Skocz do zawartości

Bf 109F-4 Trop. "Żółta" 14, Eduard 1/48

Wojtek190

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

wiem że Bf 109 to oklepany model, ale od momentu kiedy przeczytałem ksiązkę o H. J. Marseille chciałem zrobić model jego samolotu.

Samolot jaki będę chiał wykonać to Bf 109F-4 Trop. W. Nr. 10137, 3/JG 27, czerwiec 1942, malowanie steru "na koiniec dnia 17.06.1942"S1.thumb.jpg.9aa920e84d709157a82ad309b9cdd469.jpg

Model Eduard 

P1.thumb.jpg.0c134c6865d2f613140c3cb0326f8794.jpg

Kalkomanie AVALON

K1.thumb.jpg.486cf18f596273524eb5fdf907578c86.jpg

I tutaj chyba mała pomyłka🤔

K2.thumb.jpg.2c895fb7c807976a7a24a309163db630.jpg

z dodatków będzie jeszcze filtr powietrza, ponieważ ten który jest w zestawie jest słaby.

Dokupiłem jeszcze pasy ponieważ te które zrobiłem sam nie bardzo mi się podobały (moja wersja pasów poniżej🥴)

P2.thumb.jpg.5fc1aa8abfc12ceb1f655ee4ccc5722b.jpg

Model będzie z zamkniętą kabiną, dlatego kokpit zacząłem już robić bez Waszej pomocy, bo jak coś spaprałem to i tak nie będzie widać.

Malowanie + pigment - piasek, bez washa.

c7.thumb.jpg.c984484cc3135dee70480003911e6d7c.jpg

c6.thumb.jpg.fceb0a876e41a8e4e61bfe938b4253a2.jpg

c2.thumb.jpg.6b7c051be37a11967c7f5e4e71b53f75.jpg

C.D.N.

• Like 2

Dobry początek. Dwie malutkie uwagi. Kokpit wyszedł zbyt ciemny, na RLM66 dobrze jest zrobić przecierkę jaśniejszym szarym. Wszystko od razu nabierze życia i przestrzeni. I druga: przewód paliwa pomiędzy gumowymi złączkami powinien zostać przezroczysty.  Walcz dalej.

• 2 weeks later...

Cześć

10 dni temu połączyłem dwie połówki , wkleiłem "oszklenie", zamontowałem skrzydła, trochę CA na połączeniu połówek, troszeczkę szpachli (model wg. mnie bardzo dobrze spasowany), poprawienie linii podziału, nitowania (pierwszy raz się odważyłem to robić),   i zadowolony wyczyściłem model przed położeniem podkładu.

B2.thumb.jpg.f221ab64fe2a189481b6e81d1054c6c1.jpg

B3.thumb.jpg.91eba29be708cd63fa9543cf2fadf5e3.jpg

już miałem kłaść podkład a tu taka "niespodzianka":benc:

B4.thumb.jpg.df29da132bd55e18b41984103f6ce812.jpg

Po  mimo prób nie udało mi się odklejić "oszklenia"

Jedyny plus to że kolega Barszczo słusznie załważył że zagięcie tej płyty powinna być odcięte (o jeden błąd mniej).

Model pierwotnie miałem pokryć czarnym podkładem i chciałem spróbować robić "marmurek", ale ponieważ wyszdł ten BABOL to zmieniłam zdanie i zrobiłem inaczej.

Szary podkład Mr. Surfacer 1200 

Zapomniałem zrobić zdjęcia dlatego na spodzie jest już pierwsza warstwa RLM 78 (Gunze  H w proporcji 30 farba/70 leveling)

B6.thumb.jpg.17c07fabaf941abcdc94da77c4513ee0.jpg

B5.thumb.jpg.b0127da7d31fd3ced224aca804028170.jpg

Zastanawiam się czy robić dalej w tym malowaniu które założyłem czy robić  to

1614184598340_LI.thumb.jpg.728b4e506fa8d24acec4dbfb3ed47a54.jpg

z założeniem że to model czysto szkoleniowy i spróbować później zrobić drugi (poprawiając błędy z tego) z malowaniem na którym zależy mi najbardziej.

Walka trwa jak widzę wink4. Przed położeniem głównych kolorów, warto położyć sobie wszystkie inne. W tym przypadku żółty na okapotowaniu silnika od dołu, biały przód i pas z tyłu i czerwony ster kierunku. Łatwiej jest je zamaskować i dopiero położyć kolory główne, a ster można było wkleić dopiero na końcu pomalowany wcześniej na czerwono. Będziesz kładł jeszcze RLM78? Preshading trochę za mocno się przebija jak dla mnie, no chyba że tak ma być.

Tak bedr

2 minuty temu, barszczo napisał:

a ster można było wkleić dopiero na końcu pomalowany wcześniej na czerwono.

Wie ale w planach była inna wersja malowania.

3 minuty temu, barszczo napisał:

Będziesz kładł jeszcze RLM78?

Tak, mam zamiar rozjaśnić kilka punktów i dalej jeszcze  raz lub dwa RLM 78 zależy jak wyjdzie

1 godzinę temu, Jaro napisał:

A cóż to za magiczna tkanina przez którą malowałeś, do tej pory jakoś umknął mi ten patent ?

Tak jak napisałem w opisie "materiał ścierny".  "Patent " na YT i Pinterest wielokrotnie pokazywany.

No i super idzie robota. Maleńka rzecz jakby ci się chciało coś poprawić. Tylna część osłony w komorze podwozia, ta pofalowana z pozioma kreską, w rzeczywistości była z miękkiego materiału. Można ją spokojnie jeszcze z pędzla malnąć na jakieś khaki, a część gdzie chowała się goleń raczej w kolorze spodu:

A tu masz fajne ujęcie jak ścierała się farba na skrzydłach przy kokpicie:

Edytowane przez barszczo
  • Like 1

Tak, dokładnie o to.  Widać ten element na zdjęciu z epoki. Dobrze widać tam też kolorystykę wnęki podwozia która odbiega od tego co serwuje instrukcja i odrestaurowane egzemplarze muzealne: element wnęki gdzie chowa się koło ciemniejszy, prawdopodobnie RLM02, reszta w kolorze spodu. I jest to malowanie fabryczne.

Dokończyłem pracę malarskie pędzlem, poprawiłem wnęki na khaki ale spód zostawiłem w RLM02, położyłem lakier (H30YL) i teraz dla mnie najbardziej stresujący etap kalkomanie🥵 Zawsze coś zepsuję:glupek:

IMG_20210326_114025.jpg

IMG_20210326_114048.jpg

IMG_20210326_114130.jpg

IMG_20210326_114111.jpg

IMG_20210326_113024.jpg

IMG_20210326_113215.jpg

IMG_20210326_111425.jpg

IMG_20210326_111853.jpg

IMG_20210326_160332.jpg

Edytowane przez Wojtek190

10 minut temu, RAV napisał:

Ten z czerwonym ogonem nie miał białych końcówek skrzydeł.

Zgadza się, ale tak jak już pisałem wcześniej z powodu kilku wpadek wcześniej ten model ma być tylko polem do prób (i błędów) przed Wk Nr 10137 (ten już miał białe końcówki skrzydeł) dlatego tak zrobiłem. Nie wiem czy taka odpowiedź Wam wystarczy za wytłumaczenie dlaczego tak, mam nadzieję że tak.

9 minut temu, barszczo napisał:

Wszystko jest zrozumiałe, ale to takie trochę SF. Zobaczyłeś jak to się robi, jak wygląda efekt końcowy, a teraz przemaluj tak jak powinno być. Pięć minut roboty wink4.

Tyle błędów już zrobiłem w tym modelu że sam już się zastanawiam czy lot do kosza nie będzie najlepszy.

• Sad 1

10 minut temu, Wojtek190 napisał:

lot do kosza nie będzie najlepszy.

Jaki lot do kosza?Rób do końca .Model testowy to model testowy.A że wyjdzie SF to co z tego?Twój model,twoja kasa i robisz jak chcesz.

barszczo widzę że masz sporą i przydatną wiedzę o Messerach. Zaintrygowała mnie rozkmina o wnękach  podwozia, a w zasadzie goleni. Czy we wcześniejszych wersjach ( zaczynam E-7/Trop  z DAK ) też były one malowane na kolor spodu maszyny? 

2 godziny temu, kapsel napisał:

barszczo widzę że masz sporą i przydatną wiedzę o Messerach. Zaintrygowała mnie rozkmina o wnękach  podwozia, a w zasadzie goleni. Czy we wcześniejszych wersjach ( zaczynam E-7/Trop  z DAK ) też były one malowane na kolor spodu maszyny? 

Moja znajomość tajników Messerschmittów jest raczej mocno średnia. Dzielę się po prostu wiedzą mądrzejszych od siebie. Całę życie myślałem że jak niemiecki i wnęki podwozia to RLM02, a tu nie.  Ale żeby nie zaśmiecać wątku Wojtka to wyślę ci PW.

• Like 1

Samolot 8693  miał dość charakterystycznie otarty górny krzyż na lewym płacie. Avalon nie dał takiej opcji w kalkach? O ile dobrze pamiętam Edek miał dodatkowy przytarty krzyż.  Jak będziesz malował śmigło, to od wewnętrznej strony było ono mocno otarte z farby do gołego metalu. Otarcie sięgało poza połowę łopaty, a przejście było łagodne, trzeba to zrobić aerografem. Na zdjęciu masz widok łopat z tyłu w tym egzemplarzu, widać i przytarty krzyż. Możesz go przymaskować i psiknąć RLM79. Już widać koniec, dobrze to wygląda.

Edytowane przez barszczo
  • Like 1