Klapouch Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Pozostając w skali 1/72 postanowiłem spróbować czegoś morskiego. Chciałbym osiągnąć taki efekt (oczywiście z korektą na moje dzisiejsze możliwości), choć mój model delikatnie się różni. Nie mam zielonego pojęcia jakie malowanie jest prawdopodobne, jakie kompletne Sci-Fi, więc będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Póki co obrabiam kadłub. Edytowane 30 Czerwca 2021 przez Klapouch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Fajna inspiracja na sąsiednim forum: https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=31&t=83822 Można obejrzeć: awdziwe: Takie były prawdziwe, czyli szare..... Edytowane 14 Czerwca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) powodzenia w budowie fajnie że dałeś się namówić i założyłeś warsztat EDIT --------------------------- w końcu po pracy więc mogę coś więcej na spokojnie coś więcej naskrobać robertmodelarz ma racje - co do foczek to bardzo mało się zachowało zdjęć na których widać namalowane kamo (ja znam 4), co więcej wszystkie to są jednostki wczesnego typu czyli XVIIB. "Najsłynniejsze" z nich to fotka U-5329 wykonana na poczatku 1945 (w styczniu albo lutym) kiedy stacjonował w holenderskim Ijmuiden. tu akurat skan z książki : Weapons of desperation. German frogmen and midget submarines of WWII autorstwa L.Patersona (nota bene publikacja b.dobra choć niektóre informacje są już nieaktualne lub niekompletne wobec dzisiejszego stanu wiedzy - nie wiem czy wyszło jakieś zaktualizowane, nowsze wydanie, ja mam z 2006) To powyższe malowanie jest bardzo często przedstawiane w różnych schematach camo dołączanych do modelów fok ale uwaga: nie ma żadnego potwierdzenia że takie plamy występowały również na kadłubie. Jeśli tak, to najprawdopodobniej tylko wyłącznie w jego górnej części. Jeśli budujesz wersję late (a więc XVIIB5) to zachowały się ich zdjęcia wyłącznie w kolorach jednolitych. Niestety jeśli trzymać się archiwalnych źródeł i opierając się na "mocnych kwitach" to te wszystkie modelarskie malunki seehundów w wersji B5 "w ciapy" mimo że efektowne to jednak SF. EDIT 2 ------------------------------------ jeszcze wrzucam skan schematów malowania foki z modelu Bronco który dali do wersji B5 (opcja 4), ale jak widać zrobili to bardzo cwanie opisując to jako zdobyczny egzemplarz fabryczny (więc chociażby nie mógł mieć torped) : górne malowanie (ale dla wersji B "early") to jest to z fotki U-5329 + sugestia iż plamy były też na górnej części kadłubie. Edytowane 15 Czerwca 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 17 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2021 (edytowane) W dniu 14.06.2021 o 15:15, M.A.V. napisał: powodzenia w budowie fajnie że dałeś się namówić i założyłeś warsztat EDIT --------------------------- w końcu po pracy więc mogę coś więcej na spokojnie coś więcej naskrobać robertmodelarz ma racje - co do foczek to bardzo mało się zachowało zdjęć na których widać namalowane kamo (ja znam 4), co więcej wszystkie to są jednostki wczesnego typu czyli XVIIB. "Najsłynniejsze" z nich to fotka U-5329 wykonana na poczatku 1945 (w styczniu albo lutym) kiedy stacjonował w holenderskim Ijmuiden. tu akurat skan z książki : Weapons of desperation. German frogmen and midget submarines of WWII autorstwa L.Patersona (nota bene publikacja b.dobra choć niektóre informacje są już nieaktualne lub niekompletne wobec dzisiejszego stanu wiedzy - nie wiem czy wyszło jakieś zaktualizowane, nowsze wydanie, ja mam z 2006) To powyższe malowanie jest bardzo często przedstawiane w różnych schematach camo dołączanych do modelów fok ale uwaga: nie ma żadnego potwierdzenia że takie plamy występowały również na kadłubie. Jeśli tak, to najprawdopodobniej tylko wyłącznie w jego górnej części. Jeśli budujesz wersję late (a więc XVIIB5) to zachowały się ich zdjęcia wyłącznie w kolorach jednolitych. Niestety jeśli trzymać się archiwalnych źródeł i opierając się na "mocnych kwitach" to te wszystkie modelarskie malunki seehundów w wersji B5 "w ciapy" mimo że efektowne to jednak SF. EDIT 2 ------------------------------------ jeszcze wrzucam skan schematów malowania foki z modelu Bronco który dali do wersji B5 (opcja 4), ale jak widać zrobili to bardzo cwanie opisując to jako zdobyczny egzemplarz fabryczny (więc chociażby nie mógł mieć torped) : górne malowanie (ale dla wersji B "early") to jest to z fotki U-5329 + sugestia iż plamy były też na górnej części kadłubie. Dobrze kojarzę, że główną różnicą między wersjami późną a wczesną jest brak zbiorników balastowych po bokach oraz różnice przy śrubie napędowej? W zestawie chyba są obie wersje, więc może jednak warto zbudować wersje wcześniejsza. edit : tym bardziej, że te zbiorniki pasują jak na zdjęciu Edytowane 17 Czerwca 2021 przez Klapouch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Czerwca 2021 Share Napisano 17 Czerwca 2021 (edytowane) Jeśli chcesz zrobić camo i trzymać się realiów to niestety tylko wersja "early". Co do różnic to te zupełnie pierwsze egzemplarze nie posiadały falochronu z przodu na kiosku (1) oraz nie miały tego "klina" do rozbijania fal przy pływaniu na powierzchni (2), ale potem szybko to wprowadzili na zasadzie "unowocześnień" podczas pierwszych dni użytkowania . Były też jakieś drobne różnice (np. kształt haków transportowych) ale to o ile dobrze pamiętam zależało od tego w jakiej stoczni je budowano. EDIT -------------- jak chcesz poszaleć z kamuflażem to polecam w następnej kolejności zrobić Biberka Przy nich to mieli fantazje (szczególnie przy tych które stacjonowały w Norwegii), łącznie z jakimiś rekinowymi paszczami i tego typu cudami, no i dużo bardziej obfity materiał zdjęciowy z epoki się zachował. Edytowane 17 Czerwca 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 18 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2021 21 godzin temu, M.A.V. napisał: Jeśli chcesz zrobić camo i trzymać się realiów to niestety tylko wersja "early". Co do różnic to te zupełnie pierwsze egzemplarze nie posiadały falochronu z przodu na kiosku (1) oraz nie miały tego "klina" do rozbijania fal przy pływaniu na powierzchni (2), ale potem szybko to wprowadzili na zasadzie "unowocześnień" podczas pierwszych dni użytkowania . Były też jakieś drobne różnice (np. kształt haków transportowych) ale to o ile dobrze pamiętam zależało od tego w jakiej stoczni je budowano. EDIT -------------- jak chcesz poszaleć z kamuflażem to polecam w następnej kolejności zrobić Biberka Przy nich to mieli fantazje (szczególnie przy tych które stacjonowały w Norwegii), łącznie z jakimiś rekinowymi paszczami i tego typu cudami, no i dużo bardziej obfity materiał zdjęciowy z epoki się zachował. No to się posklejało. Trochę szpachli nie zaszkodzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 No to ja namieszam jeszcze co do wersji i malowania: Jaka to wersja wczesna czy późna i malowanie z jasnym kioskiem. Pozdrawiam A co do modelu to usuń te wielkie zgrubienia przed kioskiem i prawie na jego końcu i czy nie odwróciłeś dyszy w zła stronę (węższy koniec na końcu powinien być). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 18 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2021 30 minut temu, ManiekB napisał: No to ja namieszam jeszcze co do wersji i malowania: Jaka to wersja wczesna czy późna i malowanie z jasnym kioskiem. Pozdrawiam A co do modelu to usuń te wielkie zgrubienia przed kioskiem i prawie na jego końcu i czy nie odwróciłeś dyszy w zła stronę (węższy koniec na końcu powinien być). A tak, odwróciłem, na szczęście rusza się, to łatwo wyjąć O jakie zgrubienia Ci chodzi? Te oczka do podnoszenia? To zdjęcie co pokazałeś, to chyba jakiś mix - dysza od wczesnej wersji, zbiorniki od późnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 O to chodzi na seehundzie takich garbów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 (edytowane) 9 minut temu, Klapouch napisał: A tak, odwróciłem, na szczęście rusza się, to łatwo wyjąć O jakie zgrubienia Ci chodzi? Te oczka do podnoszenia? To zdjęcie co pokazałeś, to chyba jakiś mix - dysza od wczesnej wersji, zbiorniki od późnej. To nie pojedynczy wybryk było kilka takich: A tu widać jak poszczególne egzemplarze się różniły (kioski): Pozdrawiam Edytowane 18 Czerwca 2021 przez ManiekB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 całkiem zgrabnie wyszedł rzeczywiście te "pierścienie" są do przyszlifowania, ale ja bym ich całkowicie nie usuwał bo chyba tam coś mimo wszystko było przy łączeniu sekcji kadłuba. Gdzieś miałem dużo niezłych fotek z hali montażowej z Elbląga gdzie sporo szczegółów widać (chociaż to są już wyłącznie te późne wersje) 8 godzin temu, ManiekB napisał: No to ja namieszam jeszcze co do wersji i malowania: Jaka to wersja wczesna czy późna i malowanie z jasnym kioskiem. niezła fotka - nie znałem jej wiesz może gdzie robiona? bo wygląda na foconą już po zakończeniu wojny. Swoją drogą w necie jest kilka fotek Seehundów malowanych na czarno (albo bardzo ciemnoszaro), ale to jednostki nie z czasów wojny tylko powojenne - przejęte i używane przez Francuzów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 19 Czerwca 2021 Share Napisano 19 Czerwca 2021 Witam Co do pierścieni to są łączenia sekcji i są tam podwójne spawy - ale nie takiej wielkości (w tej skali). Nie pamiętam dokładnie skąd (prawdopodobnie strona holenderska), ale coś mi świta że to zdobycz brytyjska: Coś w podobnie do tego: Podpis po holendersku to pewnie Holandia. Pozdrawiam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 19 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2021 Zeszlifuje, dzięki za podpowiedzi. Póki co stocznia zamknięta na tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 30 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2021 Coś tam powoli do przodu. Czyszczę warsztat z „zaległości”, więc seehund musi czekać. Dostał podkład, co tylko pokazało ile jeszcze trzeba się napracować z kadłubem. Podobnie te linie, które koledzy wyżej wypunktowali wciąż są zbyt masywne. Szlifowanie przyniosło ten efekt, że są teraz bardziej nierówne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 30 Czerwca 2021 Share Napisano 30 Czerwca 2021 Mała uwaga - zmień w tytule na XXVII (jest XVII). Co do tych łączeń to najlepiej by całkowicie zeszlifować i nakleić delikatne paski. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 30 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2021 Godzinę temu, ManiekB napisał: Mała uwaga - zmień w tytule na XXVII (jest XVII). Co do tych łączeń to najlepiej by całkowicie zeszlifować i nakleić delikatne paski. Pozdrawiam Poprawione. Z tym naklejaniem pasków to więcej mogę szkód narobić jak pożytku. Spróbuje jeszcze powalczyć a jak się nie uda - cóż pozostanie ostatnia opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Czerwca 2021 Share Napisano 30 Czerwca 2021 11 godzin temu, Klapouch napisał: Dostał podkład, co tylko pokazało ile jeszcze trzeba się napracować z kadłubem będzie dobrze jakby było za łatwo to by nie było potem satysfakcji ze sklejenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 8 Lipca 2021 Share Napisano 8 Lipca 2021 Dlaczego kopuła zamalowana...?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 8 Lipca 2021 Autor Share Napisano 8 Lipca 2021 kopuła w podkładzie - nie było przeźroczystej w zestawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Lipca 2021 Share Napisano 8 Lipca 2021 3 godziny temu, Klapouch napisał: kopuła w podkładzie - nie było przeźroczystej w zestawie rzeczywiście ICM takiego babola wypuściło, w dodatku u Revella w tej samej skali to samo więc nawet całkiem możliwe że to wypraski "z odzysku" Hmmm... dobrze by było coś z tym zakombinować bo się będzie rzucało w oczy po ukończeniu. Jaką to ma średnicę (sama kopułka) ? w Bronkowej 35 ma dokładnie 1cm więc tu powinna mieć coś ~0,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 8 Lipca 2021 Autor Share Napisano 8 Lipca 2021 Tak niespełna 5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) Może spróbuj się rozejrzeć za czymś co da się wykorzystać jako ,, szybkę". Taki mój protip wyszukany na szybko... Edytowane 9 Lipca 2021 przez FLECZER dodane zdjęcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 9 Lipca 2021 Autor Share Napisano 9 Lipca 2021 5 minut temu, FLECZER napisał: Może spróbuj się rozejrzeć za czymś co da się wykorzystać jako ,, szybkę". Taki mój protip wyszukany na szybko... muszą być duże tabsy na 5mm, ale poszukam spróbuje do lamp wykorzystać swoją drogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 Ten patent z "tabsami" może się udać albo jeszcze jedna opcja która mi przychodzi do głowy ---> kawałek okrągłej ramki po wyciętych elementach oszklenia. Tylko trzeba by jakiejś odpowiedniej średnicy poszukać - potem odciąć "plaster" i jeden koniec wyszlifować na półokrągło. Pewnie nie uda się zrobić by było super przeźroczyście ale myślę że i tak będzie lepiej niż ta wersja obecne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 9 Lipca 2021 Autor Share Napisano 9 Lipca 2021 2 godziny temu, M.A.V. napisał: Ten patent z "tabsami" może się udać albo jeszcze jedna opcja która mi przychodzi do głowy ---> kawałek okrągłej ramki po wyciętych elementach oszklenia. Tylko trzeba by jakiejś odpowiedniej średnicy poszukać - potem odciąć "plaster" i jeden koniec wyszlifować na półokrągło. Pewnie nie uda się zrobić by było super przeźroczyście ale myślę że i tak będzie lepiej niż ta wersja obecne A gdyby posmarować plastikową kopułkę jakimś smarem, zalać clearfixem i ściągnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi