bondarek Napisano 28 Lutego 2021 Share Napisano 28 Lutego 2021 Jakiś czas temu zacząłem taki fajny modelik. Zawsze bardzo mi się podobał ten pojazd, no i wreszcie będzie w kolekcji :-). In-Boxów jest mnóstwo, więc nie będę nic takiego tu robił. Do modelu dodałem metalowe lufy i liny holownicze, choć te z zestawu też dają radę, ale je popsułem :-(. Dzięki otwartemu i bogato wypełnionemu wnętrzu sam prezentuje się całkiem ładnie. A tak to wyglądało po zmontowaniu w całość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 28 Lutego 2021 Autor Share Napisano 28 Lutego 2021 (edytowane) No i malowanie wnętrza, zdjęcia warsztatowe mam tylko z telefonu Edytowane 28 Lutego 2021 przez bondarek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 28 Lutego 2021 Autor Share Napisano 28 Lutego 2021 No i całość, stan na dziś. Teraz trochę obijania, kurzenia itp. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Lutego 2021 Share Napisano 28 Lutego 2021 Klasyka gatunku!!! Szkoda go obijać- taki ładny jest. Zostaw w wersji defiladowej. Lekki kurzyk i starczy. Krawędzie możesz przetrzeć jakimś grafitem i tyle. Fajny zielony- możesz podać nazwę farby? Metalowe lufy Abera extra wyglądają (koszt prawie wartość modelu). Tak trzymaj!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 28 Lutego 2021 Autor Share Napisano 28 Lutego 2021 Ja nigdy mocno nie obijam i nie brudzę, to i ten nie będzie mocno poobijany :-). Troszkę jednak trzeba, z umiarem :-). Lufy są konieczne, bo to jednak robi różnicę, a cena, cóż trochę poboli i przestanie :-). Co do koloru to wybrałem Hatakę C251 - 4BO Protective Green . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 1 Marca 2021 Share Napisano 1 Marca 2021 Model z mojej bajki i w stylu w jakim lubię. A malowanie kadłuba to preshading czy modulacja? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 1 Marca 2021 Share Napisano 1 Marca 2021 Koła są w innym odcieniu zieleni, czy to złudzenie apteczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 1 Marca 2021 Autor Share Napisano 1 Marca 2021 3 godziny temu, Endrju napisał: A malowanie kadłuba to preshading czy modulacja? Jedno i drugie, nie zrobiłem zdjęć z tego etapu. 2 godziny temu, Rafał B napisał: Koła są w innym odcieniu zieleni, czy to złudzenie apteczne? Odcień na pewno jest ten sam, problemem może być światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Marca 2021 Share Napisano 1 Marca 2021 to wnętrze świetnie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 5 Marca 2021 Autor Share Napisano 5 Marca 2021 W dniu 1.03.2021 o 18:39, M.A.V. napisał: to wnętrze świetnie wyszło Dzięki Koniec coraz bliżej, w zasadzie wszystko na miejscu, zostało poczekać na wyschniecie kleju i trochę brudzeń, maziajów i jakoś będzie Przymiarka plandeki I tak to będzie mniej więcej wyglądać 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 (edytowane) "O Panie dobry jak chleb" Pięknie wyszedł ten nasz pogromca Phantomów i Mirage. Moim zdaniem bruzdingu już dość. Tak to Panie w realu wyglądało- mały kurz i starczy. Zezwalam na otwarcie ognia Edytowane 6 Marca 2021 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 6 Marca 2021 Autor Share Napisano 6 Marca 2021 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: "Moim zdaniem bruzdingu już dość. Tak to Panie w realu wyglądało- mały kurz i starczy. Zezwalam na otwarcie ognia Tak jest!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 Popieram kolegów w kwestii brudzenia..to nie frontowiec więc nie może być utytłany i styrany..o wóz się dba w koszarach.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 6 Marca 2021 Autor Share Napisano 6 Marca 2021 4 godziny temu, robertmodelarz napisał: Pięknie wyszedł ten nasz pogromca Phantomów i Mirage. No niestety kicha :-(. Szkoda, że tego zdjęcia nie widziałem wcześniej i zasugerowałem się jedynie instrukcją. Oznaczenia mam w niewłaściwych miejscach. :-(. Muszę się zastanowić co z tym teraz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 (edytowane) W dniu 6.03.2021 o 13:56, bondarek napisał: No niestety kicha :-(. Szkoda, że tego zdjęcia nie widziałem wcześniej i zasugerowałem się jedynie instrukcją. Oznaczenia mam w niewłaściwych miejscach. :-(. Muszę się zastanowić co z tym teraz zrobić. Jest na to ratunek: zestaw kalek ToroModel 35D68 - Polish Army vehiclesUnit insignia, registration numbers 76 pattern & stencils 1/35 decals Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 Kolego, zostaw oznaczenie, szkoda nerwów dla tych paru milimetrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 6 Marca 2021 Autor Share Napisano 6 Marca 2021 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Jest na to ratunek: zestaw kalek ToroModel 35D68 - Polish Army vehiclesUnit insignia, registration numbers 76 pattern & stencils 1/35 decals Tak, mają też kalki z orzełkami, ale poczekam co mi odpiszą z Hobby 2000, ewentualnie popytam może komuś zostało z tego zestawu. 31 minut temu, krzychu83 napisał: Kolego, zostaw oznaczenie, szkoda nerwów dla tych paru milimetrów... Nie da rady, tego już się nie da odzobaczyć Tak czy inaczej pojazd trafił do pudła i czeka, aż mi przejdzie złość. Najgorsze jest to, że na ilustracji z pudła jest dobrze pokazane położenie oznaczeń, dlaczego tam nie spojrzałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 Teraz, bondarek napisał: Tak czy inaczej pojazd trafił do pudła i czeka, aż mi przejdzie złość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 6 Marca 2021 Autor Share Napisano 6 Marca 2021 Podziękowania należą się @robertmodelarz za to zdjęcie, bo teraz jeszcze poprawię, a później to na pewno by mi się nie chciało. Z wyniku jestem w sumie zadowolony, więc dobrze się stało, że wyszło to teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 Model doskonały w każdym kawałku. Podziwiam. Mnie by się nie chciało już poprawiać. Kto się w tym połapie. Ty, Robert i kilku tych którzy śledzą ten wątek i jeszcze czytają ze zrozumieniem. No chyba że konkurs robisz model. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 Poprawisz, bo spać spokojnie nie będziesz mógł. Zresztą nie Ty jeden, a było się zapisywać na Forum profesjonalistów ? Ja się przez pół roku zastanawiałem. Nie ma zmiłuj. Dla mnie model piękny, w tej skali to ja już nie dał bym rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 (edytowane) 3 godziny temu, bondarek napisał: Podziękowania należą się @robertmodelarz za to zdjęcie, bo teraz jeszcze poprawię, a później to na pewno by mi się nie chciało. Z wyniku jestem w sumie zadowolony, więc dobrze się stało, że wyszło to teraz. Jeżeli mamy rozpocząć przewód doktorski temat pracy: Samobieżne działo przeciwlotnicze ZSU -57-2, eksploatacja i modernizacje w LWP. To zaczynamy: Rozdział I Egzemplarz o nr taktycznym 0216 z orłem bez korony jak i poprzedzający go w kolumnie pojazdów nr 0218 posiadają klapy przeprawowe na kratkach wlotowych na górnej płycie pancerza. Analogiczne jak w wozach typu T-54/55. Fotografie zamieszczone tylko w celach dyskusyjnych. Edytowane 6 Marca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 (edytowane) Rozdział II Egzemplarz o nr taktycznym 0216 z orłem bez korony jak i poprzedzający go w kolumnie pojazdów nr 0218 posiadają mocowania do instalacji dodatkowych 200 l. beczek z paliwem na tylnej ścianie kadłuba. Analogiczne jak w wozach typu T-54/55. Fotografie zamieszczone tylko w celach dyskusyjnych. Edytowane 6 Marca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 (edytowane) Na poniższej focie zaznaczyłem elementy wymienione w: Rozdziale I - żółtą strzałką. Rozdziale II czerwonymi strzałkami. Fajny model zrobił kolega JFM z 7 ŁDD Edytowane 6 Marca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 Rozdział III ZSU-57-2 z uchwytami na tylnej ścianie kadłuba do mocowania świec dymnych BDSz, takich jak w czołgach T34/85 jak i we wczesnych wersjach czołgów T-54. Fotografie zamieszczone tylko w celach dyskusyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi