeum Wojskowym w Drzonowie.   Dorobienie dodatkowego sponsonu i modyfikacja włazów również przerasta moje umiejętności. 

In-box pudełka:

ramki (ze strony https://www.cybermodeler.com/:

Edytowane przez robertmodelarz

58 minut temu, piotrkur napisał:

Noooo-Panie!!Volksmarinsów to ja tu chyba nie widziałem!!Dajesz z tematem!!a może zaskoczysz nas jakimś nietuzinkowym malowaniem??:szampan1:

Może zimowe? NRD-owcom Rosjanie zupełnie nie ufali jako sojusznikom (już nam dużo bardziej) i złośliwie mówili że wcześniej niż w 5 rzucie do walki ich nie  puszczą bo za każdym Ludowym Niemcem musi iść Rosjanin żeby szwaba pilnować. Więc może lądowanie w północnej Norwegii w n-tej fazie już właściwie wygranej przez Układ Warszawski wojny? A tam zima przez prawie cały rok...

W dniu 26.02.2021 o 19:07, OLO napisał:

Jak możesz to wstaw zdjęcia tego łącznościowego BTRa bo smaku narobiłeś

Zdjęcia z forum Dawny Gdańsk;

http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?p=149454

• Thanks 1

Planuję taki ulepek:

- malowanie jednolite zielone

- dodam dodatkowe zbiorniki paliwa (starszego wzoru), takie jak w T-34/85

- liny sznurkowe zastąpić metalowymi plecionymi 

- antena za 2 PLN od RbModel

Wzór na zdjęciach poniżej ze strony Panzer-Modell.de:

• Like 1

Model z moich klimatów więc jak są wolne miejsca na widowni to zasiadam i obserwuję. Domyślam się że wnętrze tej rury zespołu pędnika strugowodnego (nie wiem jak się poprawnie nazywa) będziesz malował przez kratkę wlotową? Pytam bo właśnie jestem na podobnym etapie z BRDM-em i zastanawiam się czy malować wnętrze najpierw czy też pomalować później wszystko razem?

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez Endrju

Wolne miejsce w amfiteatrze modelarstwa dla twórczych forumowiczów jest zawsze.  BTR jest pusty w środku- pomaluję wszystko jak skleję całość. Kratka wlotowa ma dosyć duże otwory myślę, że aerograf da radę. Powoli do przodu- weekend wyjazdowy, ale wieczorem pewne coś przykleję: Na razie kółeczka, haki ii inna mało widoczna drobnica:

14 godzin temu, OLO napisał:

Jak możesz to wstaw zdjęcia tego łącznościowego BTRa bo smaku narobiłeś

To ja też się pochwalę.

A tak w ogóle to trzymam kciuki.

Jeszcze jedno jeśli chodzi o NVA to polecam stronę niemieckiego modelarza: https://www.modell-art.de/index_out.php . Tam trzeba wejść w zakładkę u góry (Militar Modelle -> NVA 1/35).

7 (2).JPG

7 (1).JPG

9 (1).JPG

9 (2).JPG

• Like 2
  • Thanks 1

BTR-50 z 7 ŁDD wyszedł pierwsza klasa.

Tak jak pisałem wyżej. przerosła mnie przeróbka włazów i dorobienie dodatkowego sponsonu. Trochę fachowej wiedzy zamieszczonej

w czasopiśmie Tankograd- do celów dyskusyjnych.

W dniu 27.02.2021 o 22:36, Kamil K. napisał:

Jakby Ci się zmieniła koncepcja, to chyba mam kalki do jugosłowiańskiego/serbskiego wozu gdzieś. 😉

Podgladam, bo chodził mi ten pojazd po głowie. Ale najpierw PT-76. 😉

Też myślałem o bałkańskiej wersji BTR-50. Kalki robi StarDecal 35-C1142 Serbian (SVK and VRS) M18 Hellcat, M36B2 Jackson, M84, PT-76B, BTR-50PK, M53/59 Praga SPAAG.

Na razie jestem wierny wersji używanej za naszą zachodnią granicą. Po głowie chodzi mi M 18 Hellcat i M36B2 Jackson (model Academy) w wersji serbskiej lub chorwackiej l oraz T- 55. z taką wieżą. Jaką wersję PT-76 zamierzasz poczynić? Mega podobają mi się Twoje bałkańskie wozy.  Warsztat merytorycznie i technicznie pierwsza klasa!!!!

1 godzinę temu, robertmodelarz napisał:

Też myślałem o bałkańskiej wersji BTR-50. Kalki robi StarDecal 35-C1142 Serbian (SVK and VRS) M18 Hellcat, M36B2 Jackson, M84, PT-76B, BTR-50PK, M53/59 Praga SPAAG.

Na razie jestem wierny wersji używanej za naszą zachodnią granicą. Po głowie chodzi mi M 18 Hellcat i M36B2 Jackson (model Academy) w wersji serbskiej lub chorwackiej l oraz T- 55. z taką wieżą. Jaką wersję PT-76 zamierzasz poczynić? Mega podobają mi się Twoje bałkańskie wozy.  Warsztat merytorycznie i technicznie pierwsza klasa!!!!

Dzięki. PT-76B mam w planach, ale kolejka na warsztacie coraz dłuższa, czasu coraz mniej i nie mam bladego pojęcia kiedy będę miał możliwość się nim zająć. 😉 

Kolejna warstwa farby nałożona dziś na model- zgodnie z instrukcją ładny zielony kolorek: Gunze H303 plus mała modulacja. Na swoje miejsce powędrowała niemiecka antena 1,4 m  firmy RbModel.

image.jpeg.db314e72dcd235cf4308e061d10f20d8.jpeg

1639.jpg

1640.jpg

1641.jpg

1642.jpg

1643.jpg

Napisano (edytowane)

Model pomalowałem Sidoluxem do paneli. Kalkomanie przyklejone na swoje miejsce (tylko oznaki przynależności państwowej)- użyłem płynów WAMOD. Położyłem brązowy wash AmmoMig, którego nadmiar starłem patyczkami kosmetycznymi nasączonymi terpentyną. Założyłem metalowe liny produkcji firmy EUREKA XXL - ucha są zestawowe. Gąsienice pryśnięte Track Primerem AmmoMig - jak wyschły potraktowane zostały Track Washem. Na mokro posypałem je mieszanka pigmentów.  Boki wanny kadłuba pomalowałem mgiełką farb- pierwsza warstwa ciemniejsza kolor Earth, potem jaśniejsza Dust.  Koła zostały potraktowane w analogiczny sposób. Nie miałem kilofa, który widnieje na lewej burcie pojazdu-jak wpadnie mi w ręce jakiś nadstanowy to dokleję. 

IMG_20210213_142600.jpg

6 minut temu, OLO napisał:

Kurcze takie wykonanie e takim tempie, mnie czasami miesiąca braknie żeby do kupy złożyć ,gratuluję wykonania,pozdrawiam OLO.

Dziękuję bardzo. to prosty model raptem trzy ramki. Jednokolorowe nudne malowanie.  Wszystko idealnie pasuje-zero szpachli. Lubię takie w miarę szybkie projekty. 😀

• Thanks 1