Rzeznik Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Dzień dobry, W przerwach od prac nad Muchą (która już jest skończona - galeria pojawi się na dniach, ale nie będzie co oglądać...) dłubałem coś przy wyżej wymienionym modelu i postanowiłem założyć kolejną relację bo przynajmniej mogę się czegoś nauczyć. Przepraszam, że będzie spory rozrzut tematyczny, bo sklejałem to co mi się nawinęło - czyli troche kokpit, trochę skrzydła. Zacząłem dość tradycyjnie: Dokleiłem fotel i pomalowałem...za drugim podejściem. Najpierw Srebro Mr.Hobby nr.8, a na to lakier od włosów i mieszanka bieli i czerni od Tamiyi: Szału ni mo, ale i tak mało co będzie widać - w razie co zamknę owiewkę i spokój. Pomalowałem sobie silnik: A następnie zwiększyłem przestrzeń na rury wydechowe, bo wg mnie było za mało - lewa po zabiegu, prawa prosto z pudła: I spróbowałem wykonać nowe rury: I tak to wygląda po zamontowaniu: Za rurami znajdują się takie zamykane żaluzje. W modelu są jako linie, a zastanawiam się czy nie spróbować ich wyciąć i wykonać jako uchylone, co o tym sądzicie? No i burty kokpitu - dodałem od siebie wzmocnienia. Przykleiłem także silnik i przegrodę: Silnik dostał wash: No i coś pokleiłem przy skrzydłach: To na razie tyle. Pozdrawiam serdecznie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 6 Maja 2021 Autor Share Napisano 6 Maja 2021 Dzień dobry, Prace powoli ale idą do przodu. Oto co mi wyszło: Działka zrobione od podstaw z igieł lekarskich: Rury i karabiny wklejone: Do następnego, pozdrawiam serdecznie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 14 Maja 2021 Autor Share Napisano 14 Maja 2021 Dzień dobry, Kolejny odcinek relacji. Dziś Foka nabrała kształtów i wygląda jak foka: Ta foka ma skrzela: Gdzieniegdzie trzeba delikatnie poprawić. I nogi (płetwy?): W golenie wstawiłem igłę lekarską fi 1 i na fotce widzę, że jedna blaszka mi się częściowo odkleiła. I smigło: Pytanie do znawców tematu: Tego typu śmigło było metalowe czy drewniane? Bo wiem, ze FW190 miały różne typy śmigieł. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Maja 2021 Share Napisano 14 Maja 2021 To konkretne śmigło było metalowe. Łopaty wyglądają jak pomalowane na czarno, ale mam nadzieję że to tylko problem fotografii, a kolor to RLM70 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 19 Maja 2021 Autor Share Napisano 19 Maja 2021 Dzień dobry, Prace powoli posuwają się do przodu. Wymalowałem elementy podwozia głównego: Oraz koła: Skleiłem pierścień oraz zbiornik paliwa (a co!): oraz przykleiłem i pomalowałem "podszybie": W dniu 14.05.2021 o 15:55, barszczo napisał: To konkretne śmigło było metalowe. Łopaty wyglądają jak pomalowane na czarno, ale mam nadzieję że to tylko problem fotografii, a kolor to RLM70 . Dziękuję bardzo za odpowiedź i czujność, bo faktycznie błędnie pomalowałem łopaty na czarno. A teraz takie troche laickie pytanie. Czy kleić najlepiej oszklenie? Wcześniej robiłem to SG ale zawsze był strach, że wyjdzie biały nalot, a w tym modelu jest tak ładne "szkło", że nie chce ryzykować. Są kleje do tego, ale gdzieś kiedyś przeczytałem, że są one podobne do wikolu, no to z braku laku użyłem kleju do drewna i kompletnie się to nie sprawdziło. Dodatkowo występuje taka sytuacja jak poniżej: Tutaj kompletnie nie wiem jak to skleić by jak najmniej stracić na przejrzystości szkła. Macie jakieś pomysły? Dziękuję za uwagę i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 19 Maja 2021 Share Napisano 19 Maja 2021 (edytowane) Wyczyść porządnie oszklenie z kurzu, przyłóż na sucho, przyłap punktowo taśmą a później praktycznie suchym pędzelkiem od Tamiya extra-Thin Cement dotknij na łączeniu. Kleje tak od zawsze i wychodzi bardzo dobrze. Ważne żeby żeby nie mieć na pędzelku za dużo kleju - jeżeli