robertmodelarz Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 (edytowane) Mam takie ryciny i fotki z instalacją paliwową - znalezione w Internecie-do celów dyskusyjnych : Edytowane 17 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horus Napisano 3 Maja 2021 Autor Share Napisano 3 Maja 2021 Ten model 3d znam i nie brałbym go za referencje do czegokolwiek - ma dużo błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 3 Maja 2021 Share Napisano 3 Maja 2021 (edytowane) A dlaczego chcesz robić T-55A z ogniwami OMSh? Ja się nie spotkałem z takimi ogniwami na tym czołgu. Edytowane 3 Maja 2021 przez Pitt35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horus Napisano 3 Maja 2021 Autor Share Napisano 3 Maja 2021 @Pitt35Dzięki! A OMSh wybrałem, bo bardziej podobają mi się wizualnie, a Miniart też go robi na OMSh: https://miniart-models.com/products/37090-t-55a-polish-production/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horus Napisano 3 Maja 2021 Autor Share Napisano 3 Maja 2021 Aktualnie pracuję nad płyta nadsilnikową, początkowo chciałem pójść na łatwiznę i zrobić zamknięte osłony, ale jednak zrobię całość z żaluzjami tylko jest kolejny problem - żaluzje wylotowe. Zarówno na schemacie jak i na modelu Miniart są dwie nieruchome płyty żaluzji wylotowych a na zdjęciach z Zabrza jest ich pięć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 11 godzin temu, Horus napisał: Aktualnie pracuję nad płyta nadsilnikową, początkowo chciałem pójść na łatwiznę i zrobić zamknięte osłony, ale jednak zrobię całość z żaluzjami tylko jest kolejny problem - żaluzje wylotowe. Zarówno na schemacie jak i na modelu Miniart są dwie nieruchome płyty żaluzji wylotowych a na zdjęciach z Zabrza jest ich pięć: Zrób tak jak na zdjęciach z Zabrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 W sprawie gąsienic: na wszystkich znanych mi zdjęciach (z wyjątkiem jednego) polskich T-5x z okresu służby w WP w wersjach poniżej Meridy są gąsienice OMSH. RMSH są za to typowe dla Meridy, pojawiają się też w pojazdach muzealnych czy prywatnych. Trochę fotek jest w wątku na drugiej stronie wóz z numerem 2405, jedyny znany mi T-55A w WP na RMSH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horus Napisano 5 Maja 2021 Autor Share Napisano 5 Maja 2021 Znów potrzebuję waszej pomocy, niestety tego elementu również brakowało w Zabrzu (zawiasy jak od drzwi wewętrznych w mieszkaniu, to nie dziwne, że sie pogubiły te płyty )- może ktoś ma zbliżenie na te zatrzaski. Jak to właściwie działało - ciągnęło się za linkę i co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 2 godziny temu, Horus napisał: Znów potrzebuję waszej pomocy, niestety tego elementu również brakowało w Zabrzu (zawiasy jak od drzwi wewętrznych w mieszkaniu, to nie dziwne, że sie pogubiły te płyty )- może ktoś ma zbliżenie na te zatrzaski. Jak to właściwie działało - ciągnęło się za linkę i co? Zobacz fotki w tym wątku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horus Napisano 5 Maja 2021 Autor Share Napisano 5 Maja 2021 Niestety - klapy zamknięte, nie widać zatrzasku, jedynie zewnętrzny bolec, ale to tez coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 Jeszcze przy okazji paliwo: Zobacz na armoramie w tym wątku: https://armorama.kitmaker.net/forums/176707 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 Takie znalazłem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horus Napisano 5 Maja 2021 Autor Share Napisano 5 Maja 2021 Tak to u mnie wygląda na tę chwilę. Ten bolec musi jakoś luzować zatrzask, ale na wszystkich zdjęciach jakie widziałem jest to w zbyt małej rozdzielczości i zbyt daleko, by cokolwiek wywnioskować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 W dniu 4.05.2021 o 10:03, Michal_G napisał: W sprawie gąsienic: na wszystkich znanych mi zdjęciach (z wyjątkiem jednego) polskich T-5x z okresu służby w WP w wersjach poniżej Meridy są gąsienice OMSH. RMSH są za to typowe dla Meridy, pojawiają się też w pojazdach muzealnych czy prywatnych. Trochę fotek jest w wątku na drugiej stronie wóz z numerem 2405, jedyny znany mi T-55A w WP na RMSH. Na początku lat 80 w czołgach T-55A zaczęto zmieniać gąsienicę na nowego typu. I praktycznie do końca lat 80 wszystkie T-55A jeździły na nowych gąsienicach. Nie przypominam sobie żebym w drugiej połowie lat 80 widział T-55A na starych gąskach. 5 godzin temu, Horus napisał: Znów potrzebuję waszej pomocy, niestety tego elementu również brakowało w Zabrzu (zawiasy jak od drzwi wewętrznych w mieszkaniu, to nie dziwne, że sie pogubiły te płyty )- może ktoś ma zbliżenie na te zatrzaski. Jak to właściwie działało - ciągnęło się za linkę i co? Te pokrywy otwierało się z wnętrza czołgu poprzez dźwignię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 Co do gąsienic - to by pasowało do uruchomienia produkcji Merid w 1986. Bardzo prawdopodobne że przy okazji uruchomiono produkcję gąsienic RMSH w większej ilości i zaczęto T-55A na nie przesadzać. A że większość zdjęć T-55A z okresu służby w WP pochodzi z wcześniejszego okresu (potem w obiektyw bardziej pchały się nowocześniejsze Meridy i T-72) to i zdjęć T-55A na RMSH w WP jak na lekarstwo (i to homeopatyczne). Przy okazji czegoś nowego się dowiedziałem, zawsze warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 Ogniwa RMSH u nas miały oznaczenie 613WK. Na początku lat 80 wszystkie czołgi dowódcze T-55AD-1 i T-55AD-2 miały je montowane fabrycznie. Pozostałe wersje T-55A miały zmieniane te gąsienice już w jednostkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horus Napisano 5 Maja 2021 Autor Share Napisano 5 Maja 2021 Uzupełniłem mój Walkaround o nowe zdjęcia, bo byłem 2 raz, tym razem dało się normalnie sfotografować wieżę plus fotki szczegółów przy których miałem problemy, pewnie komuś się jeszcze przyda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horus Napisano 5 Maja 2021 Autor Share Napisano 5 Maja 2021 Jeszcze w temacie gąsienic - OMSh były wczesne i późne, Miniart ma dwa różne zestawy, ogniwa lekko się różnią - czy obie wersje były używane w WP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horus Napisano 12 Maja 2021 Autor Share Napisano 12 Maja 2021 Update Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horus Napisano 20 Września 2021 Autor Share Napisano 20 Września 2021 Kontynuacja po dłuższej przerwie. Pracuję teraz nad włazem dowódcy, ale wydaje mi się, że na zabrzańskim modelu coś jest nie tak. Na zdjęciach lewy peryskop jest zaspawany w oryginalnym miejscu i podniesiony, tak samo przedni, dodatkowo pokrywa włazu ma wcięcie, żeby to się mieściło - były takie wersje czy to jakaś samoróbka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horus Napisano 28 Września 2021 Autor Share Napisano 28 Września 2021 Prawie koniec 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi