MarcinWSS Napisano 6 Maja 2021 Share Napisano 6 Maja 2021 Czołem, W tematyce modeli okrętów jestem kompletnie "zielony". Stąd pytanie : czy Tamka 78030 to "przepak" starszych wypustów Tamiya, czy to tzw. new tool? Zamierzam ten model zbudować i zauważyłem, że niektóre dodatki w postaci blaszek, pokładów są oznaczone właśnie jako "new tool". Które zatem blaszki/pokład - kupić do Tamki 78030? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 6 Maja 2021 Share Napisano 6 Maja 2021 Według scalemates to jest przepak modelu z 1979. https://www.scalemates.com/kits/tamiya-78030-japanese-batteship-yamato--197440 Tamyia 78025 to nowszy produkt z 2011. I podobno o klasę lepszy. Ale i cena jest inna. https://www.scalemates.com/kits/tamiya-78025-japanese-battleship-yamato--171066 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 28 Maja 2021 Autor Share Napisano 28 Maja 2021 Więc tak : 1) New tool to najnowszy wypust Tamiya, zjechany niemiłosiernie przez Senior Skulskiego 2) Do modelu z tematu, Tamiya 78030 pasują : - blachy Edka bez oznaczenia "new tool" - fantastyczny pokład Pontos 35002WD1 (mega jakość, super dodatki : łańcuch kotwiczny, suchy transfer, oznaczenia i godło jednostki itp. Poniżej efekt roboty : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Ale, że niby tak w jeden wieczór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 28 Maja 2021 Autor Share Napisano 28 Maja 2021 Nie.. Dokładnie 21dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 niezły kloc - robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 Czyli wszystkie dodatki do nowej wersji, będą miały w nazwie "new tool"? Bo szukam pokładu i nie wszystkie są tak opisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 7 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2022 Ciężko się w tym połapać. Dokładnie czytaj opisy - generalnie, tak, powinny mieć w opisie "new tool". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 2 godziny temu, MarcinWSS napisał: Ciężko się w tym połapać. Dokładnie czytaj opisy - generalnie, tak, powinny mieć w opisie "new tool". Ufff, no ciężko...zostają maile bezpośrednio do producentów, bo w samych sklepach czasem nie mogą się połapać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 a dlaczego na stronie tego sklepu tamato z numerem katalogowym 78030 ma dopisane new tool? wiem co jest w scalemates ale czy może ktoś potwierdzić które to są formy? https://plastmodel.pl/10279-tamiya-78030-yamato-japanese-battleship-new-tool-1350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 To jest ten sam stary model co 78014, wiem bo mam oba. Różnica jest tylko w niektórych wypraskach więc na stronie powinni napisać "new parts" zamiast "new tool" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 Czyli w sumie co jest nowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 Tutaj porównanie zawartości wyprasek obu modeli: Pierwsze co się rzuca w oczy to inna podstawka i mocowanie wież głównej artylerii: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 18 Stycznia 2022 Share Napisano 18 Stycznia 2022 W dniu 17.01.2022 o 10:10, SebastianC. napisał: To jest ten sam stary model co 78014, wiem bo mam oba. Różnica jest tylko w niektórych wypraskach więc na stronie powinni napisać "new parts" zamiast "new tool" dzięki za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 18 Stycznia 2022 Share Napisano 18 Stycznia 2022 W dniu 28.05.2021 o 21:04, MarcinWSS napisał: Więc tak : 1) New tool to najnowszy wypust Tamiya, zjechany niemiłosiernie przez Senior Skulskiego możesz podlinkować lub wyjaśnić o co chodzi z nowymi farmami yamato od tamiya? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 18 Stycznia 2022 Share Napisano 18 Stycznia 2022 Tutaj możesz poczytać dyskusję o nowym yamato: https://fow.pl/forum/viewtopic.php?p=126299 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 19 Stycznia 2022 Share Napisano 19 Stycznia 2022 Dzięki za link. Rzeczywiście błędy geometri kadłuba skreślają ten model. Odnośnie tej współpracy Tamiya z modelarzami lub historykami to nie pierwszy raz słyszę że nie biorą pod uwagę sugestii które im się podsyła. W przypadku ostatnio wydanego phantoma w skali 1:48 korespondowali z kilkoma osobami zajmującymi się analizą zdjęć i planów. Pomimo zgłoszonych błędów nie nanieśli poprawek. Może być też tak że koszty produkcji formy są na tyle duże że jakiekolwiek babole są całkowicie nieopłacalne i sugestie są odrzucane z przyczyn finansowych. W przypadku tego Yamato skoro od początku kadłub mieli wadliwy to nie dało się tego odkręcić. Ja ogólnie myślałem że Japończycy mają najrzetelniejsze źródła w końcu u nich jest muzeum Yamato z dokumentacją. I nasówa się pytanie czy ta ich duża muzealna miniatura Yamato jest wykonana poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 19 Stycznia 2022 Share Napisano 19 Stycznia 2022 (edytowane) Tu nadbudówka modelu z muzeum w Kure Edytowane 19 Stycznia 2022 przez bsnt3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi