Chilar Napisano 23 Maja 2021 Share Napisano 23 Maja 2021 Hallo Modellers. Już kiedyś chyba z 18 lat temu złożyłem 2 parowozy. Wyszły ładnie, ale na dzisiejsze możliwości waloryzacji nie są odpowiednie do pochwalenia się. Jeden z nich kiedyś pokazałem w galerii sklepu internetowego. https://www.mojehobby.pl/gallery/Br-43-Revell-818535.html Od dawna mam taki model. BR 130 Revell. Chciałem kiedyś mieć kolekcję lokomotyw. Okazało się że, nie ma ich zbyt wielu u producentów w modelarstwie plastikowym. Wziąłem pudełko z modelem do pracy i rezydował w szafce. W nocy czasem jest więcej czuwania niż pracy, a że i tak w perspektywie jest praca to nie ma co nawet drzemać. I tak wycinałem i piłowałem. Małymi etapami. Umieszczałem części w puzderkach. Przypominało to trochę manicure. Model powrócił do domu. Muszę go poskładać. Są jakieś rozpadlinki więc będzie podkład/szpachla. Nie jest też za wygodny w malowaniu. Do następnego wejścia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 6 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) Niewielki progres. Zrobiłem trochę wnętrza oraz osie z kołami. W kolejnym etapie dokończę wnętrze i pomaluję powierzchnie toczne kół. Podkład i taśma maskująca i farba dark iron Tam pójdą w ruch. Edytowane 6 Czerwca 2021 przez Chilar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 1 Lipca 2021 Autor Share Napisano 1 Lipca 2021 Kolejna odsłona budowy. Mam kilka dni wolnego, podgonię więc nieco budowę. Zagruntowałem podkładem szarym Gunze wszystko oprócz układu jezdnego (tam tylko koła zagruntowane są podkładem czarnym, powierzchnie toczne farbą magnessium matallizer model mastera i jeszcze na to naklejona taśma maskująca). Kolor plastiku podkładu i farby jest identyczy, wygląda więc jak niepomalowane. Silnik Diesla prysnąłem na szaro. Wogóle to maluje farbami, które już mam z pracy nad poprzednimi modelami. W kolejnych ciekawszych wejsciach napiszę jaki odcień będę zmieniał i dlaczego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 2 Lipca 2021 Share Napisano 2 Lipca 2021 Z chęcią kupiłbym ten model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 2 Lipca 2021 Autor Share Napisano 2 Lipca 2021 15 godzin temu, Peter_D napisał: Z chęcią kupiłbym ten model Powiem Ci na pocieszenie: nawet nosiłem się z zamiarek sprzedania tego modelu na allegro, ale ludzie są wybredni i obawiałem się zwrotów i niezadowolenia; kilka części poodpadało z ramki jeszcze w foliowych woreczkach i z tego powodu trzymałem je w pudełku od zapałek żeby nie zgubić, oczywiście wszystko wewnątrz pudła; poza tym fabryczna wada jak na zdjęciu; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 2 Lipca 2021 Autor Share Napisano 2 Lipca 2021 Zrobiłem takie pulpity. Wiem, że nie powalają, ale naprawdę zza tych szybek i tak nic w środku nie widać, więc to wnętrze to takie zaspokojenie sumienia - jak to mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 3 Lipca 2021 Share Napisano 3 Lipca 2021 To jeśli jeszcze będziesz chciał się go pozbyć w takim stanie jak teraz to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 3 Lipca 2021 Autor Share Napisano 3 Lipca 2021 Do podłogi przyłączyłem wnętrza kabin maszynistów. Szybki przykleiłem do ścian bocznych i do przodów. Trochę washa. Te brązowe blaty w kabinach to chyba były takie jak w polskich lokomotywach imitacje drewna na wysoki połysk. Złamałem wiec kolor olejem Miga - biedronka i rozmazałem. Po wielu modelach- dla mnie wiele to kilkunastu- w skali 1/35 nie mam weny jak tutaj dopieścić i zaspokoić doznania estetyczno-techniczne. W czołgu, samochodzie czy drezynie jakoś to samo przychodziło. Chyba też sam zastaw jest zbyt skromny. Duże obiecuję sobie po pomalowaniu na zewnątrz. Wtedy pigmenty, chipping i kurzenie sprawi że będzie to model a nie zabawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 18 Lipca 2021 Autor Share Napisano 18 Lipca 2021 Połączyłem burty i czoła z podłogą i już się miałem zabierać za pryśnięcie podkładem, gdy zauważyłem że tych łączeń nie powinno być. Muszę je jakoś zlicować. Chyba wybiorę nierozcieńczony podkład Mr.Hobby z następowym szlifowaniem wysoką gradacją. Prysnąłem jedynie wózki czarnym podkładem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Lipca 2021 Share Napisano 19 Lipca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 20 Lipca 2021 Share Napisano 20 Lipca 2021 W sumie bardzo fajny model. Tak patrząc na zdjęcia detali, to aż żal, że nikt blach do niego nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 12 Września 2021 Autor Share Napisano 12 Września 2021 Złożyłem całą bryłę. Zabezpieczyłem elementy przezroczyste maską Vallejo. Nie wiem czy da radę pod podkład i farbę. ( Już nawet zapodkładowałem i prysnąłem pierwszą transparentną warstwę żółtej farby, ale zdjęcia pokażę przy następnym wejściu po kilku warstwach żółtej, ponieważ jeszcze niewyględny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 16 Września 2021 Autor Share Napisano 16 Września 2021 Pomalowałem żółtym. Do żółtego trzeba mieć cierpliwość. Prawie wogóle nie kryje. Nawet po kilku warstwach miejscami jest transprentny. Ale już dałem spokój. Też nie chcę by powierzchnia była zupełnie idealna i bezcieniowa, żeby model nie upodobnił się do chińskiej zabawki. Mam pewne obawy jak to dalej pójdzie. Kolejny etap to taśma maskująca i malowanie dolnej partii lokomotywy. Jestem dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 16 Września 2021 Share Napisano 16 Września 2021 Ale to malowanie to chyba nie wyszło, powierzchnia wyszła jak papier ścierny - zbyt gęsta farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 20 Września 2021 Autor Share Napisano 20 Września 2021 (edytowane) Koniec kolejnego etapu. Taśma elastyczna maskująca była naklejona. Dolna część pryśnięta burnt iron tamiyi (inaczej jak w instrukcji revella, ale taki kolor pasuje do zdjęć oryginału z sieci) Po zdjęciu taśmy wygląda tak. Następny etap - malowanie dachu. Edytowane 20 Września 2021 przez Chilar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 22 Września 2021 Autor Share Napisano 22 Września 2021 Dach prysnąłem na srebrno. Potem żółtą powierzchnię sidoluxem. Kolejny etap to kalkomanie. Do następnego wejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 5 Października 2021 Autor Share Napisano 5 Października 2021 Przykleiłem kalki. Straszne to było. Horror. Stare kalki revellowskie na takie załamania i wypustki. Strong tamiyi pomógł. Miałem też płyn pod kalki Wamodu i raz go na próbę użyłem, myśląc że jak pod kalki to wspomoże Markfit tamijowski. Okazało się że ci partacze z Wamodu wlali do środka zmywacz do akryli. Zniszczyłem powierzchnie w 2 miejscach. Dopiero po fakcie sprawdziłem opinię na forum jednego ze sklepów. Nawet porównałem zapach i rzeczywiście. Dlatego nie wszędzie wyszło jak bym chciał. W nomenklaturze filatelistów - są kancery. Następne będzie malowanie ramek okien. Chcę na końcu go dość mocno ubrudzić, żeby nie przypominał lokomotywy z zestawu Piko lub Roco. Też lubię tamte klimaty, jednak chcę odróżnić wrażenia wzrokowe. Do następnego razu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 6 Października 2021 Share Napisano 6 Października 2021 11 godzin temu, Chilar napisał: iałem też płyn pod kalki Wamodu i raz go na próbę użyłem, myśląc że jak pod kalki to wspomoże Markfit tamijowski. Okazało się że ci partacze z Wamodu wlali do środka zmywacz do akryli. Najpewniej dostałeś butelkę ze złą etykietką. Nie raz o tym czytałem i sam miałem taką sytuację, że płyny na i pod kalki wamodu miały zamienione etykiety. Płyn pod kalki daje octem, a ten na kalki ma właśnie zapach zmywacza do akryli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 10 Października 2021 Autor Share Napisano 10 Października 2021 Pomalowałem ramki okien. Ładniej się nie dało. Tzn. ja nie umiem lepiej. Kolejny raz wlałem w okna maskol i polakierowałem na połysk żeby wash spływał. Szczerze to próbuje dzięki brudzeniu ukryć trochę niedoskonałości. Eksperymentuje. Patrze na zdjęcia orginalnych lokomotyw z sieci. Olejna farba więc mogę pozmywać jak nie wyjdzie. Chciałbym uzyskać m.in. efekt ciemnych pionowych zacieków. Np. od deszczu który pada na brudną powierzchnię. Jak coś ktoś widział na żywo albo jakikolwiek pomysł na ślady użytowania lokomotywy chętnie skorzystam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 13 Października 2021 Autor Share Napisano 13 Października 2021 Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale chciałem pokryć czymś takim lokomotywę jak wielokrotnie zaobserwowałem a nawet dotknąłem. Trochę się w życiu pociągami najeździłem i czy to poczciwy kibel EZT 57 czy wagony pokryte zawsze były takim właśnie rudym, rdzawym pyłem. Nie wiem skąd to się mogło brać. Może ktoś z Was to zauważył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 (edytowane) 12 godzin temu, Chilar napisał: Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale chciałem pokryć czymś takim lokomotywę jak wielokrotnie zaobserwowałem a nawet dotknąłem. Trochę się w życiu pociągami najeździłem i czy to poczciwy kibel EZT 57 czy wagony pokryte zawsze były takim właśnie rudym, rdzawym pyłem. Nie wiem skąd to się mogło brać. Może ktoś z Was to zauważył. Witam Ten rudy nalot to z klocków hamulcowych i oczywiście z szyn które się ścierają. Idealny kolor tego to khaki przechodzący w oliwkę. Na zdjęciu masz przykład. Edytowane 14 Października 2021 przez ManiekB zdjęcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 Pomalowałem tor tym co miałem. Podkład Mr.Hobby, baza to mieszanka farb Vallejo wood, medium brown i nawet dark track Miga dolałem, nie zważyło się. Na to lakier do włosów. Potem ciemniejsza mieszanka i zdrapałem twardym pędzlem z wodą. Okleiłem taśmą i szynę prysnąłem dark iron a na sam wierzch szyny stainless steel metallizer MM do wypolerowania. Jeszcze popruszę na koniec rudym pigmentem. Intuicyjnie przygotowałem składniki na podstawkę. Nigdy jeszcze nie zrobiłem podstawki pod model. Żwirek mam od dawna z wyprzedaży; wtedy pracowałem nad figurkami do gry bitewnej https://www.mojehobby.pl/gallery/Neuroshima-001-26728128.html. Jak ktoś z Was widział lub robił taką prostą postawkę proszę o wskazówki. Ja coś tam na YT spróbuję poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 Nie ma to nic wspólnego z inżynierią kolejową. Sprawdziłem z ciekawości w internecie jak wygląda nasyp kolejowy. Ja trochę dla spróbowania jak tworzą krajobraz koledzy od makiet kolejowych. Mi wyszło tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 Kończ waść , wstydu oszczędź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi