Skocz do zawartości

BRDM - Trumpeter 05596 - 1:35

Endrju

Rekomendowane odpowiedzi

Czas najwyższy na skromny update. Za wiele nie przybyło ale udało mi się poskładać do kupy całe podwozie i zmontowałem kadłub w całość.

IMG_20210323_194826.thumb.jpg.4b03b7be845bd00fd078d4f961dbe826.jpg

Modeł jest spasowany według mnie bardzo dobrze. Jedyną rzeczą którą bym zalecał to wklejenie rozpórek A 44 i A43 po przyklejeniu górnej części kadłuba. Ja zrobiłem to tak jak instrukcja nakazywała no i w trakcie manewrowania przy sklejaniu dwie rozpórki wypchnąłem swoimi paluszkami.

IMG_20210323_201420.thumb.jpg.2f85f24cd1ec2d438a25a770a1de1bc7.jpg

Podjąłem też decyzję odnośnie malowania. Pomaluję go w barwach 6PDPD z numerami rejestracyjnymi  BRDM-a gen. Rozłubirskiego z defilady jak mniemam w Erfurcie po operacji "Październikowa Burza" i umieszczę na nim bordowe "spadochrony" dowództwa dywizji w podobnej konfiguracji jak na innym BRDM-ie  z zdjęcia z podobno tej samej operacji.  Dużo tu domysłów ale mam nadzieję, że nie odbiegnę daleko od prawdy historycznej. No chyba że kolega Michał wyprowadzi mnie z błędu.

Odnoście kółek to zmienię je na żywiczne i po analizie zdjęć i odlewów kółek wezmę te które zaproponował kolega JFM. Kolega JFM ma rację, że one najbardziej oddają geometrię bieżnika. To by było na tyle. Następny update przed podkładem czyli zgodnie z planem za około miesiąca.  No chyba że szef da mi urlop i nadgonię czas.

Hm. Zapomniałem że to ja jestem szefem.

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez Endrju
  • Like 1

Bombowy desantowy będzie ten BRDM.  Fajne są te wojskowe pojazdy z  PRL.  Obserwuję walkę z oporem chińskiego plastiku.  Trzymaj fason i działaj dalej!!!!

Kto mi powie jak się wyłącza to okienko ze statystykami po prawej stronie. Nie wiem jak to włączyłem i nie mam pojęcia jak to wyłączyć.

Pozdrawiam

Andrzej

Koncepcja malowania "jedynie słuszna ideologicznie", działaj! Jeżeli pozwolisz fotki końcowe podrzucę do obejrzenia wraz ze zdjęciami oryginału ekipie "starego desantu" na facebookowej grupie Spadochroniarze z "6"-tej "Czerwone Berety".

Michale, będę zaszczycony. Ale generalnie to mi dałeś popalić. No nie mam już teraz wyjścia. Muszę go skończyć 😡.  Opcja powrotu do pudła odpada. Uprzedzam jednak, że musisz się uzbroić w cierpliwość. 

Pozdrawiam

Andrzej

Kolega Michał_G z ust mi wyjął słowa o jedynie słusznej koncepcji malowania...

BRAVO Endrju!

Zwrócili Koledzy uwagę na znak (szpanerko/bajerancki) namalowany na hełmie generała i jego ekipy w wozie? Sie chłopaki "nosili"...

W dniu 12.03.2021 o 23:26, JFM napisał:

image.thumb.jpeg.4d00de1ef479439aac4fe353ec60786b.jpeg

Niektórzy zwrócili uwagę.

Michale, czy te znaki na hełmach to wersja defiladowa była?

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez Endrju

Prawdę mówiąc - nie wiem. Pierwszy raz widzę coś takiego na "orzeszku" wz. 63. Desant (nie tylko nasz) zawsze odróżniał się wyglądem od "zającowa". I to nie tylko innymi mundurami (u nas US-y), ale też sposobem ich noszenia (żadne tam "mundur rozpięty, pas na...", dopięci chodzili do ostatniego dnia służby). Więc to chyba kolejny sposób podkreślenia elitarności. W numerze specjalnym "Munduru i Broni" poświęconemu 6 PDPD nic o tym nie ma.

Michale, wydedukowałem, że jeśli chcę mieć poprawnie oznaczony pojazd z oznaczeniami 6 PDPD z października 1965 roku to powinienem użyć 2 czerwonych małych "spadochronów" z zestawu ToRo Model 35D06  

257713940_Beztytuu.png.e7fc73bbc07a15686587b07f3f0888f4.png

oraz jednego dużego znaku "spadochronu" do ASU-85 z któregoś dedykowanego zestawu ToRo.

Czy zgadzasz się z tym? Pytanie skierowałem personalnie do Michała jak znawcy tematu ale oczywiście pytanie jest do wszystkich. I od razu drugie pytanie. Czy ktoś z kolegów miały bo do odstąpienia takie dwa małe znaczki z zestawu ToRo 35D06 albo pomysł jak je dorobić? Kalkomania jest chyba nieosiągalna.

Pozdrawiam

Andrzej

Aż popatrzyłem na leżący u mnie na składzie analogiczny zestaw w 1:72 i wygląda że w środkowej kolumnie jest prawidłowy kolor emblematu w wersji dla dowództwa 6 PDPD (bordowe tło, biała obwódka, spadochron biały) - czyli ten który potrzebujesz. Ale obejrzyj bo na skanie który wrzuciłeś wygląda jak by był za jasny - bliżej jasno czerwonego (do 1976 10 bpd, po 1976 16 bpd).

Kolory do porównania masz na

https://www.wojsko-polskie.pl/6bpd/jednostki-podlegle/

To co potrzebujesz to kolor obecnie używany przez 6 bdow, porównaj czy aby kalki nie przypominają bardziej obecnego koloru 16 bpd. Wzór obecnie używanego emblematu jest ciut inny, inne przyporządkowanie kolorów do batalionów, ale wykorzystywane kolory nie zmieniły się (jest ich tylko mniej niż kiedyś).

Jak Kolega Gerd tu zajrzał to na ciekawe fotki i pomoc merytoryczną w zakresie 6-ej zawsze można liczyć! Ekipa speców od LWP (zarówno od desantu jak i od "zająców" i "dekli") mocna się zmontowała na forum, i bardzo dobrze.

• 6 months later...

Niniejszym chciałem poinformować, że mój projekt po długim leżakowaniu w pudle został pomyślnie reaktywowany i krótkimi skokami posuwa się do przodu. Uzupełniłem prawie wszystkie drobiazgi na kadłubie i model praktycznie jest gotowy do pryśnięcia podkładu. Mam nadzieję, że uda mi się to zrobić najpóźniej w przyszły weekend. Optycznie za wiele na modelu nie przybyło ale gwoli zasadom kronikarskim zamieszczam adekwatną fotkę. Brakujące elementy mam zamiar przykleić po pomalowaniu kadłuba.

a.jpg

Pojawił mi się też nie duży problem i chciałbym prosić kolegów o ewentualną pomoc. 

Nie mogę znaleźć w instrukcji miejsca gdzie przykleić blaszki PE nr 3 z załączonego zdjęcia. Analiza dostępnych mi zdjęć nic nie wykazała. Może ktoś z kolegów wie co to jest?

b.thumb.jpg.72aef4d180262ff6eeba835ca09228d1.jpg

No i ostatnia prośba. Mam problem z przyklejaniem blaszek, które trzeba przykleić do modelu na styk jak np. z pierwszego taki daszek nad lewym wizjerem kierowcy. Na zdjęciu nie ma go bo właśnie już z odpadł. Czy koledzy mają na to jakiś patent? Może jakiś specjalny klej stosować? Kombinowałem z różnymi klejami i o różnej gęstości i ciągle słabo to wychodzi.

Pozdrawiam.

Andrzej.

Edytowane przez Endrju
  • Like 2

25 minut temu, Endrju napisał:

Niniejszym chciałem poinformować, że mój projekt po długim leżakowaniu w pudle został pomyślnie reaktywowany i krótkimi skokami posuwa się do przodu. Uzupełniłem prawie wszystkie drobiazgi na kadłubie i model praktycznie jest gotowy do pryśnięcia podkładu. Mam nadzieję, że uda mi się to zrobić najpóźniej w przyszły weekend. Optycznie za wiele na modelu nie przybyło ale gwoli zasadom kronikarskim zamieszczam adekwatną fotkę. Brakujące elementy mam zamiar przykleić po pomalowaniu kadłuba.

a.jpg

Pojawił mi się też nie duży problem i chciałbym prosić kolegów o ewentualną pomoc. 

Nie mogę znaleźć w instrukcji miejsca gdzie przykleić blaszki PE nr 3 z załączonego zdjęcia. Analiza dostępnych mi zdjęć nic nie wykazała. Może ktoś z kolegów wie co to jest?

b.thumb.jpg.72aef4d180262ff6eeba835ca09228d1.jpg

No i ostatnia prośba. Mam problem z przyklejaniem blaszek, które trzeba przykleić do modelu na styk jak np. z pierwszego taki daszek nad lewym wizjerem kierowcy. Na zdjęciu nie ma go bo właśnie już z odpadł. Czy koledzy mają na to jakiś patent? Może jakiś specjalny klej stosować? Kombinowałem z różnymi klejami i o różnej gęstości i ciągle słabo to wychodzi.

Pozdrawiam.

Andrzej.

Do krawędzi blaszki można przylutować drucik mosiężny i w modelu zrobić otwór. Trzyma wtedy znacznie lepiej. Dla niewidocznych detali czasem podklejam od spodu Hips na CA a potem dzięki temu można za pomocą zwykłego kleju do plastiku przykleić to do modelu. Mocniejszy klej niż CA zwykły to CA elastyczny tzw.

• Thanks 1

29 minut temu, patrykd napisał:

Do krawędzi blaszki można przylutować drucik mosiężny i w modelu zrobić otwór. Trzyma wtedy znacznie lepiej. Dla niewidocznych detali czasem podklejam od spodu Hips na CA a potem dzięki temu można za pomocą zwykłego kleju do plastiku przykleić to do modelu. Mocniejszy klej niż CA zwykły to CA elastyczny tzw.

Dziękuję za podpowiedź. Z lutowaniem drucika to świetny pomysł. Nie opanowałem jeszcze tematu lutowania ale temat jest do ogarnięcia. 

Z podklejaniem Hips też ciekawy patent. Sprawdzę na pewno. 
A z klejami CA elastycznymi to jak je odróżnić od innych zwykłych? Słyszałem, że takim klejem jest Loctite ale w opisach nie ma info, że daje spoinę elastyczną.
Pozdrawiam.

Andrzej.

10 minut temu, Endrju napisał:

Dziękuję za podpowiedź. Z lutowaniem drucika to świetny pomysł. Nie opanowałem jeszcze tematu lutowania ale temat jest do ogarnięcia. 

Z podklejaniem Hips też ciekawy patent. Sprawdzę na pewno. 
A z klejami CA elastycznymi to jak je odróżnić od innych zwykłych? Słyszałem, że takim klejem jest Loctite ale w opisach nie ma info, że daje spoinę elastyczną.
Pozdrawiam.

Andrzej.

Jeśli chodzi o ca elastyczny jest on niestety droższy niż standardowy klej CA. W wyszukiwarce wpisz po prostu klej cyjanoakrylowy elastyczny i znajdziesz produkty. VMS ma w ofercie też taki. 

2 godziny temu, Endrju napisał:

Mam problem z przyklejaniem blaszek, które trzeba przykleić do modelu na styk jak np. z pierwszego taki daszek nad lewym wizjerem kierowcy. Na zdjęciu nie ma go bo właśnie już z odpadł.

Akurat ten problem mi się rozwiązał bo dopatrzyłem się na posiadanych zdjęciach że tych daszków na polskich BRDM-ach nie było. Nie wypatrzyłem tego wcześniej.

Pozdrawiam.

Andrzej.

W dniu 19.03.2021 o 14:04, Endrju napisał:

Kolega  Pitt35 znalazł mi już wcześniej kółka z Hussara z radzieckim bieżnikiem. Te z Panzera są chyba nawet tańsze. Natomiast te dodatkowe kółka są chyba nie występują w żywicy. Podjąłem decyzję, że kółka dodatkowe zostawię gumowe oryginalne a zmienię główne na żywiczne od Panzera lub od Husara. Te dodatkowe będą w położeniu schowanym więc i tak ich nie będzie praktycznie widać.

Pozdrawiam

Andrzej

Jak to małe nie występują? :) dobry berdek się zapowiada :)

IMG_20210927_204325.jpg

Melduję, że udało mi się położyć podkład. Różnica na zdjęciach niewielka bo model szary i podkład szary.

Nawet nie wiem czy go dobrze pomalowałem. Przyjrzę mu się jak trochę podeschnie. Poprawki będą. Zawsze są.
Nie znalazłem miejsca gdzie przykleić blaszki o których nie wspomina instrukcja więc zostały wysłane na złomowisko.

No i to tyle na dzisiaj. 

Pozdrawiam.

Andrzej.

IMG_20211026_142735.thumb.jpg.6f3ccb48ad7d209930bbe0a85395006a.jpg

• Like 3

• 4 months later...
W dniu 30.10.2021 o 15:08, JFM napisał:

Producent?

SnajperTBG

Andrzej dajesz z BRDM do przodu. Do finiszu mało już zostało. Mam nadzieję, że do Świąt Wielkanocy, założysz już galerię.

• Thanks 1

Dzięki że pamiętasz o moim projekcie. Nie ma coś szczęścia bo co się za niego zabiorę to coś mi wyskakuje. Aktualnie skupiłem się na skończeniu mojego nieszczęsnego Su-100, który dzięki błotnikom od Ciebie ma szansę ujrzeć światło dzienne.  Warsztatu nie ma bo to dość stary projekt. Ale galerię zrobię. 

Pozdrawiam.

Andrzej.

• Like 1