za bardzo się rozleje może polecieć wzdłuż taśmy a wtedy będzie po oszkleniu Edytowane 19 Maja 2021 przez sjr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 28 Maja 2021 Autor Share Napisano 28 Maja 2021 Dzień dobry, Dziękuję sjr za odpowiedź. Poprawiłem śmigło: I pobrudziłem także golenie: Przeglądając fotki zobaczyłem, ze w tym elemencie, który nazywam podszybiem są wycięte uchwyty (producent wykonał to jako niewielkie wgłębienia). No to wiertło 0,4mm poszlo ruch i wyszło coś takiego (na fotce słabo to widać - nie potrafiłem zrobić lepszego zdjęcia): Przykleiłem wiatrochron: I teraz mam dylemat: zamykać kokpit czy nie zamakać? Jak myślcie? Z jednej strony wiadomo, jak się zamknie to mniej widać wnętrze, ale z drugiej strony rasowa sylwetka Fw 190 trochę tarci z odsuniętą owiewką. Pomaskowałem co się dało, przykleiłem uchwyt na zbiornik i zbudowałem sobie podstawek: I kolejne pytanie do bardziej doświadczonych kolegów: czy Wam też tak błyskawicznie zasycha maskol w pojemniku? Miałem w swoim życiu dwa: ze sklepu dla plastyków Renesans oraz z Wamodu - obydwa zaschły mi zanim zużyłem 1/4 zawartości, mimo że ten drugo trzymałem dodatkowo w woreczku strunowym. Są jakieś skuteczne patenty na to czy po prostu trzeba z tym żyć? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Mi wamod też szybko zaschnął. Poza tym tak zaczął walić, że szok. Obecnie mam Vallejo już dosyć długi czas i trzyma się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Ja też mam Liquid mask z Vallejo już 2 lata i cały czas się trzyma się jak nowy, a trzymałem go w skrajnych temperaturach (od 10 do 30 stopni C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Fajny uchwyt na model. Mój syn będzie nieszczęśliwy kiedy nie znajdzie części swoich klocków... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Teraz, zaruk napisał: Fajny uchwyt na model. Mój syn będzie nieszczęśliwy kiedy nie znajdzie części swoich klocków... To samo pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Robię tak od dawna. Tylko z małą modyfikacją: na kilku klockach nakleiłem paski z uszczelki do okien. Mniej śliskie a i mniejsze ryzyko zarysowania malowania (chyba): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 31 Maja 2021 Autor Share Napisano 31 Maja 2021 Dziękuję panDespota, potr2498 W dniu 28.05.2021 o 19:49, zaruk napisał: Fajny uchwyt na model. Mój syn będzie nieszczęśliwy kiedy nie znajdzie części swoich klocków... oj tam, oj tam Baas ArK - fajny patent. No to musze zamówić jakiś maskol i postanowić jak przykleić owiewkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 21 Września 2021 Autor Share Napisano 21 Września 2021 Dzień dobry po dłuższej przerwie. Skupiłem się na skończeniu innego projektu przed konkursem w Przeciszowie i dlatego foka poszła w odstawkę. Zakpiłem maskol z Vallejo - fajnie się z nim pracuje No i wymalowałem samolot Wiem ze szału nie ma ale bawiłem się fajnie malując w końcu jakiś kamuflaż a nie ciągle jednobarwne malowania. Malowany Pactrami (RLM 74 - tutaj chyba cos poszło nie tak bo bardziej przypominał RLM 75 i dlatego dodałem trochę zieleni, a dodatkowo malowało się nim fatalnie, ciągle zatykał dyszę itp. oraz RLM76), Tamiya XF1 i XF-7 oraz mr hobby (RLM 75). Wylakierowałam jeszcze model i zacząłem kłaść kalki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 1 Października 2021 Autor Share Napisano 1 Października 2021 Dzień dobry, Skończyłem chyba. Kilka fotek na zachętę. Galeria będzie jak się pojawi. Jest kilka błędów ale bawiłem się przednio klejąc i malując Pozdrawiam serdecznie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 6 Października 2021 Autor Share Napisano 6 Października 2021 Zapraszam do galerii: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi