Skocz do zawartości

Seehund (U-boat type XXVIIB) late - ICM 1/72

Klapouch

Rekomendowane odpowiedzi

Pozostając w skali 1/72 postanowiłem spróbować czegoś morskiego. 

Chciałbym osiągnąć taki efekt (oczywiście z korektą na moje dzisiejsze możliwości), choć mój model delikatnie się różni. Nie mam zielonego pojęcia jakie malowanie jest prawdopodobne, jakie kompletne Sci-Fi, więc będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Pin by Tamir Kaneh on U-Boat | Model boats, German submarines, Submarines

Póki co obrabiam kadłub. 

Edytowane przez Klapouch
  • Like 1

Fajna inspiracja na sąsiednim forum:

https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=31&t=83822

Można obejrzeć:

U-booty typu Seehund. Źródło: Wikimedia Commonsawdziwe:

Takie były prawdziwe, czyli szare.....

Edytowane przez robertmodelarz

powodzenia w budowie  :piwo:

fajnie że dałeś się namówić i założyłeś warsztat  :super:

EDIT ---------------------------

w końcu po pracy więc mogę coś więcej na spokojnie coś więcej naskrobać

robertmodelarz ma racje - co do foczek to bardzo mało się zachowało zdjęć na których widać namalowane kamo (ja znam 4), co więcej wszystkie to są jednostki wczesnego typu czyli XVIIB. 

"Najsłynniejsze" z nich to fotka U-5329 wykonana na poczatku 1945 (w styczniu albo lutym) kiedy stacjonował w holenderskim Ijmuiden.

seeh-1.jpg.84c4682f4ec89c992f0e2bba3bef76ae.jpg

tu akurat skan z książki Weapons of desperation. German frogmen and midget submarines of WWII autorstwa L.Patersona

(nota bene publikacja b.dobra choć niektóre informacje są już nieaktualne lub niekompletne wobec dzisiejszego stanu wiedzy - nie wiem czy wyszło jakieś zaktualizowane, nowsze wydanie, ja mam z 2006)

To powyższe malowanie jest bardzo często przedstawiane w różnych schematach camo dołączanych do modelów fok ale uwaga: nie ma żadnego potwierdzenia że takie plamy występowały również na kadłubie. Jeśli tak, to najprawdopodobniej tylko wyłącznie w jego górnej części.

Jeśli budujesz wersję late  (a  więc XVIIB5) to zachowały się ich zdjęcia wyłącznie w kolorach jednolitych.

Niestety jeśli trzymać się archiwalnych źródeł i opierając się na "mocnych kwitach" to te wszystkie modelarskie malunki seehundów w wersji B5 "w ciapy" mimo że efektowne to jednak SF.

EDIT  2 ------------------------------------

jeszcze wrzucam skan schematów malowania foki z modelu Bronco który dali do wersji B5 (opcja 4), ale jak widać zrobili to bardzo cwanie opisując to jako zdobyczny egzemplarz fabryczny (więc chociażby nie mógł mieć torped) :

seehund-BRONCO.thumb.jpg.0fab349b60d20abb6f2b29afe6151035.jpg

górne malowanie (ale dla wersji B "early") to jest to z fotki U-5329 + sugestia iż plamy były też na górnej części kadłubie.

Edytowane przez M.A.V.

W dniu 14.06.2021 o 15:15, M.A.V. napisał:

powodzenia w budowie  :piwo:

fajnie że dałeś się namówić i założyłeś warsztat  :super:

EDIT ---------------------------

w końcu po pracy więc mogę coś więcej na spokojnie coś więcej naskrobać

robertmodelarz ma racje - co do foczek to bardzo mało się zachowało zdjęć na których widać namalowane kamo (ja znam 4), co więcej wszystkie to są jednostki wczesnego typu czyli XVIIB. 

"Najsłynniejsze" z nich to fotka U-5329 wykonana na poczatku 1945 (w styczniu albo lutym) kiedy stacjonował w holenderskim Ijmuiden.

seeh-1.jpg.84c4682f4ec89c992f0e2bba3bef76ae.jpg

tu akurat skan z książki Weapons of desperation. German frogmen and midget submarines of WWII autorstwa L.Patersona

(nota bene publikacja b.dobra choć niektóre informacje są już nieaktualne lub niekompletne wobec dzisiejszego stanu wiedzy - nie wiem czy wyszło jakieś zaktualizowane, nowsze wydanie, ja mam z 2006)

To powyższe malowanie jest bardzo często przedstawiane w różnych schematach camo dołączanych do modelów fok ale uwaga: nie ma żadnego potwierdzenia że takie plamy występowały również na kadłubie. Jeśli tak, to najprawdopodobniej tylko wyłącznie w jego górnej części.

Jeśli budujesz wersję late  (a  więc XVIIB5) to zachowały się ich zdjęcia wyłącznie w kolorach jednolitych.

Niestety jeśli trzymać się archiwalnych źródeł i opierając się na "mocnych kwitach" to te wszystkie modelarskie malunki seehundów w wersji B5 "w ciapy" mimo że efektowne to jednak SF.

EDIT  2 ------------------------------------

jeszcze wrzucam skan schematów malowania foki z modelu Bronco który dali do wersji B5 (opcja 4), ale jak widać zrobili to bardzo cwanie opisując to jako zdobyczny egzemplarz fabryczny (więc chociażby nie mógł mieć torped) :

seehund-BRONCO.thumb.jpg.0fab349b60d20abb6f2b29afe6151035.jpg

górne malowanie (ale dla wersji B "early") to jest to z fotki U-5329 + sugestia iż plamy były też na górnej części kadłubie.

Dobrze kojarzę, że główną różnicą między wersjami późną a wczesną jest brak zbiorników balastowych po bokach oraz różnice przy śrubie napędowej? W zestawie chyba są obie wersje, więc może jednak warto zbudować wersje wcześniejsza. 

edit : tym bardziej, że te zbiorniki pasują jak na zdjęciu 

0ECBE2CD-CFD4-4FFC-9EA0-F27A87FDEC02.jpeg

6F76D1ED-A526-4E9E-998F-2DA4F774421A.jpeg

Edytowane przez Klapouch

Jeśli chcesz zrobić camo i trzymać się realiów to niestety tylko wersja "early".

Co do różnic to te zupełnie pierwsze egzemplarze nie posiadały falochronu z przodu na kiosku (1) oraz nie miały tego "klina" do rozbijania fal przy pływaniu na powierzchni (2), ale potem szybko to wprowadzili na zasadzie "unowocześnień" podczas pierwszych dni użytkowania .

Były też jakieś drobne różnice  (np.  kształt haków transportowych) ale to o ile dobrze pamiętam zależało od tego w jakiej stoczni je budowano. 

seehund.jpg.27ab142be4d257d351695d64e20b5ff9.jpg

EDIT --------------

jak chcesz poszaleć z kamuflażem to polecam w następnej kolejności zrobić Biberka  :szczerbol:

Przy nich to mieli fantazje (szczególnie przy tych które stacjonowały w Norwegii), łącznie z jakimiś rekinowymi paszczami i tego typu cudami, no i dużo bardziej obfity materiał zdjęciowy z epoki się zachował.

Edytowane przez M.A.V.

21 godzin temu, M.A.V. napisał:

Jeśli chcesz zrobić camo i trzymać się realiów to niestety tylko wersja "early".

Co do różnic to te zupełnie pierwsze egzemplarze nie posiadały falochronu z przodu na kiosku (1) oraz nie miały tego "klina" do rozbijania fal przy pływaniu na powierzchni (2), ale potem szybko to wprowadzili na zasadzie "unowocześnień" podczas pierwszych dni użytkowania .

Były też jakieś drobne różnice  (np.  kształt haków transportowych) ale to o ile dobrze pamiętam zależało od tego w jakiej stoczni je budowano. 

seehund.jpg.27ab142be4d257d351695d64e20b5ff9.jpg

EDIT --------------

jak chcesz poszaleć z kamuflażem to polecam w następnej kolejności zrobić Biberka  :szczerbol:

Przy nich to mieli fantazje (szczególnie przy tych które stacjonowały w Norwegii), łącznie z jakimiś rekinowymi paszczami i tego typu cudami, no i dużo bardziej obfity materiał zdjęciowy z epoki się zachował.

No to się posklejało. Trochę szpachli nie zaszkodzi :)

41F2FEA7-5FEA-4629-990C-569208F5EACE.jpeg

E815925E-7A4B-48F1-9981-31E2EE98C9D3.jpeg

• Like 1

No to ja namieszam jeszcze co do wersji i malowania:

2019-06-25_1447.jpg.474e999ec6ba5ba33d7e9e8674f03157.jpg

Jaka to wersja wczesna czy późna i malowanie z jasnym kioskiem.

Pozdrawiam

A co do modelu to usuń te wielkie zgrubienia przed kioskiem i prawie na jego końcu i czy nie odwróciłeś dyszy w zła stronę (węższy koniec na końcu powinien być).

30 minut temu, ManiekB napisał:

Pozdrawiam

A co do modelu to usuń te wielkie zgrubienia przed kioskiem i prawie na jego końcu i czy nie odwróciłeś dyszy w zła stronę (węższy koniec na końcu powinien być).

A tak, odwróciłem, na szczęście rusza się, to łatwo wyjąć :)

O jakie zgrubienia Ci chodzi? Te oczka do podnoszenia? 

To zdjęcie co pokazałeś, to chyba jakiś mix - dysza od wczesnej wersji, zbiorniki od późnej.

9 minut temu, Klapouch napisał:

A tak, odwróciłem, na szczęście rusza się, to łatwo wyjąć :)

O jakie zgrubienia Ci chodzi? Te oczka do podnoszenia? 

To zdjęcie co pokazałeś, to chyba jakiś mix - dysza od wczesnej wersji, zbiorniki od późnej.

To nie pojedynczy wybryk było kilka takich:

1781380506_SeehundCapture_03.jpg.0a18ad8116fe08d75285071bbe1c3c25.jpg

A tu widać jak poszczególne egzemplarze się różniły (kioski):

1318877619_SeehundCapture_02.thumb.jpg.3ba064413b65963df56381fe64eb02af.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez ManiekB

całkiem zgrabnie wyszedł :super:

rzeczywiście te "pierścienie" są do przyszlifowania, ale ja bym ich całkowicie nie usuwał bo chyba tam coś mimo wszystko było przy łączeniu sekcji kadłuba. Gdzieś miałem dużo niezłych fotek z hali montażowej z Elbląga gdzie sporo szczegółów widać (chociaż to są już wyłącznie te późne wersje)

8 godzin temu, ManiekB napisał:

niezła fotka - nie znałem jej  :super: 

wiesz może gdzie robiona?  bo wygląda na foconą już po zakończeniu wojny.

Swoją drogą w necie jest kilka fotek Seehundów malowanych na czarno (albo bardzo ciemnoszaro), ale to jednostki nie z czasów wojny tylko powojenne - przejęte i używane przez Francuzów

Witam

Co do pierścieni to są łączenia sekcji i są tam podwójne spawy - ale nie takiej wielkości (w tej skali).

Nie pamiętam dokładnie skąd (prawdopodobnie strona holenderska), ale coś mi świta że to zdobycz brytyjska:

Coś w podobnie do tego:

5612103_orig.jpg.907cc2d0b776dc94291993d5b31b1a47.jpg 

1234388799_SeehundCapturezuiderkanaaldijkijmuiden.jpg.00c56ecfab2fbe2c3cffe65555dcd5c7.jpg

Podpis po holendersku to pewnie Holandia.

Pozdrawiam

• Like 1
  • Thanks 1

• 2 weeks later...

Coś tam powoli do przodu. Czyszczę warsztat z „zaległości”, więc seehund musi czekać. Dostał podkład, co tylko pokazało ile jeszcze trzeba się napracować z kadłubem. Podobnie te linie, które koledzy wyżej wypunktowali wciąż są zbyt masywne. Szlifowanie przyniosło ten efekt, że są teraz bardziej nierówne :)

190CE2EB-26AB-4028-B71D-B0E670A46B26.jpeg

CCC8CF93-6412-4124-9490-BDBBB889CF6D.jpeg

B682BEE1-4A02-4C3D-A2C1-30C91E5EE324.jpeg

Mała uwaga - zmień w tytule na XXVII (jest XVII).

Co do tych łączeń to najlepiej by całkowicie zeszlifować i nakleić delikatne paski. 

Pozdrawiam

• Thanks 1

• Klapouch changed the title to Seehund (U-boat type XXVIIB) late - ICM 1/72
Godzinę temu, ManiekB napisał:

Mała uwaga - zmień w tytule na XXVII (jest XVII).

Co do tych łączeń to najlepiej by całkowicie zeszlifować i nakleić delikatne paski. 

Pozdrawiam

Poprawione. 

Z tym naklejaniem pasków to więcej mogę szkód narobić jak pożytku. Spróbuje jeszcze powalczyć a jak się nie uda - cóż pozostanie ostatnia opcja. 

3 godziny temu, Klapouch napisał:

kopuła w podkładzie - nie było przeźroczystej w zestawie

rzeczywiście ICM takiego babola wypuściło, w dodatku u Revella w tej samej skali to samo więc nawet całkiem możliwe że to wypraski "z odzysku"

Hmmm... dobrze by było coś z tym zakombinować bo się będzie rzucało w oczy po ukończeniu.

Jaką to ma średnicę (sama kopułka) ?   w Bronkowej 35 ma dokładnie 1cm więc tu powinna mieć coś ~0,5cm

5 minut temu, FLECZER napisał:

Może spróbuj się rozejrzeć za czymś co da się wykorzystać jako ,, szybkę". Taki mój protip wyszukany na szybko...😉

IMG_20210709_112401.jpg

muszą być duże tabsy na 5mm, ale poszukam :) 

spróbuje do lamp wykorzystać swoją drogą

Ten patent z "tabsami" może się udać   :mrgreen:

albo jeszcze jedna opcja która mi przychodzi do głowy ---> kawałek okrągłej ramki po wyciętych elementach oszklenia. Tylko trzeba by jakiejś odpowiedniej średnicy poszukać - potem odciąć "plaster" i jeden koniec wyszlifować na półokrągło. Pewnie nie uda się zrobić by było super przeźroczyście ale myślę że i tak będzie lepiej niż ta wersja obecne

2 godziny temu, M.A.V. napisał:

Ten patent z "tabsami" może się udać   :mrgreen:

albo jeszcze jedna opcja która mi przychodzi do głowy ---> kawałek okrągłej ramki po wyciętych elementach oszklenia. Tylko trzeba by jakiejś odpowiedniej średnicy poszukać - potem odciąć "plaster" i jeden koniec wyszlifować na półokrągło. Pewnie nie uda się zrobić by było super przeźroczyście ale myślę że i tak będzie lepiej niż ta wersja obecne

A gdyby posmarować plastikową kopułkę jakimś smarem, zalać clearfixem i ściągnąć ?