Skocz do zawartości

RN Roma 1/700 Trumpeter

slamacek

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, slamacek napisał:

Konkretnie chodzi o wieżę A. Na zdjęciach dostępnych w sieci nie widzę nigdzie drabinki z przodu (miedzy lufami, którą zrobił Trumpeter), ale i tak samo wieża A nie ma drabinek po bokach, które wyraźnie widać choćby na wieży B, a i na na C są też widoczne. Any ideas?

Sprawa jest w gruncie rzeczy prosta - drabinki były tylko na tych wieżach gdzie były stanowiska artylerii plot. Służyły do szybkiego wchodzenia obsługi na stanowiska znajdujące się na szczycie wież.

• Like 1

2 godziny temu, slamacek napisał:

a drabinki między lufami? Były czy to pomysł Trumpetera?

ja bym się sugerował zdjęciami okrętu w czasie służby jeśli takie się zachowały ---> jak nie ma na nich drabinek to bym ich nie robił

trumpkowi nie ma co zbytnio wierzyć bo często robią swoje wypraski byle jak , wg własnej fantazji

EDIT --------------

tak na szybko....

coś tam może być między lufami...     :hmmm:

44.jpg.d21ee47ffacb3555a10603c1a478ca17.jpg

na pewno nie było nic na wieży rufowej :

45.jpg.966f1b5c834c4e559dba3cccc9305a12.jpg

za to okazuje się że była drabinka na tyłach wieży A (na dwóch pozostałych, gdzie są plotki, jej nie było) :

46.thumb.jpg.a3ac49b8f40ac27aa388e9c80cb32a97.jpg

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 1
  • Thanks 1

Może być tak, że zrobili tylko jeden wzór, bo tak było taniej. Jedna ramka- jedna wieża i klepiemy masówkę, HE HE, rozumISZ. Modelarz zawsze może sobie drabinki, rozumISZ, pousuwać.

Edytowane przez Lipa
  • Like 1

podsumowując wątek drabinek na wierzch artylerii głównej: Trumpeter zrobił jedną formę dla wszystkich wież bo modelarz jak będzie chciał, to sobie znajdzie zdjęcia i usunie/doda co potrzeba:

1. drabinka z przodu miedzy środkową a prawą lufą - tylko na wieży B

image.jpeg.b5a1dc0a1572e95fe71fb638d6a9711d.jpeg

2. drabinki boczne - z przodu okrętu tylko na wieży B

image.jpeg.deae5f23335a6f1d43dbb6aec47059e4.jpeg

3 i wieża C czyli rufowa, też ma drabinki boczne po obu stronach

image.jpeg.4f9a9ff7bb502ee6773298e5a974a53c.jpeg

ze zdjęcia zamieszczonego wyżej przez M.A.V.a wynika, że wieża A miała tylko jedną drabinkę z tyłu

I tego się będę trzymał.

Dziękuję bardzo za Waszą pomoc. Właśnie za to lubię modelworka 

I żeby już zakończyć temat drabinek na wieżach (mam nadzieję) Romy, wieża B nie miała drabinki  z tyłu do platformy z działkami plot, a wieża C i owszem

(Na zdjęciu poniżej wieża rufowa C z lewej strony, wieża B po prawej)

IMG_4815.jpeg

• Like 1

Nie ma szansy, mojemu zwierzakowi nic nie umknie – tylko na moment do łazienki wyszedłem 😮

IMG_4819.jpeg.828a8f81e7678b20614b8048448b3a8a.jpeg

dobrze, że to na prostym odcinku, remont nie powinien specjalnie opóźnić budowy modelu 🤣 

A ponieważ mam ogromne zapóźnienie w modelarstwie niezwiązanym z lotnictwem Japonii i trojaczkami Musashi/Yamato/Shinano – dopiero dzisiaj zobaczyłem, że traumpek zrobił też Romę w 350. Kupiona, do tego pokład drewniany i zestaw Flyhawka w tej większej skali. Znalazłem też nowozelandzkiego Micro mastera, z całą gromadą zajedwabistych wydruków 3D do jednostek pływających Regia Marina (i nie tylko), ale na razie zrobili sobie wakacyjną przerwę. Pośpiechu w sumie nie ma. I tak najpierw muszę tego malucha skończyć, Dużą Romę pewnie zrobię w wersji z  prób i testów przed oddaniem do służby

Edytowane przez slamacek

Lepiej tego Micromastera nie próbuj - wpadniesz na amen 😉 Jest tu już kilku Anonimowych Micromasteroholików (spójrz na moje warsztaty Hibiscusa i Jeda). Z Włochów też chyba coś robią francuski Black Cat i bodaj belgijski Swordfish. To nieco gorszą jakość ale wciąż bardzo przyzwoita (Black Cara mam i stosuję, o Sworfishu to wiedza tzw. zasłyszana). 

Twój zwierz równie agresywny jak eskadra Royal Navy pod Matapanem, Fritza trzeba mu na głowę spuścić!

Edytowane przez socjo1
  • Haha 1

47 minut temu, socjo1 napisał:

Lepiej tego Micromastera nie próbuj - wpadniesz na amen 😉 Jest tu już kilku Anonimowych Micromasteroholików

na szczęście ja to jestem lotnikiem, a z okrętów to tylko psychofanem Musashiego (mam jego osiem modeli do sklejenia i ślinię się na nowego Pontosa ) i Romy, więc raczej nie grozi mi 3D bankructwo :D

ale fakt, że najnowsza generacja drukarek i wprawne dłonie projektanta czynią powtarzalnymi cuda niedostępne nam kilka lat wstecz

5 minut temu, slamacek napisał:

na szczęście ja to jestem lotnikiem

Dobra, dobra - ja też kiedyśtak mówiłem 😉 Bujać to my, a nie - nas :haha:

Pozdrawiam, Michał

• Haha 2

naprawdę - w marynistyce jestem sknerowaty bardzo. Choć przyznam, że zanim zobaczyłem wczoraj tę Romę w 350 to w koszyku były Littorio i VV w 1/700 😉

a skończyło się tak, że dzisiaj z Londynu jeszcze jedna książka do koszyka wpadła 

705070946_Screenshot2024-06-20at09_41_14.jpg.b945e9e8ba12108c3e691cd350d0eba2.jpg

czyli mam porządną dokumentację do 350

Edytowane przez slamacek
  • Like 2

To jeszcze jedno pytanie o dużą Romę: znalazłem dzisiaj do niej zestaw Shipyard Works 35008 zdecydowanie bogatszy od Flybawka (jeszcze nie jest za późno, żebym z Flyhawka zrezygnował), bo z masztami, pokładem i wydrukami 3D

ktos mi podpowie czy warto na niego tego flyhawka wymienić (bo portfel

podpowiada, że warto) :D

40 minut temu, slamacek napisał:

To jeszcze jedno pytanie o dużą Romę: znalazłem dzisiaj do niej zestaw Shipyard Works 35008 zdecydowanie bogatszy od Flybawka (jeszcze nie jest za późno, żebym z Flyhawka zrezygnował), bo z masztami, pokładem i wydrukami 3D

ktos mi podpowie czy warto na niego tego flyhawka wymienić (bo portfel

podpowiada, że warto) :D

Nie mam pojęcia, jak sobie odpowiesz na to pytanie, ale podoba mi się Twój dylemat w kontekście wcześniejszego stwierdzenia:

Cytat

naprawdę - w marynistyce jestem sknerowaty bardzo

🤣

Powodzenia!

• Haha 1

To że jestem sknerowaty znaczy, że nie będę kupował innych okrętów niż Roma czy Musashi. A na te dwa mogę wydać pieniądze (gdzie limitem jest tylko aktualne saldo konta) na wszystko co pozwoli mi zbudować vel skleić lepszy/wierniejszy model w danej skali z dostępnych aktualnie na rynku dodatków (bo drukarki 3D to raczej nie kupię na biurko, kasę wolę wydać na kilka innych rzeczy…)

W dniu 20.06.2024 o 18:34, socjo1 napisał:

Nie mam pojęcia, jak sobie odpowiesz na to pytanie, ale podoba mi się Twój dylemat w kontekście wcześniejszego stwierdzenia:

Cytat:

naprawdę - w marynistyce jestem sknerowaty bardzo

Powodzenia!

miałeś rację, wpadłem :D 

powstaje następna kolekcja na potem:  zatopione przez lotnictwo. Po Romie w obydwu skalach, kolej na Księcia Walii, ale chyba tylko maluch, a potem się zobaczy, co portfel podpowie... 

20 minut temu, slamacek napisał:

powstaje następna kolekcja na potem:  zatopione przez lotnictwo.

Oj wybrałeś sobie temat. Ile zostało Tobie do emerytury?😀

Bo tak na szybko to za Księciem Walli możesz polecieć z jego towarzyszem, Repulse. Co tam dalej.. może Tirpitz? Gneisenau też podchodzi. Z drugiej strony globu Arizona. O pancernikach Cesarstwa nie wspominam bo nie chce mi się wymieniać🙂

Kibicuję z zazdrością! Też mam w planach całe kolekcje, tylko czasu na sklejanie brak..

• Like 1

do emerytury już tylko osiem lat.

Po drodze tylko zmiana wyspy na bardziej zieloną i cieplejszą i związany z tym transport zapewne morski (albo człowiek jakiegoś transportera drogą kupna na swoje tylko rzeczy nabędzie) 

a kolekcję ograniczę do pancerników. Jakoś tak najbardziej mnie zawsze pociągały (choć w zamierzchłych czasach kilka japońskich lotniskowców na półce stało). No i skalę trzeba będzie sobie wybrać zdecydowanie i raz na mniej więcej zawsze 😉

Pracownia jubilerska powoli swoje robi, ale ja z innej beczki i wolę zadać pytanie w swoim temacie, jako że tyczy włoskich pancerników, a konkretnie modelu „Caio Duilio” od Orange Hobby - ktoś go miał w dłoni? Jakieś opinie, wrażenia z tej żywicy?

IMG_4997.jpeg.f64f1095fd7be165063bfae372c4da68.jpegIMG_4998.jpeg.a379c63f63d7e82099e283e7d7c502e1.jpegg

23 godziny temu, slamacek napisał:

modelu „Caio Duilio” od Orange Hobby - ktoś go miał w dłoni? Jakieś opinie, wrażenia z tej żywicy?

Nie wiem jak z tym konkretnym modelem ale miałem 2 produkty Orange Hobby z czego jeden skleiłem - wyroby mają b.dobre, twarda żywica, nic się nie wichruje. Nie wiem jak z detalizacją w 700 ale w 350 było całkiem dobrze. W tej skali (1/350) to wyrób półkę wyżej od krajowego AJM i dwie półki wyżej od np. Kombriga

• Like 1

Bardzo dziękuję za konkrety M.A.V.  
to mi wystarczy 

a żeby nie było, że tylko off-topić. Wczoraj wieczorem skończył się debonder. Dzisiaj sklepy u mnie pozamykane, mam nadzieję, że w poniedziałek coś znajdę u WURTHa,..

Edytowane przez slamacek

Napisano (edytowane)

sronder–debonder. Tak sie kończy, kiedy zamiast czekać (nawet i miesiąc) uprzesz się i kupujesz pierwszy lepszy (ale i tak jedyny dostępny w moim mieście). 
podejrzewam, że aceton dokonałby mniejszych spustoszeń w plastiku

IMG_5031.jpeg.2ed4dffd2460f852e95159bc3930c4dd.jpeg

Edytowane przez slamacek