Staryfajter1954 Napisano 21 Maja 2021 Share Napisano 21 Maja 2021 2 godziny temu, Baas ArK napisał: Motto na dziś: "Chcesz rozśmieszyć Boga? Opowiedz Mu o swoich planach." Kalki wzięły i się rozpadły. Pasy (funkcyjne i identyfikacyjne) to bym jeszcze zmalował, ale kodów ni chu chu. Tak więc muszę odtrąbić przerwę dopóki nie ogarnę tematu bądź przez zakup jakiś kalek i pasowanie, bądź prób czymś ich wzmocnienia. Jakieś pomysły? Resztki kalek do japońców, z których mógłbym coś odzyskać? Plisss! Kalkomanie możesz wzmocnić używając specjalnego lakieru nakładanego na kalkomanie Microscale Liquid Decal Film. Nakładasz go pędzelkiem cienką warstwą i odczekujesz około 20 minut i możesz kalkomanie nakładać. Nie można przesadzać z tym specyfikiem bo wtedy kalkomania staje się twarda niczym deska i jej nakładanie jest wtedy bardzo kłopotliwe. Możesz też użyć płynu na kalkomanie "3" Bilmodel Makers nakładanego na kalkomanię jeszcze będącą na arkuszu za pomocą aerografu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Maja 2021 Autor Share Napisano 22 Maja 2021 (edytowane) Dzięki. Taki jest plan. Ale to najwcześniej w poniedziałek, i to pod warunkiem, że w sklepie będą mieli. Starych kalek (Techmod, ZTS, Matchbox i innych) mam dość, materiału do prób nie braknie. Edytowane 22 Maja 2021 przez Baas ArK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Maja 2021 Share Napisano 23 Maja 2021 13 godzin temu, Baas ArK napisał: Dzięki. Taki jest plan. Ale to najwcześniej w poniedziałek, i to pod warunkiem, że w sklepie będą mieli. Starych kalek (Techmod, ZTS, Matchbox i innych) mam dość, materiału do prób nie braknie. Nie ma sprawy. Kup sobie jeszcze klej pod kalkomanie np firmy Chematic albo TAMIYA ewentualnie Gunze. Płyn Gunze jest o tyle ciekawy, że jest zarazem płynem pod kalkomanie jak i klejem pod kalkomanie. Kroplę takiego kleju kładziesz w miejscu gdzie ma być położona kalkomania, nakładasz kalkomanię i nakładasz cienką warstwę kleju na nałożoną kalkomanię i po chwili ścierasz jego nadmiar i powinna się już kalkomania trzymać. Przydatny specyfik do kalkomanii, które za długo moczyły i klej się wypłukał albo zwietrzał ze starości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 29 Maja 2021 Autor Share Napisano 29 Maja 2021 Zaopatrzyłem się w końcu w rzeczone produkty: Microscale Liquid Decal Film i Tamiya Decal Adhesive. I tylko aby się upewnić: ten klej Tamiyii daje się tylko pod kalki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 Tak to klej pod kalkomanie. Kładziesz go na miejsce gdzie ma być położona kalkomania, nakładasz i jeszcze raz cienką warstwę kleju nakładasz na kalkę i po chwili usuwasz jego nadmiar. I tyle w tym temacie :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 No i dobra. A teraz do rzeczy. LDF cokolwiek usztywnił kalki. Co prawda w czasie prób (korzystając z nadmiaru zestawowych) układały się na szerokich łukach, a nawet dawały wcisnąć się w linie podziałowe, to jednak przejście czoło-bok na osłonach podwozia były dla nich za ostre i nawet DA ich nie utrzymywało. Więc trzeba było zrobić maski i jechać z farbą. Nie wiem czy nie okaże się, że odcień jest trochę za ciemny, ale przyjmijmy, że pod płat słonko nie dochodzi . Alternatywą było zrobienie maszyny z kodem AI-201 nie posiadającej wyróżników na osłonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Maja 2021 Share Napisano 31 Maja 2021 W dniu 21.05.2021 o 22:36, Baas ArK napisał: Motto na dziś: "Chcesz rozśmieszyć Boga? Opowiedz Mu o swoich planach." Kalki wzięły i się rozpadły. Pasy (funkcyjne i identyfikacyjne) to bym jeszcze zmalował, ale kodów ni chu chu. Tak więc muszę odtrąbić przerwę dopóki nie ogarnę tematu bądź przez zakup jakiś kalek i pasowanie, bądź prób czymś ich wzmocnienia. Jakieś pomysły? Resztki kalek do japońców, z których mógłbym coś odzyskać? Plisss! Kalkomanie wzmocnisz preparatem Microscale Decal Liquid Film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 31 Maja 2021 Autor Share Napisano 31 Maja 2021 No przeca wzmocniłech... Tylko, że się cholernie sztywne zrobiły i stąd było moje wcześniejsze pytanie o aplikację Decal Adhesive. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 13 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2021 Była chwila przerwy, ale kalki dały mi trochę popalić i musiałem złapać oddech. Mimo potraktowania ich Decal Liquid Filmem i tak wykazywały tendecję do rozpadania się (być może dałem za małą/zbyt cienką warstwę specyfiku), tak że po położeniu dwóch-trzech sztuk miałem po prostu dość. Podejrzewam, że ten podwójny zestaw kalek był dany celowo, szkoda tylko, że czerwony delikatnie różni się odcieniem. W sumie zostały mi jeszcze numery na osłonach podwozia i będziem jechać dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Jak już zdecydowałeś się na malowanie czerwonych oznaczeń na osłonach podwozia to trzeba było hinomaru też wymalować.Wtedy wszystkie oznaczenia byłyby w jednym kolorze.Te niebieskie paski to też łatwizna do wymalowania.Z kalkomanii użyłbym tylko numerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 Był też i taki "Plan ...(tu wstawić dowolną liter z drugiej połowy alfabetu): W dniu 21.05.2021 o 22:36, Baas ArK napisał: ... Pasy (funkcyjne i identyfikacyjne) to bym jeszcze zmalował, ale kodów ni chu chu. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 7 Września 2021 Autor Share Napisano 7 Września 2021 Mały comeback po przerwie spowodowanej w większości czynnikami ode mnie nie zależnymi. Doszedł zespół napędowy, połysk i mały washyk. Teraz przyjdzie czas na to czego obawiam się najbardziej, gdyż takiej operacji podjąłem się pierwszy raz. Czyli czy pomimo wcześniejszych przymiarek, pocięta oryginalna będzie pasować. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 3 Października 2021 Autor Share Napisano 3 Października 2021 Poczuwam się do wyjaśnienia braku dalszej relacji. Niestety skaszaniłem owiewkę i model poszedł ad acta do czasu gdy: A) w okolicznych sklepach się pojawi (od trzech tygodni brak) i będę mógł kupić drugi; B) wymyślę jak to przerobić; C) ktoś ma i mógł by mi skopiować (zrobić wytłoczkę), wówczas odkupię dwie sztuki, jedną jednak będę próbował zrobić jako otwartą, a druga gdyby znów plan pocięcia nie wypalił wtedy wkleić zamkniętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 11 godzin temu, Baas ArK napisał: Poczuwam się do wyjaśnienia braku dalszej relacji. Niestety skaszaniłem owiewkę i model poszedł ad acta do czasu gdy: A) w okolicznych sklepach się pojawi (od trzech tygodni brak) i będę mógł kupić drugi; B) wymyślę jak to przerobić; C) ktoś ma i mógł by mi skopiować (zrobić wytłoczkę), wówczas odkupię dwie sztuki, jedną jednak będę próbował zrobić jako otwartą, a druga gdyby znów plan pocięcia nie wypalił wtedy wkleić zamkniętą. A może oszklenie vacu? https://www.mojehobby.pl/products/Aichi-D3A2-Val-typ-99-model-22.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 4 Października 2021 Autor Share Napisano 4 Października 2021 Tak, wiem, dzięki. Tą owiewkę na poprzedniej stronie Moses już anonsował. Odmiana A2 różni się od A1. Sekcje 4-ta, 5-ta i połowa 3-ciej były by do wywalenia - inny obrys i długość. Nie wiem jak z 1-szą, bo tam były jakieś zmiany po zmianie silnika (możliwe, że dotyczyły tylko okaptowania silnika i nic nie trzeba było by tu zmieniać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 Zawsze możesz napisać maila do mistercrafta z prośbą o przysłanie owiewki. Kiedyś napisałem do nich maila z prośbą o owiewkę do karasia. Długo nie było odezwu, więc napisałem drugiego maila i ku mojemu zdziwieniu dostałem dwa listy . Formularz do zamawiania części: https://mistercraft.eu/pl/form/partssparesrequests-g2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Października 2021 Autor Share Napisano 5 Października 2021 Thx, zawsze to jakaś opcja w razie "W". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 9 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2021 A więc tak, listonosz doniósł dziś przesyłkę z MC wraz z nienaruszoną zawartością: Oprócz zamówionego oszklenia (sztuk 1), doszły małe gratisy w postaci dodatkowych dwóch szkiełek (w sumie chyba cała gałązka) oraz arkusza kalek. Mogę więc teraz spokojnie jeszcze raz spróbować koncepcję pociętej i pozsuwanych sekcji a w razie niepowodzenia wkleić zamkniętą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Cholera im chyba faktycznie drukuje kalkomanie jakiś pijany drukarz daltonista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 10 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2021 Jedna sprawa to słabe oświetlenie, a druga to niebieskie tło. Ale fakt są dość ciemne, wręcz bordo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 W dniu 7.09.2021 o 10:30, Baas ArK napisał: Mały comeback po przerwie spowodowanej w większości czynnikami ode mnie nie zależnymi. Doszedł zespół napędowy, połysk i mały washyk. Teraz przyjdzie czas na to czego obawiam się najbardziej, gdyż takiej operacji podjąłem się pierwszy raz. Czyli czy pomimo wcześniejszych przymiarek, pocięta oryginalna będzie pasować. Całkiem ładnie prezentuje się ten Val. Mi się podoba, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 11 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2021 Miło mi, że się podoba. "Robim co możem, a że nie wiele możem to nie wiele robim". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 Poddaję pod ocenę: czy owiewka jest na akceptowalnym poziomie? Jeśli tak to będę ją wykańczał (łatanie szpar) i doklejał resztę szpei. A jeśli nie jest akceptowalna (a to już chyba piąta wersja) to uznaję wyższość materii i jako, że mam jeszcze zapasową to robię zamkniętą: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Bardzo ładnie wyszła Ja to chyba nigdy się nie podejmę cięcia oszklenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 Jeśli nie ma więcej głosów sprzeciwu, to będę zmierzał w stronę nieuniknionego końca Z czystego lenistwa i wygodnictwa wszystkie zdjęcia w warsztacie robione były z ręki telefonem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi