Kolekcjoner WP Napisano 17 Czerwca 2021 Share Napisano 17 Czerwca 2021 Rozpoczynam budowę modelu, a właściwie zabawki, którą jest Bristol Blenheim Mk.IV od Zvezdy w skali 1/200. Model przeznaczony jest do gry bitewnej Art Of Tactics, ale ja wykonam go w innym celu. Mój model ma przedstawiać maszynę o numerze Z9580 używaną jako samolot osobisty Generała Władysława Andersa na Bliskim Wschodzie. W tym celu będę musiał dokonać lekkich przeróbek kadłuba. Parę słów o modelu. Za cenę 16 zł otrzymujemy dwie ramki z częściami modelu, ramkę przezroczystych elementów oraz podstawkę pod model. W zestawie znajdziemy również kalkomanie (mogą być kruche). Model nie posiada wnętrza i linii podziału. Silniki i podwozie są uproszczone. Może to się wydać śmieszne, że rozpoczynam warsztat dla takiego modelu, ale robię to dla rozrywki i jako odskocznię od modeli w 1/72. Maszyna Gen. Władysława Andersa Będzie ciekawie, bo muszę od ręki namalować szachownicę i numery seryjne. Regulaminowy inbox. Jak widać mało elementów, a samolot jest malutki. Model złożony na sucho. Niestety oszklenie składa się z dwóch części i nie prezentuje się zbyt dobrze, ale jak pomaluję wnętrze to może aż tak się nie będzie wyróżniać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 18 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2021 Pierwszy dzień pracy z modelem poskutkował właściwie jego całkowitym sklejeniem. Musiałem ostrożnie usuwać nadmiar plastiku wewnątrz kadłuba, ponieważ model jest tak malutki, że jeden niewłaściwy ruch ostrza i można przeciąć go na pół. Póki co to sama zabawa przy budowie. Różnica pomiędzy usuniętym plastikiem ze środka, a pozostawionym. Kadłub złożony na sucho po obróbce. Rzut oka na wnętrze i gondole podwozia. Model po nałożeniu szpachli w celu dokonania konwersji na maszynę gen. W. Andersa. Nałożyłem dwie warstwy szpachlówki akrylowej Wamodu, które tak szybko odparowały (30*C w cieniu), że już kadłub jest ładnie oszlifowany i w zasadzie gotowy na pierwszą warstwę farby, ale to jutro, albo w niedzielę. Nawet jako model weekendowy, to sprawia przyjemność w budowie. No cóż. Trzeba będzie kupić i zbudować również Li-2 z tej samej serii, tylko skąd ja dorwę tak małe szachownice (może te z 1/144 podejdą?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 19 Czerwca 2021 Share Napisano 19 Czerwca 2021 Podglądam karalucha! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 19 Czerwca 2021 Share Napisano 19 Czerwca 2021 Mam też jakieś-takie-cuś w tej skali to wyjmę z pudełka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 19 Czerwca 2021 Share Napisano 19 Czerwca 2021 Będziesz go malował pędzlem czy aero? Stawiasz na podwoziu, czy ramieniu z podstawką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 19 Czerwca 2021 Share Napisano 19 Czerwca 2021 (edytowane) W tej skali to jaki będzie rozmiar szachownicy? Grzbiet całkiem zaszpachlowałeś? Nie będziesz robił tego okienka, które tam było? Edytowane 19 Czerwca 2021 przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 19 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2021 Szachownica będzie miała 1-1,5mm ... Zobaczymy jak wyjdzie (może wydrukuję ją na zwykłej drukarce) A co do okienka, to chyba nie mam nerwów, żeby wycinać tak małe okienka z plastiku i je przyklejać. Możliwe, że namaluję ich imitację używając czarnej błyszczącej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 23 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2021 Ciąg dalszy budowy tej miniaturki. Dziś pomalowałem część modelu: spód Hataka B028 Azure Blue, a górę Hataka A013 Mid Stone. Brązową farbą, którą nałożę jutro będzie Pactra A115 RAF Dark Earth. Oczywiście jak zawsze, pędzlem . Spód Góra Moim sposobem na oszklenie w tak małym samolocie było, zamalować oszklenie i delikatnie zdrapać farbę wykałaczką. Sposób ten oczywiście wymaga poprawek farbą, ale w tak małej skali to ciężko wykonać idealne szybki z obramowaniem. Jeszcze kwestia silników. Nie przyklejałem ich po to, aby po nałożeniu kamuflażu zdjąć je i na spokojnie pomalować tłoki i pierścień kolektora spalin, do którego użyję mojej ściśle tajnej mieszanki gun metal i miedzianej farby. Ciąg dalszy nastąpi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Czerwca 2021 Share Napisano 24 Czerwca 2021 Dół to tak średnio wyszpachlowany i wyszlifowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Czerwca 2021 Share Napisano 24 Czerwca 2021 7 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: zamalować oszklenie i delikatnie zdrapać farbę wykałaczką. Takiego sposobu nie znałem.Trzeba będzie wypróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2021 9 godzin temu, abtb napisał: Dół to tak średnio wyszpachlowany i wyszlifowany To teraz dopiero się uwidoczniło, a dość mocno go szlifowałem... Pactra A115 RAF Dark Earth położona. Teraz pora na pomalowanie silników i podwozia. Mała uwaga do zdrapywania farby. Hataka miała po wyschnięciu konsystencję lekko gumową i ładnie schodziła, a pactra z kolei bardziej wyschnęła i lekko przykleiła się do oszklenia, co zaowocowało kilkoma ryskami... Nie używałem maskola, bo nawet po nałożeniu wykałaczką by źle się go ściągało. 9 godzin temu, Xmen napisał: Takiego sposobu nie znałem.Trzeba będzie wypróbować. W tym przypadku się sprawdzi. Jak maluję model normalnej wielkości to staram się ramki oszklenia malować bardzo cieniutkim pędzlem, a potem farbę, która znalazła się na szybkach po wyschnięciu ostrożnie ściągam wykałaczką. Tak jak wspominałem na początku, wydrukowałem szachownice na zwykłej drukarce atramentowej. Nakleję je przy użyciu kleju introligatorskiego ,,magicznego", którego zwykle używam do sklejania modeli papierowych. Ciekawostka odnośnie malowania. Po przeanalizowaniu profili dostępnych w internecie stwierdzam, że ta maszyna była oryginalnie dla lotnictwa wolnej Francji, ponieważ lotnictwo to miało zbliżony układ plam do tego z maszyny Gen. Andersa. Maszyny RAF miały inny układ plam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2021 Kolejna i to już ostatnia aktualizacja z toku prac nad modelem. Model zyskał podwozie i pomalowane pierścienie na silniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2021 Zdjęcie jedno pod drugim, ponieważ piszę z telefonu. Kalkomanie zestawowe ładnie się położyły. Rano lakier satynowy i przyklejam szachownice. Jutro też zrobię wątek z galerią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 25 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2021 Ostatnia aktualizacja i zapraszam do galerii. Chciałem tylko pokazać jak małe są szachownice: I zapraszam do galerii: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi