robertmodelarz Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Dziś przyszedł czas na bruzding kół i gąsienic. Gąski pomalowane track primerem, na to track wash. Jak był jeszcze mokry -poszła mieszanka pigmentów o nazwach earth, sienna, dust. Paluchem ubrudzonym metalicznym pigmentem przetarłem wystające części traków. Koła pobrudzone mieszanką pigmentu akrylowego i w proszku. Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2021 Zapuściłem wash, ale nie pokrywałem nim całego modelu, tylko zapuściłem we wszystkie zakamarki. Jak zawsze do tego celu, użyłem doskonały produkt AK Interactive AK045 WASH Dark Wash For Green Vehicles. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 Ale chyba nie zostawisz tego modelu w takim stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2021 25 minut temu, StarBourne napisał: Ale chyba nie zostawisz tego modelu w takim stanie? Oczywiście, że nie - wash już został starty patyczkami i schnie. Jutro wstawię fotki jak to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Wash starty patyczkami kosmetycznym. Początkowo na sucho, potem lekko nasączone white spirytem. Tak to wyszło. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Działo samobieżne zostało obute w koła oraz zakute w gąsienice. Muszę jeszcze dodać: - antenę 1,4 m produkt firmy RbModel -metalowe plecione liny holownicze firmy Eureka XXL - ostrogi przeciwśniegowe - urwany i gdzieś zgubiony reflektor Dopiero na zdjęciach zauważyłem malarskie niedoróbki w brudzeniu. Muszę to poprawić przy świetle dziennym- sztuczne niekiedy przekłamuje i niestety taki jest tego efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Hm..., czy w ogóle miałeś zdjęcie tego "406"? Zresztą mniejsza o to, bo z innych i tak wynika, że na wybrzuszeniu pod kopułką powinien być uchwyt. A na lewej ścianie sugerowałbym jednak dodanie czterech tulej pod to urządzenie linowe - nawet na starszych pojazdach w aktywnej służbie były aplikowane takie dodatki później wprowadzone, dla zgodności z aktualnym standardem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Niestety widać pośpiech przy budowie Pomijając widoczny "przeszczep" na błotnikach i te gluty imitujące obejmy na bocznych zbiornikach to nie usunąłeś łączenia na kopułce dowódcy na wysokości wizjerów to tak na początek, niestety fajne malowanie i wash tylko podkreśla niedoróbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 A siatki dalej zaklejone, szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 2 godziny temu, JSJ napisał: Hm..., czy w ogóle miałeś zdjęcie tego "406"? Jest w książce Magnuskiego Wozy Bojowe LWP. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) Ja mam i jakąś reprodukcją mógłbym służyć, ale kolega nawet nie wyraził zainteresowania. No i ciut szkoda, bo tam widać m.in. to, że ..."6" po prawej stronie jest cała na powierzchni wybrzuszenia. Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez JSJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 4 godziny temu, JSJ napisał: Ja mam i jakąś reprodukcją mógłbym służyć, ale kolega nawet nie wyraził zainteresowania. No i ciut szkoda, bo tam widać m.in. to, że ..."6" po prawej stronie jest cała na powierzchni wybrzuszenia. Poproszę o fotę-kolega jest zainteresowany (w pracy był). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) Za wszystkie krytyczne uwagi bardzo dziękuję. Co się da ukryć wetheringiem, to zamaluję. Model robię z doskoku jak mam czas. Czasami człowiek już niedowidzi- sklejam głównie wieczorami -przy sztucznym świetle. Umiejętności mam jakie mam- cały czas doskonalę warsztat. Przeszczep się nie udał, ale pacjent przeżył. Dziś do wglądu dostanę książkę WOZY BOJOWE LWP 1943-1983 JANUSZ MAGNUSKI, Kalki przykleiłem tak jak w instrukcji ToroModel. Szanowni forumowicze mają rację w fotce książki są one w innym miejscu. Co do zalania siatek, muszę malować model bardziej rozcieńczonym podkładem i chyba przejdę na aerograf z dyszą 0.2 mm. W chwili obecnej budowę naszego SU-100 rozpocząłbym na bazie modelu Dragon 3572 Egyptian Army SU-100 Tank Destroyer, Ma on kanciaste błotniki oraz zaczepy do troczenia belki do samowyciagania. Człowiek staje się coraz bardziej doświadczony- nauka nie idzie w lasPo to jest nasze wspaniałe forum. Sklejam bo lubię!!!! Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Znalazłem jeszcze jedno zdjęcie naszego SU-100 w książce Janusza Magnuskiego - Wozy bojowe 1914-1964. Ewidentnie to ten sam wóz, tylko z usuniętym oznaczeniem numerowym i narodowym. Ewidentnie te zdjęcia obrabiał cenzor, tylko które jest prawdziwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: Co do zalania siatek, muszę malować model bardziej rozcieńczonym podkładem i chyba przejdę na aerograf z dyszą 0.2 mm. W tym przypadku wielkość dyszy ma raczej drugorzędne znaczenie bo i malując z puszki można się tego ustrzec. Ważne żeby nie malować grubą mokrą warstwą na wcześniejsza niewyschniętą warstwę. Dobre rozcieńczenie też pomaga. Pomijając wpadki na etapie sklejania, o których koledzy wcześniej pisali to pojazd wygląda bardzo sympatycznie. Fajnie porozjaśniany i podkreślony washem. Można by jeszcze jakiegoś kurzu nałożyć na poziome powierzchnie błotników żeby było ciekawiej. Ale jest jeszcze jedna rzecz, która razie mnie bardziej niż tamte niedoróbki a mianowicie gąsienice. Brak zróżnicowania w rdzewieniu wygląda bardziej jakby jechały po ceglanym gruzie i to bardzo lepkim. Rozważyłbym jeszcze jakieś metaliczne wytarcia żeby to przełamać. "Żelazny zapas" wyszedł bardzo dobrze. 10 godzin temu, robertmodelarz napisał: Dopiero na zdjęciach zauważyłem malarskie niedoróbki w brudzeniu. Muszę to poprawić przy świetle dziennym Szczególnie ten nierozmyty zaciek po lewej stronie orzełka na prawej burcie. Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 2 minuty temu, TAW napisał: W tym przypadku wielkość dyszy ma raczej drugorzędne znaczenie bo i malując z puszki można się tego ustrzec. Ważne żeby nie malować grubą mokrą warstwą na wcześniejsza niewyschniętą warstwę. Dobre rozcieńczenie też pomaga. Pomijając wpadki na etapie sklejania, o których koledzy wcześniej pisali to pojazd wygląda bardzo sympatycznie. Fajnie porozjaśniany i podkreślony washem. Można by jeszcze jakiegoś kurzu nałożyć na poziome powierzchnie błotników żeby było ciekawiej. Ale jest jeszcze jedna rzecz, która razie mnie bardziej niż tamte niedoróbki a mianowicie gąsienice. Brak zróżnicowania w rdzewieniu wygląda bardziej jakby jechały po ceglanym gruzie i to bardzo lepkim. Rozważyłbym jeszcze jakieś metaliczne wytarcia żeby to przełamać. Szczególnie ten nierozmyty zaciek po lewej stronie orzełka na prawej burcie. Przetrę gąsienice metalizerem. Kurzyk też lekki będzie. Zacieki poprawię tam gdzie to kiepsko wyszło , Jutro wstaje nowy dzień i działam po robocie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Coś tam podziałałem, liny i ostrogi przeciwśnieżne jeszcze nieprzyklejone-wrzucone na sucho do zdjęcia. Dziwnie na zdjęciu, wyszedł ten reflektor- w realu wygląda zupełnie normalnie. Zostało jeszcze trochę przykurzyć model..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Coś tam podziałałem, Niestety tego "coś" jakoś nie widać....trochę kurzu Błędy o których pisaliśmy wcześniej nadal widać-nawet siatki są nadal zalane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 17 Kwietnia 2021 Share Napisano 17 Kwietnia 2021 10 godzin temu, slawekmalysek napisał: Niestety tego "coś" jakoś nie widać....trochę kurzu Błędy o których pisaliśmy wcześniej nadal widać-nawet siatki są nadal zalane Dlatego ja już nie zamierzam się więcej wypowiadać i zajmować więcej czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Maja 2021 Autor Share Napisano 9 Maja 2021 (edytowane) Średniowieczna sztuka natchnęła mnie nieco i pomysł z figowym listkiem wyszedł tak: Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Maja 2021 Autor Share Napisano 9 Maja 2021 Zapraszam do galerii: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi