Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 godziny temu, Xmen napisał:

robiąc miejsce na nowe modele te stare wyrzucam.

Ja tylko przypominam, ze taki samolot to i plastik, i papier, i szkło itp :haha:

indeks.jpg.969801ec48dfed7c39cf01d60df08ef8.jpg

• Haha 1
Napisano
5 godzin temu, RAV napisał:

Też mam problem z miejscem, ale do głowy mi nie przyszło, żeby wyrzucać. Prędzej Allegro albo jakaś modelarnia w domu dziecka.

Nieśmiało wspomnę że odbiegamy od tematu wiodącego.W sprzedaż na Allegro kiedyś się bawiłem i nawet trochę modeli tak sprzedałem ale to stare czasy.Teraz idą do odpadów.

Napisano
2 minuty temu, Xmen napisał:

Teraz idą do odpadów

Jakaś relacja z tego "wydarzenia" będzie? :wink:

Napisano
Teraz, abtb napisał:

Jakaś relacja z tego "wydarzenia" będzie? :wink:

Nie przewiduje.

• Sad 1
Napisano

Szkoda :benc:

Liczyłem na jakiś dramatyzm chwili, darcie szat przez obrońców stanów magazynowych a nawet nagłe zwroty akcji. A tu kicha. No nic, trzeba jakoś to przeboleć :haha:

• Haha 1
Napisano (edytowane)

W sumie to nie wiem o czym cała ta dyskusja.Wyrzucam to wyrzucam .Moje modele, moje ciężko zarobione pieniądze i moja sprawa co z nimi zrobię.

A widzę że tu się jakaś " inkwizycja" uruchamia.

Autor wątku pytał o coś zupełnie innego i pewnie oczekuje konkretnych informacji a nie takiego pisania o niczym.

Chyba że szanowna administracja tutaj zajrzy i posprząta.

Edytowane przez Xmen
Napisano

Najlepszy moim zdaniem, jest w tej chwili model Airfixa. Mam model, najważniejsze dodatki i ogólnie sobie chwalę. Także tego ten, gorąco polecam.

Mam nadzieję, że  dyskusja wróciła na właściwe tory.

• Like 1
Napisano

Dzięki koledzy za powrót do tematu, chociaż prawdę powiedziawszy to już otrzymałem od Was pomoc. Wiem że Airfix chociaż też nie jest do końca idealny (pokażcie mi idealny model🤣)... i już. Koniec, kropka.

• Like 1
Napisano (edytowane)

Problem z Airfixem był początkowo taki, że robili  jedynie wersję Ic. Teraz jest też GRVIII i ostatnio Mk II (w polskim malowaniu).

Trumpeter ma prócz tego wersję III, XIV i X, więc nie skreślał bym go zupełnie. Podobnie jak MPM.

Detale w Trumpeterze są całkiem dobre, wnętrze też. Pasowanie części również na dobrym poziomie. Tworzywo na pewno lepsze niż w Airfixie.

MPM ma bardzo dobrze oddaną fakturę powierzchni, ale to jednak shortrun i ani spasowanie ani szczegóły (w tym oszklenie) nie powalają. Są do niego tony żywicznych dodatków, też dość trudnych do złożenia.

Ja przymierzałem sie do zrobienia Trumpeter-a z wykorzystaniem skrzydeł z MPM i żywicznego usterzenia oraz podwozia. Wszystko dość dobrze pasuje, nawet silniki z Trumpetera da się pożenić z gondolami MPM. W ten sposób można mieć model z fajną fakturą skrzydeł, nieźle zdetalowany i dobrze spasowany.

Ale pojawił się Airfix i chyba zrezygnuję z budowy hybrydy. Ale jak ktoś celuje w Mk X czy Mk III, to takie rozwiązanie podpowiadam.

Edytowane przez HKK