patrykd Napisano 11 Czerwca 2021 Share Napisano 11 Czerwca 2021 Witam ponownie. Właśnie jestem w fazie budowy mojego czwartego już modelu. Tym razem wybór padł na model jak poniżej. W chwili obecnej wykonałem całkowicie wnętrze wanny i pomalowałem je kolorami podstawowymi. Zrobiłem także lekki pinwash. Efekty pracy przedstawiam poniżej. Jak zawsze zachęcam do konstruktywnej krytyki 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 11 Czerwca 2021 Share Napisano 11 Czerwca 2021 Fajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 11 Czerwca 2021 Share Napisano 11 Czerwca 2021 Może trochę za jaskrawe te kolorki. Zobaczymy jak będzie dalej. Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Czerwca 2021 Share Napisano 12 Czerwca 2021 Fajnie wyszło to wnętrze. Poniżej filmik jak je utytłać i nie przesadzić: https://www.youtube.com/watch?v=YQZnDLR09ac A tu jak wykonać, całkiem fajne malowanie. https://www.youtube.com/watch?v=EBhTa0T810M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 21 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2021 Kolejny update. Tym razem z przybrudzonego wnętrza. Nie chciałem się nad tym pojazdem mocno wyżywać więc delikatnie z obiciami i efektami weatheringu. Jak wyszło sami ocenicie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 25 Lipca 2021 Autor Share Napisano 25 Lipca 2021 Dawno mnie nie było. Praca idzie do przodu. Ukończyłem składanie całego modelu i pomalowałem wnętrze wieży. Na chwilę ob3ecną model rozebrany na części przedstawia się następująco: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 25 Lipca 2021 Autor Share Napisano 25 Lipca 2021 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 27 Lipca 2021 Autor Share Napisano 27 Lipca 2021 Wrzucam tak na szybko zdjęcia zrobione telefonem z placu budowy nad wieżą i jej włazem. Co się zmieniło od ostatniego razu na niej. Otóż postanowiłem dodać delikatny żółty filtr, zrobiłem delikatnie trochę obić i położyłem kalki, na które na razie jest położony lakier błyszczący. Kalki wydaje mi się, że ładnie siadły i nie widzę na nich efektów srebrzenia. Ta sama operacja jest zrobiona na kadłubie. Przede mną teraz trudny etap bo po raz pierwszy będę wykonywał kamuflaż zimowy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 2 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2021 Witam po krótkiej przerwie. Udało mi się opanować pokrycie pojazdu kamuflażem zimowym. Jak wyszło widać na zdjęciach. Bawiłem się zarówno chipping fluidem jak i zmywalną farbą białą od Miga Majoneza. Pojazd nabrał trochę innego uroku. Generalnie zaczyna mi się podobać PS. Pokrywa silnika włożona na sucho. PS. 2 Ze względu na ograniczenia rozmiaru muszę umieszczać parę zdjęć w osobnych wątkach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 2 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 2 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 2 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 2 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 2 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2021 Na koniec jeszcze małe pytanie, dla kogoś z doświadczeniem w cammo zimowym. Jaki wash najbardziej nadaje się dla takiego cammo? Myślałem o jednym z tych specyfików, które posiadam, ale może ktoś ma inne sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 2 Sierpnia 2021 Share Napisano 2 Sierpnia 2021 Wybacz moją ciekawość, ale zżera mnie zazdrość o Twoje umiejętności - czy poza modelarstwem masz coś wspólnego z malowaniem? Skończona ASP? Ojciec/Wujek z długoletnim stażem modelarskim? Pytam, bo jak porównuję swój czwarty model z Twoim czwartym wykonanym modelem, to dostaję depresji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 2 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2021 54 minuty temu, Szupryt napisał: Wybacz moją ciekawość, ale zżera mnie zazdrość o Twoje umiejętności - czy poza modelarstwem masz coś wspólnego z malowaniem? Skończona ASP? Ojciec/Wujek z długoletnim stażem modelarskim? Pytam, bo jak porównuję swój czwarty model z Twoim czwartym wykonanym modelem, to dostaję depresji Bez przesady bardzo daleko mi do poziomu chłopaków z tego forum. Nikt z mojej rodziny czy znajomych nie zajmuje się modelarstwem. Szkoły plastycznej też nie mam skończonej. Po prostu podpatruję prace innych i wyciągam dla siebie to co z nich przydatne dla mnie. Mam też parę poradników na temat modelarstwa. Generalnie staram się jak mogę. Pracuję jak pewno zauważyłeś w wolnym tempie bez pośpiechu. Zanim podchodzę do czegoś nowego, staram się po prostu przemyśleć to co robię i popatrzeć jak to robią inni (głównie na YT). Ot to cały sekret mojego sposobu robienia modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Sierpnia 2021 Share Napisano 2 Sierpnia 2021 2 godziny temu, patrykd napisał: Na koniec jeszcze małe pytanie, dla kogoś z doświadczeniem w cammo zimowym. Jaki wash najbardziej nadaje się dla takiego cammo? Myślałem o jednym z tych specyfików, które posiadam, ale może ktoś ma inne sugestie? Ten szuwaks ma podobny kolor do tego co robi Mig. Co do akrylowego washa to nie jestem wielbicielem tego gatunku chemii modelarskiej. Szybko wysycha i nie ma nad nim takiej kontroli jak nad olejnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Sierpnia 2021 Share Napisano 2 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Szupryt napisał: jak porównuję swój czwarty model z Twoim czwartym wykonanym modelem, to dostaję depresji Przerzuć się na samoloty, najlepiej błonkoskrzydłe. Prawie nie ma brudzenia, kolory jak w średniowiecznym herbarzu, czyste piękno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 2 Sierpnia 2021 Share Napisano 2 Sierpnia 2021 2 godziny temu, zaruk napisał: Przerzuć się na samoloty, najlepiej błonkoskrzydłe. Prawie nie ma brudzenia, kolory jak w średniowiecznym herbarzu, czyste piękno. ...prześwitujące płótno, szprychowe koła, skorupowe kadłuby ze sklejki, silniki na wierzchu, warstwowe drewno na śmigłach, pajęczyna linek i popychaczy, symetria zastrzałów, lozenga - więcej pułapek niż w amazońskiej dżungli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apsynth Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Jak sobie patrzę na wnętrze, to ten T-60 miał całkiem spory bagażnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 3 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2021 28 minut temu, apsynth napisał: Jak sobie patrzę na wnętrze, to ten T-60 miał całkiem spory bagażnik No niestety w zestawie nie było zbiorników paliwa. Podejrzewam, że jedna z tych pustych przestrzeni właśnie na nie była. Na szczęście nie ma potrzeby wykonywania tego, gdyż jest ta przestrzeń całkowicie niewidoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Aż mi się mój T-60 przypomniał. Fajnie idzie, ale bardziej podobał mi się zielony niż biały, ale to tylko rzecz gustu, bo technicznie baza pod zimowe malowanie wydaje mi się b. dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 4 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2021 (edytowane) 9 godzin temu, Kamil K. napisał: Aż mi się mój T-60 przypomniał. Fajnie idzie, ale bardziej podobał mi się zielony niż biały, ale to tylko rzecz gustu, bo technicznie baza pod zimowe malowanie wydaje mi się b. dobra. Dałem zimowe cammo bo chciałem mieć na półce jakiegoś ruska w tym kamuflażu. Dzięki za słowa otuchy. Daleka droga do celu jeszcze. Edytowane 4 Sierpnia 2021 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 9 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam. Ponownie znów mały update. Co zrobione od poprzedniego razu. Pobawiłem się farbami olejnymi w kolorze faded white i porozmywałem białe skupione obszary farby, gdzie nie było odprysków. Przy pomocy farby olejnej zielonej porozjaśniałem niektóre moiejsca w dolnej partii czołgu na jego wannie (niekoniecznie teraz widoczne na zdjęciach). Porozjaśniałem wszystkie wystające śruby i nity na pancerzu. Dodałem washa na całym modelu. Na koniec pomalowałem narzędzia, lufy i tłumik w kolorach podstawowych. PS. Na kolejnej stronie jest jeszcze jedno zdjęcie Edytowane 9 Sierpnia 2021 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 9 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) Edytowane 9 Sierpnia 2021 przez patrykd 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi