bart207skw Napisano 1 Marca 2021 Share Napisano 1 Marca 2021 Witam wszystkich. Tak więc przyszedł czas na galerie skończonego modelu. Ale zanim zdjęcia to małe podsumowanie: Jest to jedyny dostępny w ofercie sklepów (nie mowie z drugiej reki) zestaw śmigłowca tygrys. Model jest kopia zestawu italeri – i to bardzo marną kopią. Ciekawy pomysł na kalki, ale pudelka różnią się tylko numerami taktycznymi maszyn (więc to taki trochę skok na kasę). Kalki w mojej wersji armii australijskiej nie są do końca poprawne, bo na nosie kalka powinna być koloru brązowego i być na czarnym tle a nie czarna na brązie. Nawet nie sprawdzałem poprawności kolorów na instrukcji. Wolałem poszukać w necie. Instrukcja: to kopia 1:1 instrukcji revella – i tego nie rozumiem bo przecież aeroplast mimo swojej ubogości ma czytelne instrukcje. Mogli wziąć chociaż z italeri i nie byłoby takiej fantasmagorii. Na pierwszy rzut oka zestaw robi wrażenie w miarę dobrego – dopóki się nie zacznie go sklejać. Tragedia – takie słowo mi się ciśnie na usta po jego skończeniu. W tym modelu nic do siebie nie pasowało. W sumie nie ma ani jednej części w tym modelu, której nie musiałbym szlifować, szpachlować, czy docinać. A o spasowaniu oszklenia można zapomnieć. Miałem tez chwile zwątpienia w projekt. Stad bardzo słabe wnętrze – cale czarne z pomalowanymi fotelami – bo tam tez nic nie pasowało i już nie bardzo mi się chciało. A plan był dobry. Powiem na koniec tak – uff dobrze, że już koniec. na koniec podziękowania: - Staryfajter1954 – za wsparcie duchowe, - Mitrandir – za wsparcie duchowe, a przede wszystkim za wsparcie merytoryczne, - Moses – za genialny i prosty pomysł na zabarwienie szpachlówki, - wszystkim oglądającym i komentując warsztat za cierpliwość. Moją męczarnie z modelem można zobaczyć tu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 1 Marca 2021 Share Napisano 1 Marca 2021 Brawo za walkę z ciemną stroną mocy. Bez wnikania w szczegóły "zurik" do kupy wygląda całkiem przyzwoicie - mając oczywiście na uwadze z czym przyszło się zmierzyć! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 1 Marca 2021 Share Napisano 1 Marca 2021 Moim zdaniem jest całkiem nieźle. Kolejny wiatraczek będzie lepszy. Po zastosowaniu aerografu powinno być jeszcze lepiej :). Czekam na kolejne Twoje wiatraczki :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Marca 2021 Share Napisano 1 Marca 2021 Gratulacje za pokonanie zua wyszło przyzwoicie, i o ile nie będę komentował modelu, skomentuje wykonanie. Tkwiac usilnie w pędzlu, musisz mocno popracować nad konsystencja farby ktora malujesz. Pamiętaj mnóstwo cienkich warstw, po uprzednim wyschnięciu poprzedniej. Widać że jeszcze warstwa jest za gruba. Zadbaj o przygotowanie powierzchni do malowania. Aby była rowna i bez skaz. Twoja galeria pokazuje największy mankament modeli MC. Po wyprowadzeniu b4yly, człowiek jest tak zmęczony, ze chce jak najszybciej skończyć i zapomnieć, ze przy malowaniu i ostatecznych szlifach sobie odpuszcza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 2 Marca 2021 Autor Share Napisano 2 Marca 2021 takie drobne info: niestety aerografu na ta chwile nie mam, mieć nie będę (przynajmniej z 2-3 lata) - brak warunków lokalowych. co do farb to malowanie pędzlem powoli wychodzi coraz lepiej co sam widzę i myślę, że z każdym projektem będzie lepiej. fakt model zmęczył mnie mocno mentalnie i wypalił. czas na cos nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi