Skocz do zawartości

Pz.kpfw KW-2 754( r ) - Trumpeter 1/72

balu

Rekomendowane odpowiedzi

Takie coś planuję zrobić, co by wypróbować zimowe malunki

kv_2_10.jpg

Trochę uchwytów:

kv1.jpg

Tu pobawiłem się w dorabianie nitów i sprawy:

kv2.jpg

Tutaj bardzo ładna jama skurczowa Z wydechami walka dopiero czeka ...

kv3.jpg

Tutaj próba zamiany fatalnego elementu fabrycznego:

kv4.jpg

A to mnie najbardziej rozwala jak zaczynam robotę :P :

kv5.jpg

Edytowane przez Gość

podobnie nigdy nie istniał czołg King Tiger.... model będzie bardzo ciekawy, podoba mi się skala przeróbek i poprawek. śmieszne ale ja też w tej chwili siedzę nad KW2 chociaż jeszcze w pierwotnym posiadaniu... będę tu zaglądał.

Nazwę poprawiłem, bo nie wiedziałem to tym Co do zdjęcia to faktycznie inna wersja, ale głownie chodzi mi o malowanie, bo Trumpeter w swojej genialności dał takie malowanie na pudełko, ale w instrukcji to już zabrakło ... Dzięki za motywacje

Oj nieprędko znów zrobię coś trumpetera ...

Roboty jeszcze zostało na jedno posiedzenie

kw2.jpg

kw3.jpg

kw4.jpg

A po saharianie mówiłem sobie, że nigdy więcej dorabiania uchwytów do baków ...

kw1.jpg

Piszcie jakby coś było nie tak

ładnie. kawał dobrej roboty. a wiesz, że Part zrobił blaszki do KW 2? co prawda PST ale chyba by się zdały... ja właśnie rozważam, bo mój będzie powaznie uszkodzony.

O tym zestawie mówisz?

http://www.jadarhobby.waw.pl/part-p72026-elfot172-p-135.html

Ja na tym egzemplarzu planuję poćwiczyć pierwsze w życiu zimowe malowanie, więc trochę szkoda mi pieniędzy, ale na pewno by mu się te blaszki przydały Ale błotników tam nie ma, a te z zestawu są .... więc będziesz miał Andrzeju zajęcie na te pół roku są za to poprzeczki do mocowanie błotników, co przy wraku się przyda a dużo by było z tym roboty U mnie ich nie widać

Dumo jak założę te zacne gąski z zestawu to już przestanie

właśnie o to mi chodziło, może czasem zaoszczędzić trochę czasu... będę te błotniki podgrzewał i wyginał, może się jakoś poddadzą moim zamysłom, bo wizja dorabiania całych błotników nie jest wcale miła. chociaż z tymi poprzeczkami z zestawu można byłoby spróbować. okaże się bo na razie chcę skończyć Hetzera. pozdrówki.

Gąski "cudowne", pełna guma ze śladami łączenia przez środek dodatkowo nie dało się ich w ogóle skleić. Ogólnie katorga, ale teraz mogę stwierdzić, że warto było

kw5.jpg

kw6.jpg

Tutaj mała konfrontacja z Pz I

kw7.jpg

Po surfacerze 1000 czeka na małe poprawki:

Jak ktoś nie próbował to naprawdę polecam! Zanim skończyłem myć aero powierzchnia była już sucha Nie to co po H64, ogromny przeskok

kw8.jpg

kw9.jpg

kw10.jpg

Teraz czekam na wasze propozycje co do sceny zimowej, bo jakoś nie mam pomysłu, Żółwik

Surfacera 1000 nakładasz aerografem

No pewnie ze sie da, muisz tylko dobrze rozcienczyc z dedykowanym rozpuszczalnikiem.

ale osobiscie polecam surfecera w sprayu,

aerkiem troche czasu zajmuje pomalowanie pojazdu calego w 35

a tym w puszcze to ziut-ziut i jest.

Surfacera 1000 nakładasz aerografem

No pewnie ze sie da, muisz tylko dobrze rozcienczyc z dedykowanym rozpuszczalnikiem.

ale osobiscie polecam surfecera w sprayu,

aerkiem troche czasu zajmuje pomalowanie pojazdu calego w 35

a tym w puszcze to ziut-ziut i jest.

Potwierdzam, z tym ze rozcienczanie do aero trzeba robic bardzo uwazniebo niewiele trzeba rozcienczalnika zeby surfacera przygotowac. Latwo przeholowac.

No faktycznie trochę wolniej się maluje, ale zostaje fajna gładka powierzchnia, kolor też uwydatnia wszystkie byki, no i czas schnięcia tutaj to w ogóle nie ma porównania.

Może kolega Wodzik ma jakieś zdjęcie inspirujące?

Ale pierwsze myśl po wypróbowaniu chemii Gunze to, czy wszystko na literę g musi śmierdzieć

Surfacer swietnie sie nadaje do modeli z jakas wieksza powierzchnia na ktorej sa wklesle slady po wypychaczach. Czesto sa one niezbyt glebokie wiec psikasz surfacerem 500 (rozcienczonym oczywiscie) i a potem szlifujesz coraz grubszym papiórkiem. Wychodzi rowniutka powierzchnia.

Tudziez w przypadku porysowanych powierzchni sie sprawdza.

Nabrał trochę koloru:

Russian Green Vallejo z dodatkiem Yellow Orche dla rozjaśnienia

Teraz najciekawsze, czyli zimowe kamo.

Pomaluję całość Glossem Vallejo, na to pójdzie lakier do włosów (ma ktoś jakiś sprawdzony? ), potem nierównomierne malowanie pędzlem na biało. Potem zdrapywanie(czym najlepiej?) i takietam Jakbym coś źle rozumował to poprawcie mnie proszę

kw11.jpg

kw12.jpg

kw13.jpg

potem nierównomierne malowanie pędzlem na biało

Hym hym hym. A nie powinno się tego robić aerkiem? A potem wilgotnym pędzlem działać na farbę i lakier?

Czy jak będziesz jeździł pędzlem z farbą to nie zniszczysz od razu lakieru do włosów który przecież zmywa się pod wpływem wody?

P.S. Ładnie sklejony i pomalowany. I moje dwa ulubione kolorki Vallejo użyłeś Coś jest pięknego w brzydocie tej konstrukcji...