Skocz do zawartości

"Trofiejny" TYGRYS w Afryce 1:35 RFM 5001U oraz w bonusie jego brat mniejszy - PzIV J Border BT-008

Rekomendowane odpowiedzi

• martinello changed the title to "Trofiejny" TYGRYS w Afryce 1:35 RFM 5001U oraz w bonusie jego brat mniejszy - PzIV J Border BT-008
Napisano

W ramach treningu przed tygrysem kupiłem model Pz.IV J Bordera - który chcę wykonać w polskim malowaniu przedstawionym w tym wątku nieco wcześniej.

https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.IV-Ausf.J-Late.html

Wiem, to szaleństwo rozgrzebywać kolejny model, mając tyle już zaczętych, ale - chcę potrenować niuanse niemieckiej techniki czołgowej na innym (prostszym ?) modelu. Plan jest na sklejenie z pudła i bezstresowo.

Z pudła i bezstresowo nie znaczy błędnie - a Border pozostawia wiele możliwości wyboru. Dlatego nieśmiało występuje z listą alternatyw instrukcyjnych i rozwiązań występujących w pojeździe który chcę zrobić...

1. Napinacze - 2 krok instrukcji - który wariant - części A26/A28 czy A27/A29 ?

2. Kołka podtrzymujące gąsienice - border dał 5 typów - skłaniam się ku Eb31/Eb32 ?

3 Koło napinające - F36/F37 - tu raczej jestem pewny :),

4. Klapy nad przekładnią - wariant z wywiewami - tak jak na zdjęciu referencyjnym,

5. Nie będę montował k-emów i w kadłubie i  wieży oraz p-lot przy włazie dowódcy,

6. Wyposażenie na błotnikach - raczej widzę puste mocowania po narzędziach. Zapewne pojazd nie ma też liny.

7. Błotniki z zewnątrz mają po 6 "dystansów do osłon" (?) - spiłuję,

8. Osłon oczywiście nie montuję - pozostawię tylko punkty mocować na wieży i kadłubie,

9. Kopułka dowódcy - widzę jeden otwarty i jeden zasłonięty peryskop. W modelu zrobię miks.

10. hamulec armaty - wg mnie okrągły - części A63 / A66

11. Boczne włazy do wieży - widzę na nich peryskopy - a więc zastosuję odpowiednie.

Na razie tyle - liczę na pomoc...

Napisano

Bo to składak jest totalny , rolki podtrzymujące trzy na stronę ,koła stalowe ale z osiami możesz zrobić miksa koło napinajåce od strony ze zdjęcia takie jak w wersji H z drugiej może być od J albo każde inne. Właz dowódcy ostatnia wersja z włazem jak w Panther A/G tylko płaski. Włazy boczne wieży na dużym powiększenie wychodzi ,że tylko pierwsze drzwi mają peryskop a drugie nie, druga strona albo też składak albo gładkie z wersji J .Przednia ściana wieży wersji finalnej bez wizjera z lewej strony tej od kierowcy to tyle na szybko pozdrawiam OLO.

Napisano (edytowane)

Dzięki OLO.

Zdaję sobie sprawę z ograniczeń w identyfikacji wynikających z braku widoku od każdej strony. Mam jeszcze nadzieję, że jest to jakoś w miarę kompletna konfiguracja którejś z montowni. W końcu znamy (prawdopodobnie) numer seryjny...

Edytowane przez martinello
Napisano

Rada praktyczna dla tych, którzy planują podobną przeróbkę - model RFM (z dwóch, które polecał Messer262) jest o tyle lepszy, że stelaż do fartuchów przykleja się na styk do  kadłuba i w otwory na wieży. W borderze, który kupiłem, niestety w stropie kadłuba i wieży są niefajne do zaszpachlowania duże otwory na krawędzi blachy i spawu...

Oczywiście nie odnoszę się do merytoryki zestawów a do "sklejalności"

Napisano
9 godzin temu, martinello napisał:

... występuje z listą alternatyw instrukcyjnych i rozwiązań występujących w pojeździe który chcę zrobić...

1 - 26/271904809857_meser262@napinaczek.thumb.jpg.d17e716a12745b9c3387c2ecead00a34.jpg

2 - 31/32
3 - 36/37
4 - z otworami
5 - OK
6 - tak brak sprzętu
7 - na pewno miał te elementy zamontowane fabrycznie - teraz zdemontowane - powinny być otwory po śrubach mocujących.
8 - tak punkty mocowań pozostawić - te elementy zamontowane fabrycznie.
9 - OK
10 - 62/66 - pierwszy ścięty (zielona strzałka) drugi okrągły

808587228_meser262@tumikarmaty.thumb.jpg.8b7606b3c97f5ab72c76d5c30f4517e3.jpg
11 - OK

Dodam na razie

12 - ściąć uszy z przodu i przykleić haki z boku nadbudowy1675232831_meser262@hakizprzodu.thumb.jpg.66264111c1008f330d48ea2d0386f058.jpg

13 - ściąć dwie śruby środkowe mocujące wózki - nie widać tego na fotkach, ale zapewne ich nie miał.1356469937_meser262@wzkijezdnebezrubiotworw.jpg.c0858cd3a4b8a679318cdf8218b71558.jpg

W tym czasie - luty 1945 roku tylko jedna montownia składała Pz.Kpfw.IV - Nibelungenwerk.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano

I to się nazywa pomoc. Lista zapisana. Dzięki. Kleję dalej. 

41 minut temu, meser262 napisał:

8 - tak punkty mocowań pozostawić - te elementy zamontowane fabrycznie.

Dopytam - jak wyglądały te punkty na wieży i kadłubie ? Bo może nie będę musiał wypełniać tych otworów na stelaż...

Napisano

W modelu jest to bardzo uproszczone.

Teraz trzeba ściąć końcówki mocowań osłon i je przykleić. Będą gotowe mocowania ze śrubami. Ewentualnie dorobić te elementy.
Faktycznie powinny być mocowania ( przyspawane blaszki z gwintowanymi otworami) i na to dopiero uchwyty do osłon ze śrubami.

Wieża modelu - Rye Field Model RM-5033 391645640_meser262@RFM.jpg.031df2010419e4aaf59ac2ffda919ca2.jpg

Też ma duże pojedyncze otwory, choć są to domniemane blaszki z otworami. Po przyklejeniu uchwytów będzie ok. Producent też nie pomyślał ze ktoś będzie chciał zbudować model bez zamocowanych osłon.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano
33 minuty temu, meser262 napisał:

W modelu jest to bardzo uproszczone.

Ale i tak lepiej zrobione niż w Border'ze - tu mamy "wyrezane" dziury przez pancerz i spaw. Albo trzeba odtwarzać, albo zakryć initacjami mocowań:

IMG_20210414_220203.jpg.4bfda31880379e68126382a72caf0437.jpg

Tyle dziś ukleiłem, bryła kadłuba prawie gotowa, wszystkie części podzielone na zespoły funkcjonalne, połowa już obrobiona i gotowa do wklejania...

IMG_20210414_212052.jpg.c1354a708f5d16a944035b4ed577ba5e.jpg

Napisano

Model Pz.IV jest w zaawansowanym stadium sklejenia, dokupiłem uchwyty do narzędzi od Mig'a a w zasadzie od FcModeltrend.

135-panzer-iv-tool-clamps.jpg

Pytanie - na przednim pochyłym pancerzu są pozostałości mocowań traków  ?

izrnQUk.jpg

Nie widzę śladów po mocowaniu tych traków na przednim pionowym pancerzu...

Napisano (edytowane)

Spokojnie - czytałem Twoją recenzję, ale u mnie tylko mają wyglądać, bo pojazd będzie kompletnie bez narzędzi.

Napisano
Godzinę temu, martinello napisał:

Patrząc na to zdjęcie to raczej nie..

Obrazek

Napisano

Co do pionowej płyty - OK , zrobię pozostałości po spawie.

Ale na poziomej płycie ewidentnie są mocowania - bo jeśli nie to co jest obok prawej nogi pana opartego o lufę ?

Przy okazji pomysł na scenkę - dwóch czołgistów je kiełbaski popijając wódeczką z kanistra (jeden we włazie dowódcy, drugi siedzący na przednim pancerzu i rozmawiają z repatriantami zza Buga wiozącymi dobytek w wózku.

37928_rd.jpg 

wiem, są w kombinezonach i hełmofonach a ci na zdjęciu w zwykłych mundurach, ale cóż...

1931_rd.jpg

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, martinello napisał:

Tak są to mocowania do gąsek.  (biała strzałka).

3 godziny temu, martinello napisał:

Jest tylko zerwany kawałek (zielona strzałka) - drugi jest zapewne po drugiej stronie.

