Vieh_san Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 (edytowane) S- 400 Triumf (nazwa kodowa NATO SA-21 Growler). Malowanie w trybie bojowym regimentu obrony przeciwpowietrznej typu 1, Sevastopol, Krym, lato 2019. Zakończyłem budowę, model fajnie się składał, bez większych problemów. Nie ma żadnych dodatków innych firm, a szkoda że nie było nigdzie kół bo te są straszne. Z rzeczy, które sam dorobiłem: kratownicowa osłona reflektorów, wycieraczka na przedniej szybie, 3 uchwyty na masce. Z jakiś modyfikacji to tylko rozwierciłem rury wydechowe. Tablice rejestracyjne wyciąłem wraz z kartonikiem kalkomanii, bo gdybym je nałożył jako kalka to wyglądałoby to jak malunek, a poza tym z tyłu nie było płaskiego miejsca odpowiedniego pod tablicę rejestracyjną. Malowane w 99% pactrą i pędzlem. Wiem, że nie jest to szałowy wynik i na pewno można wyciągnąć z tego modelu o wiele więcej, jednak znów wiele się nauczyłem. 2 rodzaje zdjęć, ciemniejsze i jaśniejsze, które lepsze? Edytowane 21 Kwietnia 2021 przez Vieh_san 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 Ogólnie fajnie, ale trochę suchego pędzla na nitach i inszych wypukłych elementach by nie zaszkodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 21 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2021 Hmm no myślałem o tym, o jakiś przetarciach itp, ale wszystkie w czynnej służbie są jak świeżo pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 Bardziej mi chodzi o rozjaśnienie krawędzi suchym pędzlem. Farba bazowa albo o ton jaśniejsza, pędzelek do makijażu - daje fajny efekt uwypuklenia szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 Świetnie wyszedł, brawo, podoba mi się :) jeszcze jakaś dioramka, winetka !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 21 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Klapouch napisał: Bardziej mi chodzi o rozjaśnienie krawędzi suchym pędzlem. Farba bazowa albo o ton jaśniejsza, pędzelek do makijażu - daje fajny efekt uwypuklenia szczegółów. Aaa to się nie zrozumieliśmy, dobrze, zakoduję to sobie i postaram się następnym razem to wdrożyć 51 minut temu, chorąży napisał: Świetnie wyszedł, brawo, podoba mi się jeszcze jakaś dioramka, winetka !? Dziękuję bardzo Jeszcze nigdy żadnej scenki nie zrobiłem, ale mam na to wielką ochotę, właściwie to czekam aż otworzą liroje, albo castorame czy inny przybytek gdzie będę mógł nabyć trochę styroduru i wtedy zacznę dłubać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 Dziękuję bardzo Jeszcze nigdy żadnej scenki nie zrobiłem, ale mam na to wielką ochotę, właściwie to czekam aż otworzą liroje, albo castorame czy inny przybytek gdzie będę mógł nabyć trochę styroduru i wtedy zacznę dłubać. Jak nie otworzą a będziesz miał chęć dłubać to daj znać, podeślę Ci w prezencie :) Apropos dyskusji o sido, Tamiya wypuściła "Panel Line Accent Colors" testowałem brązowy, ciemno szary i czarny. Do tego nie trzeba podkładu sido, rozprowadza się po farbie, zaostrza krawędzie, wypełnia szczeliny, i na pojazdach i figurkach - polecam. Cena ok 26 zł za pojemniczek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 22 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2021 55 minut temu, chorąży napisał: Apropos dyskusji o sido, Tamiya wypuściła "Panel Line Accent Colors" testowałem brązowy, ciemno szary i czarny. Do tego nie trzeba podkładu sido, rozprowadza się po farbie, zaostrza krawędzie, wypełnia szczeliny, i na pojazdach i figurkach - polecam. Cena ok 26 zł za pojemniczek O, warto zapamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 3 minuty temu, Vieh_san napisał: O, warto zapamiętać. Tak, też mam i używam, ale .... bez lakieru na samą farbę bym uważał. Po pierwsze zależy, czy powierzchnia farby jest gładka - jeśli tak, można szczęścia popróbować, jeśli nie to się nie rozpłynie, albo rozpłynie się tylko trochę. Oprócz tego bez lakieru nie skorygujesz niedoskonałości - panel liner "weżre" Ci się w farbę i nie usuniesz nadmiaru patyczkiem. Musisz też uważać na ślady, gdzie aplikujesz specyfik - w zestawie jest mały pędzelek, ale przy 1/72 i tak widać, gdzie dotknąłeś, a im bardziej chropowata powierzchnia tym dotykać musisz więcej. Podsumowując, (jeśli koniecznie nie chcesz używać lakieru w sprayu, który załatwia wszystkie w/w problemy) polecam samoróbkę : olejna farba (mi się najlepiej sprawdza abteilung) mocno rozpuszczona w enamel thinner (ja używam AK) - rozcieńczasz sobie bardzo mocno, tak jak potrzebujesz, żeby się rozpłynęło na Twojej powierzchni. Ewentualnie możesz, zamiast panel linera lub olejnej farby, użyć filtra - na zieloną farbę filtr brązowy - duży, miękki pędzel solidnie umoczony w filtrze, ale odciągnięty z nadmiaru nośnika - wtedy pigmentu na pędzlu będzie stosunkowo dużo i osiądzie Ci on wokół wystających elementów, wejdzie w linie podziału. Minus jest taki, że będziesz miał cały model "wyfiltrowany", ubrudzi się trochę, ale nie będzie tych "kropek" od aplikacji panel linera. Jeśli i tak zamierzasz model ubrudzić nie ma problemu, jeśli ma być "jak z fabryki" to ten sposób odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 Co do kół - nie podeszły by takie https://www.jadarhobby.pl/sgmodelling-f72156-172-maz537-wheels-set-vi202-late-p-65263.html Sam model fajnie wyszedł, warto by tylko linę holowniczą wymienić - np. na "z metra ciętą" od Eureki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 22 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2021 @Klapouch już mam kompresor i aerograf także kwestia nanoszenia lakieru jest rozwiązana 4 godziny temu, Michal_G napisał: Co do kół - nie podeszły by takie https://www.jadarhobby.pl/sgmodelling-f72156-172-maz537-wheels-set-vi202-late-p-65263.html No te koła są zbyt wąskie i chyba mają za dużą średnicę, a poza tym ceną dorównują modelowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi