neptun1939 Napisano 17 Kwietnia 2021 Share Napisano 17 Kwietnia 2021 Witam. Otwieram warsztat zbiorczy figurek Zvezdy w 72. Stopniowo będę tutaj umieszczał warsztaty i in-boxy zestawów Krasmiejców ze Zviezdy. Na rozpoznanie walką idzie: W zestawie instrukcja, informacja o zmianie adresu strony systemu bitewnego, dwie ramki z 5 sołdatami i kilka podstawek do gry bitewnej Zviezdy. Ramki: I kilka zbliżeń: Podstawka ( dość ładna, możliwe że zostanie użyta jako część składowa winietki z Berlina pod naszego T-34/76 Instrukcja: ----------------- Pierwsze wrażenie bardzo dobre. Świetny detal figurek, ciekawe, dynamiczne pozy, świetne zróżnicowanie umundurowania ( furażerki, uszanki i gorki), podział technologiczny figurek i ich rozmieszczenie na ramkach bardzo fajne ( delikatne detale nie są zalane). Na pierwszy rzut oka jedyna poprawka jak się nasuwa to pocienienie pałatek, ale tego z przyczyn technologicznych producent nie mógł przeskoczyć. I tutaj od razu pytanie do znawców od RKKA: jakiego koloru użyć do mundurów? Farbę Vallejo 70.924 Russian Uniform WWII posiadam, ale wg. mnie jest ona totalnie nietrafiona. Jest zielona, podczas gdy uniformy sowieckie były brązowe/khaki wpadający w brąz. W stosowną literaturę ( Żołnierz radziecki II wojny światowej autorstwa Rio Philippe dopiero się muszę zaopatrzyć). Pierwsze zdjęcia z budowy niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 18 Kwietnia 2021 Share Napisano 18 Kwietnia 2021 Znając realia ZSSR kolory były pewnie bardzo różne,trzeba by pobawić się zmieszaniem barw i cieniowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 18 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2021 -> Jarek owszem, kolory będą się różniły w zależności od poszczególnej partii produkcyjnej. Jednak jest to ogólna przypadłość drelichu: skubany strasznie płowiej, z każdym praniem/kontaktem z wodą jest coraz bledszy. Jest takie fajne zdjęcie po sierż. Raczyńskim (KOP Berezwecz) z sierpnia 1939 z Węgierskiej Górki, jak chłopaki stoją przy boforsie i każdy ma inny kolor munduru w tym dwóch prawie białe/kremowe. Co do koloru mundurów RKKA, jednak fajnie by było mieć jakąś bazę kolorystyczną, z której wychodziło by się w różne fantazje odcieniowe Niestety wspomniana farba Vallejo taką nie jest. Z eksperymentów moich ( projekt figurek Counteratack 1941 z Mastet Boxa w 35 - w trakcie realizacji ) najbliżej barwy sowieckich gimnastiorek byłem mieszając RAF Dark Earth z białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 18 Kwietnia 2021 Share Napisano 18 Kwietnia 2021 Skonsultowałem się z kolegą ekspert od figurek,on używa dark yelow podkład do niemieckich czołgów.Może zajrzysz na jego stronę,, Modelarstwo moja pasja" i coś podpatrzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 31 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2021 Zaczynamy pracę nad figurkami. Całość zostanie rozbita na 2 wiadomości: pierwsza to In-box nowego zestawu figur, post 2 będzie relacją z budowy. ---------------------------------------- Sowiecka późnowojenna grupa saperów w pancerzach indywidualnych SN-42. Zestaw zawiera instrukcję, dwie wypraski z 4 figurkami w bojowych pozach, fragmentem budynku lub ewentualnie ( na potrzeby systemu bitewnego) podstawka stylizowana na chodnik, pod każdy pionek (figurkę). Instrukcja: Ramki z częściami: Figurki są bardzo dobrej jakości z mnóstwem detali. Każdy z figurantów posiada inną broń. I tak znajdziemy tutaj erkamistę z DP-27, piechura z PPS-43, piechura z PPS-43 rzucającego granatem ppanc. RG-40 i panzerfaustem 60/80 na plecach, oraz jedną figurkę z miotaczem płomieni ( wzoru i typu niestety nie znam). 3 Figury są kombinezonach maskujących "Ameba", a jedna ( klęcząca) jest w zimowym watowanym kombinezonie dwuczęściowym. Baza podstawki z fragmentem domu: Szczegóły domu: I figuranci: Bogacie uzbrojony łowca czołgów: Kamista: Saper z miotaczem płomieni: Klęczący piechur: Na pierwszy rzut oka zestaw prezentuje się znakomicie: duża ilość detali i ich zróżnicowanie, 2 wersje podstawek, ładne, czyste odlewy. Jedynym minusem są niewielkie szwy na łączeniu form. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 31 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2021 Część 2. Relacja z budowy. Oprócz wspomnianego wyżej szwu, budowa figur nie przysparza problemów. Części są do siebie bardzo dobrze dopasowane. Jednak w niektórych miejscach trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów ( niemożliwość wyeliminowania ich w procesie technologicznym). Wszystkie figurki są troszkę "płaskie" jeśli chodzi o wyposażenie ( ładownice i chlebaki i niektóre pasy od nich). Jest to w niektórych bardzo łatwe do usunięcia - wystarczy nożykiem do rycia linii podziałowych lekko oskrobać część dookoła, a czasami przysparza to więcej problemów. I tak na pierwszy ogień poszedł u mnie saper z miotaczem płomieni: Spasowanie części wyśmienite. Początkowo myślałem, że producent zapomniał o przewodzie łączącym zbiornik z pistoletem, ale po dokładnym obejrzeniu figurki okazało się, że te przewód jest puszczony po pancerzu. Troszkę też miałem obawy jeśli chodzi o połącznie zbiornika z cieczą palną z korpusem figurki, ale jest dopasowny wyśmienicie. Jednyny mankament tej figurki to chlebak, który ma uskok ( błąd technologiczny). Troszkę trzeba podziałać przy nim nożykiem, pilnikiem i papierami ściernymi, by go wyprowadzić na prostą. Brakuje też w nim kieszeni po bokach - trzeba je dorobić. Kolejno na warsztat trafił łowca czołgów. Tutaj również panzerfaust z torbą są idealnie dopasowane do figurki. Erkaemista. Tutaj akurat trzeba się troszkę pobawić, by oddzielić wyposażenie od korpusu, by nie było zlane z nim w całość: Najwięcej zabawy jest z klęczącą figurą. Tutaj wyposażenie od spodu jest wykonane jako bryła i nie wygląda to za ładnie. I cała "kompanija" po złożeniu: Jutro czeka mnie lekkie szpachlowanie ( tam gdzie jest to wymagane), dorabianie pasków od broni i miejscami ( gdzie trzeba) brakujących kieszeni na torbach. Zacząłem też pracę nad drugim zestawem ( Berlin 1945). Z fabrycznych części poskładany pierwszy wojak: Jak widać spasowanie i detal bardzo dobry. Jedyny minus to pałatka, która wymaga odchudzenia: I po odchudzeniu: I to tyle w tym odcinku Jutro postaram się złożyć z części fabrycznych zestaw Berlin 1945 i ew. dorobić brakujące detale w saperach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 31 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2021 Figurki z zestawy "Berlin 1945" poskładane. Bardzo przyjemny w pracy zestaw. Części pasują do siebie bardzo dobrze. Komandir w pozie rodem z pomnika: Figurka składa się z 2 części + podstawka. Spasowanie bardzo dobre - jedynie na pałatce widać małą szparę. Od spodu pałatka wymaga modyfikacji i pocienienia jej. Dwie takie same figurki różniące się magazynkiem pepechy: Jak widać jedna jest lepiej spasowana, druga ciut gorzej. Kolejny wojak z pepchą: I ostatnia z figur z PPS-43 Całość została chwilę temu poszpachlowana. Za kilka godzin usuwanie szpachli papierami ściernymi i pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 1 Stycznia 2022 Share Napisano 1 Stycznia 2022 Tak się zastanawiam - Berlin i uszanka? Przełom kwietnia i maja przecież, na uszankę zdecydowanie za ciepło. Z autopsji znam polską uszankę wojskową, przy dodatnich temperaturach i ruchu ciut bardziej intensywnym niż spokojny spacer głowa przegrzewa się. A coś podejrzewam że polska uszanka wojskowa pochodzi wprost od radzieckiej. Na zimę to naprawdę bardzo udane nakrycie głowy ale chyba nie na przełom kwietnia i maja. Same figurki fajnie wyglądają, charakterystyczne pochylenie żołnierza na polu walki dobrze oddane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2022 57 minut temu, Michal_G napisał: Tak się zastanawiam - Berlin i uszanka? Wszystko jest OK. Zdjęcie z neta. Pamiątkowe zdjęcie Krasmiejców w Reichstagu: Tymczasem wczoraj i dziś podgoniłem pracę. Dodane paski do broni, przygotowani do podkładownia: I w Podkładzie. Ciekawa zależność: szpachlówka wodna Wamodu jest nie do pokrycia tym podkładem z Aero: nie wchłania farby. I Grupowe zbliżenia: I drugi zestaw (saperzy): Jeszcze kilka delikatnych poprawek trzeba zrobić, kilka detali wyostrzyć/wyciągnąć i można zacząć malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 Wczoraj i dziś podziałałem przy pierwszym z saperów. Zostało dorobić lekkie brudzenie ( poprzednie z pasteli zdmuchnął matt z aero) i oczko jedno zmalować. Wojak w pancerzu indywidualnym SN-42 i Amebie letniej: I skala porównawcza: akumulatorek AA: Ciężko złapać ostrość na tej figurce. Jutro dostanie brudzenie i matt. Ogólnie jestem zadowolony z tej figurki. Troszkę się cieniowanie zgubiło na zdjęciach, ale taki ze mnie fotograf... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 Saper z Diegtiarem super. Kolbę bym tylko trochę przyciemnił, na ile widzę na fotkach jest z grubsza w odcieniu jaśniejszej części Ameby a powinna być ciemniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 w zasadzie nie powinienem się wypowiadać bo mój debiut figurkowy od ponad roku poszedł w odstawkę więc doświadczenia nie mam żadnego, ale dorzucę drobną uwagę bo sam to przerabiałem ----> oczy jako biała plama + czarna źrenica w ogóle się nie sprawdzają i zawsze będą wyglądały mocno "horrorowato" cokolwiek by się nie zrobiło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2022 3 minuty temu, M.A.V. napisał: oczy jako biała plama + czarna źrenica w ogóle się nie sprawdzają Plamka będzie brązowa Ale też nie tak jak 90% robi okrągła tylko "przycięta" od góry i spodu. Co do dektacza: kolba ma słoje z Brown G od Pactry i na to Wood Tan od Pactry. Wrzucę jeszcze na nią clear orange od Tamiy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 Dziś skromnie: pomalowana i wycieniowana letnia ameba (baza) na 2 z saperów. Spodnie są w innym, bardziej żółtym odcieniu. Może jutro uda mi się zmalować plamy w brązie i zacząć malować detale. Tymczasem szukam informacji o sowieckim miotaczu płomieni, co ma w łapach ta figurka. Niestety nic nie mogę znaleźć: co to za model miotacza płomieni i tym samym nie mam odniesienia jak go zmalować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 Kolejna figurka skończona w 85%. Pozostało zmalować mordkę ( oczki, brwi, usta), dodać matt i pobrudzić Sołdat z dektaczem dostał na kolbę clear orange z Tamiji. Wyszła taka jak miała być. I saper z miotaczem ROKS-3 Saperzy w waciakach dostali bazowy kolorek. W tym tygodniu czeka mnie zabawa z nimi. Kolor to Pactra Polish Khaki I + biały matt w proporcji na oko. Zapraszam do komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 12 Lutego 2022 Autor Share Napisano 12 Lutego 2022 Pierwszy zestaw figur powoli zmierza do końca. Dziś zakończę malowanie ostatnich 2 sołdatów z zestawu saperów. Pozostanie tylko brudzenie: I saperzy w Waciakach: Z ppanc urwijłapką RPG-40: Klęczący: Zapraszam do komentowania oceny, krytyki itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 Pierwszy zestaw figur skończony. Zostało w torbach saperskich domalować okucia ( dopiero na fotach zauważyłem, że ich nie zmalowałem) i pobrudzić. Dodane pseudo napisy na Panzerfaust'cie: Obecnie pokryte mattem od Model Mastera Schną: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 16 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Trwają pracę nad kolejnym figurami. -> Berlin 1945 po poprawkach i zapodkładowane. Na dniach dojdzie mi dedykowany zestaw farb do kacapów od Vallejo to będziemy malować. -> Berlingowcy artylerzyści: dodane naramienniki, u jednej z figurek ze Zviezdy gimnastiorka przerobiona na polską bluzę wz.43. Śpiki z FtF pokryte jakimś podkładem by zobaczyć co to jest i co się z tym da zrobić. Plus za fajny twardy plastik - w innych ich zestawach figur jest dziwna guma, której nijak nie idzie obrobić.... I w podkładzie: Z tego zestawu wykorzystam tylko dwie figury: amunicyjnego i tego z wyciorem: Sowieci: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 A gwałconej Niemki w zestawie nie dali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 11 godzin temu, HKK napisał: A gwałconej Niemki w zestawie nie dali? Do czego bijesz? Ludziom totalnie odwaliła korba. Nie wiem nie umiecie czytać, czy jak? To jest forum MODELARSKIE. O historii można pogadać jeśli wnosi coś KONKRETNEGO do budowanego modelu. Twój komentarz nie wnosi kompletnie nic do budowy. Historia jaka była taka jest i jej nie zmienisz. Chcesz politykować, prawić morały o tym jaka to RKKA była zła, że obecna Rosja niczym się od ZSRR nie różni itp.: nie ten adres. Tutaj nie politykujemy i nie rozprawiamy o tematach pobocznych NIEZWIĄZANYCH Z BUDOWĄ MODELI. Nie pasuje, nie komentuj ( nie zaśmiecaj mi wątku ) - w przeciwnym razie będę się starał o urlop dla Ciebie właśnie za zaśmiecanie wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Kwietnia 2022 Share Napisano 19 Kwietnia 2022 W dniu 1.01.2022 o 13:33, neptun1939 napisał: Wszystko jest OK. Zdjęcie z neta. Pamiątkowe zdjęcie Krasmiejców w Reichstagu: Wydaje mi się, że towarzysze nie mają uszanek, tylko kubanki. To były czapki kozackie, nosili je żołnierze w Armii Czerwonej, ale także ci walczący po stronie Niemców: Mam wrażenie, że istniała wersja kubanek z uszami, ale te widoczne na berlińskim zdjęciu ich raczej nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winrich Napisano 19 Kwietnia 2022 Share Napisano 19 Kwietnia 2022 zastanów się, czy przy tej skali lepiej nie zrezygnować z malowania oczu. Ja bym spróbował pomalować twarz jasnym cielistym kolorem, a potem pociągnął washem cytadela Agrax Earthshade lub Seraphim Sepia (wybór zależy od bazy i wymaga przetestowania) Podkreśliłbyś oczy ciemniejszą barwą, bo te białe plamy z ciemną kropką wyglądają niezbyt naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gren Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Jak chodzi o oczy to myślę jak Winrych., wymagają uproszczenia,ewentualnie spróbuj jasno szare kąciki oczu 2x 1/4 oka z ciemniejszą plamką na środku ale prostokątną. Widziałem dobrze zrobione oczy w figurkach 30 mm(przynajmniej tak jest w opisie) i wiem że przerastają moje możliwości . Robię teraz taką 30 mm i za chińskiego boga nie daję rady oczom , ogólnie jestem pełen podziwu dla tych co robią takie skale jak 1/72 - kawał męskiej przygody . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gren Napisano 27 Kwietnia 2022 Share Napisano 27 Kwietnia 2022 cd.Jak chodzi o oczy to zbieram doświadczenia i po skończeniu ,, mojego maleństwa"(jest w galerii )sądzę że malowanie twarzy należy zacząć od oczu z tych a mojej figurce nie jestem całkiem happy ale nie są złe(tak całkiem) Oczy robiłem białą rozrzedzoną brudną wodą .tęczówka rozrzedzony kolor .żrenica mniej rozrzedzony . to wszystko stłumione lekko farbą jak do skóry twarzy. I jest wszystko mało widoczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Maja 2022 Autor Share Napisano 1 Maja 2022 Testowanie farb AK gen.3 zestawu dedykowanego do sowietów z II wojny. Wniosek jest jeden: farby świetne, kryją bardzo fajnie, Tylko jest jeden jedyny minus, taki malućki... Te kolory ( Russian Uniform + Shadow i Highlight) nijak nie odpowiadają sowieckim mundurom... Z przeglądanych zdjęć zarówno oryginałów sowieckich mundurów jak i współczesnych kopii dla GRH. Kolor jest zbyt zielony - powinien bardziej wpadać w żółć i brąz. Figurki po 3 jasnych kolorach na fałdy: bazowy + rozjaśnienie : I warstwa 75/25, 50/50 i 0/100. Sam kolor rozjaśnień jest strasznie mocny i jasny, za bardzo wręcz. Dziś malowanie cieni tą samą metodą i proporcjami. Przy kolejnych figurkach ruskich będę bazową farbę mieszał z brązem (najpewniej RAF Dark Earth) i żółtym ( Insignia Yellow). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi