Skocz do zawartości

Messerschmitt-Bf-109-6R6 Trop 1:72 Heinrich-Bartels

MayonesEXG7

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm. te linie podziału na ogonie to trochę mało równoległe. A tak w ogóle, albo zjecie znieksztalaca albo ten kadłub to nie w osi jest wogole 😀 weź no narysuj prosta kreskę na kartce (ale od linijki) i połóż na nim samolot i zobacz czy on prosty jest po sklejeniu. No ten tego... 😉

Zabawa😛.Pęndzlem zwariuje😃..🤪.Szybkie foty.

http://www.historicalwings.com/?page_id=1057 Zaglądalem tu, ale bez odcinania na skrzydłach, bo nie miałem ochoty,przycinać trójkątów, na odcinaniu camo .

Bitewnie😁 . Ale powiem,że aero aero, bez tego zesrać się można.

1630363936978203517487.jpg

1630363982243943213196.jpg

16303640230041204518486.jpg

Edytowane przez MayonesEXG7

Trudno było z ogonem, z tymi kalkami, bo wyginały się jak salsa na parkiecie,ale dałem radę.

Sposób na kalki, już swój obyłem. Tzn. Nakładam z wacika mokrego na model, a następnie na mokro układam.

Nie ma rewelki jak za taką cenę, dla mnie do nauki w sam raz.

Teraz, to tylko taśma malarska i odcinanie oszklenia kabiny. Najpierw podkład,następnie odcień, w kolorze górnego kadłuba.

Jeszcze podwozie, kalki skrzydeł góra i dół,nóżki i koła. W zestawie brak "czopka"🤣 pod skrzydłami, bo tego w wypraskach nie ma .

Pytanie !

Czy spray clear gloss deco colour z puszki, nie zaszkodzi kalkom ?

Myślę, aby dać wash po clear glossie czy odwrotny zabieg ?

Przyda się suchym pędzlem, zrobić okopcenie lekkie na skrzydłach czarnym model color,  na wysokości łączenia skrzydeł z kadłubem.

20210906_230643.jpg

Edytowane przez MayonesEXG7
  • Like 1

7 godzin temu, MayonesEXG7 napisał:

Trudno było z ogonem, z tymi kalkami, bo wyginały się jak salsa na parkiecie,ale dałem radę.

Sposób na kalki, już swój obyłem. Tzn. Nakładam z wacika mokrego na model, a następnie na mokro układam.

Nie ma rewelki jak za taką cenę, dla mnie do nauki w sam raz.

Teraz, to tylko taśma malarska i odcinanie oszklenia kabiny. Najpierw podkład,następnie odcień, w kolorze górnego kadłuba.

Jeszcze podwozie, kalki skrzydeł góra i dół,nóżki i koła. W zestawie brak "czopka"🤣 pod skrzydłami, bo tego w wypraskach nie ma .

Pytanie !

Czy spray clear gloss deco colour z puszki, nie zaszkodzi kalkom ?

Myślę, aby dać wash po clear glossie czy odwrotny zabieg ?

Przyda się suchym pędzlem, zrobić okopcenie lekkie na skrzydłach czarnym model color,  na wysokości łączenia skrzydeł z kadłubem.

20210906_230643.jpg

Wash dajesz na lakier bezbarwny i w zależności od tego jaki efekt chcesz uzyskać robisz to na bezbarwny matowy, półmatowy lub błyszczący. Na błyszczącym najlepiej usuwa się nadmiar washa z błyszczącego a najtrudniej matowego lakieru bezbarwnego. Jak już ukończysz prace nad washem możesz go spokojnie zabezpieczyć np półmatowym bezbarwnym.

• Like 1

Godzinę temu, MayonesEXG7 napisał:

Co polecasz dla pędzla?

Wash nakłada się pędzlem to raz a dwa wash to mocno rozcieńczona farba i zapuszcza się nią linie podziałowe i zakamarki a potem usuwasz jego nadmiar szmatką albo wacikiem i możesz robić to albo na sucho albo na wilgotno tak aby całego nie zmyć. Możesz użyć w celu zrobienia washa rozcieńczonej w białym spirutusie albo beznzynie do zapalniczek farby olejnej albo akwareli rozcieńczonej normalnie w wodzie. Możesz tez kupić gotowe washe np firmy AK albo Modellers World czy Tamiya. 

Do wszelkich lini podziału bardzo dobrze sie sprawdza tamiya panel line accent , tam sa chyba trzy kolory, szary, brązowy i czarny, tylko wymagaja dobrego lakieru przed, np vallejo matt w puszce nie sprawdzał się u mnie , przy zmywaniu nadmiaru miejscowo lakier rozpuszczał się , to juz lepiej kup normalny lakier pod pędzel, dobrze rozcieńczony, kładziony cieńkimi warstwami bez smug na pewno będzie lepszy niż odpowiednik z puszki

Edytowane przez Evildead