Doskonale to widać na jego "bracie" też z lutego 1945 roku - zielone kółka. 249414841_meser262@brat.thumb.jpg.a81f617e19ed9687abed3eb081215bab.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

PS. - Z zestawu AMMO nie dawaj mocowań do wycioru - nie ta montownia.

Edytowane przez meser262
literówka
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, OLO napisał:

Tu masz jak to wyglądało 

Ten Fiński pojazd maja wcześniejszą wannę z dokręcanymi "uszami". Pz.Kpfw.IV w Polskim malowaniu jest już z ostatnią wersją wanny - "uszy" odlane (zielona strzałka),  362909851_meser262@Przdwanny.thumb.jpg.51fc0a594f75a73cf1eb26e13243e12e.jpg

a płaskownik spawany bezpośrednio do pancerza - (czerwona strzałka.)

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez meser262
literówka
Napisano

Tak ale to była odpowiedzna pytanie co to za uchwyty obok nogi stojącego gościa,a na fińskim dobrze to widać

Napisano (edytowane)
W dniu 20.04.2021 o 21:21, meser262 napisał:

PS. - Z zestawu AMMO nie dawaj mocowań do wycioru - nie ta montownia.

Nie było wycioru czy inny typ mocowań ?

Zwyczajowo bardzo dziękuję za pomoc.

Napisano
W dniu 14.04.2021 o 12:59, OLO napisał:

Bo to składak jest totalny...

...Włazy boczne wieży na dużym powiększenie wychodzi ,że tylko pierwsze drzwi mają peryskop a drugie nie...

A mnie się wydaje, że na tylnych drzwiach jest jakiś prostokat - na pewno nie są gładkie...

Napisano

Nie będę się upierał bo wzrok nie ten i telefon mały, ale to potwierdza tylko to że to składak kadłub  początku produkcji J, wieża końcowa produkcja a włazy do końca produkcji H. Szkoda że niema zdjęcia z tyłu ale wcale bym się nie zdziwił jak by tam był pojedyńczy cylindryczny tłumik spalin.

Napisano
20 godzin temu, OLO napisał:

Tak ale to była odpowiedzna pytanie co to za uchwyty obok nogi stojącego gościa,a na fińskim dobrze to widać

OK.

20 godzin temu, martinello napisał:

Nie było wycioru czy inny typ mocowań ?

Wycior był - ale w tym czasie Pz.Kpfw.IV montowała tylko montownia Nibelengenwerk - a mocowanie ( z zestawu AMMO) stosowane w montowniach VOMAG i Krupp'a.
Nibelungenwerk miał proste mocowanie - bez tego 'brzuszka' na dole klamry.

6 godzin temu, martinello napisał:

A mnie się wydaje, że na tylnych drzwiach jest jakiś prostokat - na pewno nie są gładkie...

TAK na obu drzwiczkach są porty - wizyjny i pistoletowy. 

6 godzin temu, OLO napisał:

... to potwierdza tylko to że to składak kadłub  początku produkcji J, wieża końcowa produkcja a włazy do końca produkcji H.

Wanna z przedłużeniami wanny (uszy) wprowadzone w grudniu 1944 roku. 
Początek produkcji wersji ausf.J to dla montowni :
- VOMAG - styczeń 1944 roku ( 3 sztuki) ; 
- Nibelungenwerk to luty 1944 roku (70 szt.) ;
- KRUPP nie montował tej wersji.
Wanna jest z końcowej ostatecznej produkcji.

Co do wieży - to to też jest wersja ostateczna z elementami wcześniejszymi.
Obydwie wprowadzone uproszczenia/modyfikacje (te poniżej) wprowadzone w trakcie produkcji nie weszły w 'życie' w 100% .

Porty wizyjne i pistoletowe w drzwiach wieży :

- postanowiono zrezygnować z nich już w kwietniu 1944 roku i weszło w życie w maju 1944 roku.
Port wizyjny z przodu wieży podobnie

- aby go zlikwidować - decyzja zapadła w listopadzie 1944 roku.

Części już wykonane przez podwykonawców były zużywane do końca. Nie rezygnowano ze starszej wersji tylko zużywano je.
Na hali montażowej stały pojazdy obok siebie i jeden montowany z najnowszymi modyfikacjami, a obok drugi tylko z niektórymi z nich.

Tak było ze wszystkimi modyfikacjami 'pancernymi' przez cały okres wojny.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1