Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie. Właśnie jestem w fazie budowy mojego czwartego już modelu. Tym razem wybór padł na model jak poniżej.

image.png.3ad62437fe985e362e6032486ea94de0.png

W chwili obecnej wykonałem całkowicie wnętrze wanny i pomalowałem je kolorami podstawowymi. Zrobiłem także lekki pinwash. Efekty pracy przedstawiam poniżej. Jak zawsze zachęcam do konstruktywnej krytyki :)

_DSC6078.thumb.jpg.051f305db657d39e095947005fd67e47.jpg

_DSC6079.thumb.jpg.35c24232f058b8ec58bb61f27cfb6368.jpg

• Like 7
Napisano

Fajnie to wygląda. 

Napisano

Fajnie wyszło to wnętrze. Poniżej  filmik jak je utytłać i nie przesadzić:

https://www.youtube.com/watch?v=YQZnDLR09ac

A tu jak wykonać, całkiem fajne malowanie.

https://www.youtube.com/watch?v=EBhTa0T810M

• 2 weeks later...
Napisano

Kolejny update. Tym razem z przybrudzonego wnętrza. Nie chciałem się nad tym pojazdem mocno wyżywać więc delikatnie z obiciami i efektami weatheringu. Jak wyszło sami ocenicie. 

1.jpg.1cd83f7b6d66743d63be036fb3d8da6c.jpg

2.jpg.2fb479dcafe0ed167718767034f8c4ab.jpg

3.jpg.30607ab8dc13249187e5e8853bda051b.jpg

• Like 4
  • 1 month later...
Napisano

Dawno mnie nie było. Praca idzie do przodu. Ukończyłem składanie całego modelu i pomalowałem wnętrze wieży. Na chwilę ob3ecną model rozebrany na części przedstawia się następująco:

1a.thumb.jpg.e9997352d98d7b2e48a6adf97839d604.jpg

2a.thumb.jpg.c400b13ebc528ffcb0c53919a50ef393.jpg

Napisano

Wrzucam  tak na szybko zdjęcia zrobione telefonem z placu budowy nad wieżą i jej włazem. Co się zmieniło od ostatniego razu na niej. Otóż postanowiłem dodać delikatny żółty filtr, zrobiłem delikatnie trochę obić i położyłem kalki, na które na razie jest położony lakier błyszczący. Kalki wydaje mi się, że ładnie siadły i nie widzę na nich efektów srebrzenia. Ta sama operacja jest zrobiona na kadłubie. Przede mną teraz trudny etap bo po raz pierwszy będę wykonywał kamuflaż zimowy.

IMG_20210727_215312.thumb.jpg.aacb462746147a1777dace937423e8f4.jpg

IMG_20210727_215107.thumb.jpg.a10d5907e220b23779220f3cb134ad6a.jpgIMG_20210727_214826.thumb.jpg.2eb059248af8c964d12af5c8a6101c9c.jpg

IMG_20210727_214940.thumb.jpg.445eb52e39ccdeef4f4fb0e66c5b97e6.jpg

• Like 2
Napisano

Witam po krótkiej przerwie. Udało mi się opanować pokrycie pojazdu kamuflażem zimowym. Jak wyszło widać na zdjęciach. Bawiłem się zarówno chipping fluidem jak i zmywalną farbą białą od Miga Majoneza. Pojazd nabrał trochę innego uroku. Generalnie zaczyna mi się podobać :) 

PS. Pokrywa silnika włożona na sucho. 

PS. 2 Ze względu na ograniczenia rozmiaru muszę umieszczać parę zdjęć w osobnych wątkach.

1.thumb.jpg.25bfb8a83cba8df4d93669c358f8f407.jpg

• Like 2
Napisano

Na koniec jeszcze małe pytanie, dla kogoś z doświadczeniem w cammo zimowym. Jaki wash najbardziej nadaje się dla takiego cammo? Myślałem o jednym z tych specyfików, które posiadam, ale może ktoś ma inne sugestie?

_DSC6110.thumb.JPG.60e8805079882a9935b0b612400ba242.JPG

Napisano

Wybacz moją ciekawość, ale zżera mnie zazdrość o Twoje umiejętności - czy poza modelarstwem masz coś wspólnego z malowaniem? Skończona ASP? Ojciec/Wujek z długoletnim stażem modelarskim? Pytam, bo jak porównuję swój czwarty model z Twoim czwartym wykonanym modelem, to dostaję depresji :D

Napisano
54 minuty temu, Szupryt napisał:

Wybacz moją ciekawość, ale zżera mnie zazdrość o Twoje umiejętności - czy poza modelarstwem masz coś wspólnego z malowaniem? Skończona ASP? Ojciec/Wujek z długoletnim stażem modelarskim? Pytam, bo jak porównuję swój czwarty model z Twoim czwartym wykonanym modelem, to dostaję depresji :D

Bez przesady bardzo daleko mi do poziomu chłopaków z tego forum. Nikt z mojej rodziny czy znajomych nie zajmuje się modelarstwem. Szkoły plastycznej też nie mam skończonej. Po prostu podpatruję prace innych i  wyciągam dla siebie to co z nich przydatne dla mnie. Mam też parę poradników  na temat modelarstwa. Generalnie staram się jak mogę. Pracuję jak pewno zauważyłeś w wolnym tempie bez pośpiechu. Zanim podchodzę do czegoś nowego, staram się po prostu przemyśleć to co robię i popatrzeć jak to robią inni (głównie na YT). Ot to cały sekret mojego sposobu robienia modeli. 

Napisano
2 godziny temu, patrykd napisał:

Na koniec jeszcze małe pytanie, dla kogoś z doświadczeniem w cammo zimowym. Jaki wash najbardziej nadaje się dla takiego cammo? Myślałem o jednym z tych specyfików, które posiadam, ale może ktoś ma inne sugestie?

2409_rd.jpg

Ten szuwaks ma podobny kolor do tego co robi Mig.  Co do akrylowego washa to nie jestem wielbicielem tego gatunku chemii modelarskiej.  Szybko wysycha  i nie ma nad nim takiej kontroli jak nad olejnym. 

• Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, Szupryt napisał:

jak porównuję swój czwarty model z Twoim czwartym wykonanym modelem, to dostaję depresji :D

Przerzuć się na samoloty, najlepiej błonkoskrzydłe. Prawie nie ma brudzenia, kolory jak w średniowiecznym herbarzu, czyste piękno.

Napisano
2 godziny temu, zaruk napisał:

Przerzuć się na samoloty, najlepiej błonkoskrzydłe. Prawie nie ma brudzenia, kolory jak w średniowiecznym herbarzu, czyste piękno.

...prześwitujące płótno, szprychowe koła, skorupowe kadłuby ze sklejki, silniki na wierzchu, warstwowe drewno na śmigłach, pajęczyna linek i popychaczy, symetria zastrzałów, lozenga - więcej pułapek niż w amazońskiej dżungli :D

Napisano
28 minut temu, apsynth napisał:

Jak sobie patrzę na wnętrze, to ten T-60 miał całkiem spory bagażnik 😉

No niestety w zestawie nie było zbiorników paliwa. 😞 Podejrzewam, że jedna z tych pustych przestrzeni właśnie na nie była. Na szczęście nie ma potrzeby wykonywania tego, gdyż jest ta przestrzeń całkowicie niewidoczna.

Napisano

Aż mi się mój T-60 przypomniał. :)

Fajnie idzie, ale bardziej podobał mi się zielony niż biały, ale to tylko rzecz gustu, bo technicznie baza pod zimowe malowanie wydaje mi się b. dobra. :piwo:

Napisano (edytowane)
9 godzin temu, Kamil K. napisał:

Aż mi się mój T-60 przypomniał. :)

Fajnie idzie, ale bardziej podobał mi się zielony niż biały, ale to tylko rzecz gustu, bo technicznie baza pod zimowe malowanie wydaje mi się b. dobra. :piwo:

Dałem zimowe cammo bo chciałem mieć na półce jakiegoś ruska w tym kamuflażu. Dzięki za słowa otuchy. Daleka droga do celu jeszcze.

Edytowane przez patrykd
Napisano (edytowane)

Witam. Ponownie znów mały update. Co zrobione od poprzedniego razu. Pobawiłem się farbami olejnymi w kolorze faded white i porozmywałem białe skupione obszary farby, gdzie nie było odprysków. Przy pomocy farby olejnej zielonej porozjaśniałem niektóre moiejsca w dolnej partii czołgu na jego wannie (niekoniecznie teraz widoczne na zdjęciach). Porozjaśniałem wszystkie wystające śruby i nity na pancerzu. Dodałem washa na całym modelu.  Na koniec pomalowałem narzędzia, lufy i tłumik w kolorach podstawowych. 

PS. Na kolejnej stronie jest jeszcze jedno zdjęcie

W5.thumb.jpg.6f21cb6e7bff715d9171d19e8d65f36d.jpg

Edytowane przez patrykd