Skocz do zawartości

Pytania o narzędzia

dawid xd

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 months later...

Witam.Chciał bym się zapytać czy na początek modelarstwa wystarczy??

Farby:

Pactra Africa Yellow (M)

Pactra White (M)

Pactra Clear Red

Pactra Black (M)

Pactra Marine Green

Pactra Pale Green

Pactra Yellow (G)

Pactra Aluminium (M)

Pędzle Okrągłe:

Pędzel retuszerski Italeri okrągły 1

Pędzel retuszerski Italeri okrągły 0

Pędzel retuszerski Italeri okrągły 000

Pędzel retuszerski Italeri okrągły 8

Pędzel retuszerski Italeri okrągły 4

Pędzle płaskie:

Pędzel retuszerski Italeri płaski 8

Pędzel retuszerski Italeri płaski 000

Pędzel retuszerski Italeri płaski 1

Pędzel retuszerski Italeri płaski 0

Szpachlówka Revell Plasto

Nożyk modelarski Excel

Obcążki Italeri

Pinceta ( z domu)

Klej Contacta Professional

...........................................................................................................

Czy jeszcze coś by się przydało????????????

Co do pędzli to masz niezły komplet, ja (aż sie wstyd przyznam) poza zwykłymi kupionymi w jakimś papierniczym mam jedną italerke 00.

Szpachlówka Revella to dobry wybór, jakbys kupił sobie Wamodowską to mógłbyś sie porządnie zniechęcić (cena mniejsza jakość nawet jeszcze mniejsza niż cena). Obcążki mi sie jeszcze nie przydały, no może do trzymania małych rzeczy ale do tego używam penset.

Na klejach sie nie znam ja mam Chematika i nie narzekam.

Co do farbek no to będziesz miał problem bo do każdego modelu raczej trzeba dokupować osobne (mieszaniem raczej sie nie uda dobrego wyniku uzyskać). Ja zwykle ide sobie do składnicy i kupuje, no ale ja mieszkam we Wrocławiu W twoim przypadku, otwierasz pudełko, patrzysz w instrukcji jakie potrzeba farbki, konsultujesz sie na forum czy aby na pewno takie (czasami kłamią w instrukcjach) i zamawiasz paczke farbek w sieci. To tyle ode mnie. Doświadczenie mam może niewielkie ale zawsze staram sie pomóc.

A no i najważniejsze, że chęci są!! Powodzenia i czekam na Twój pierwszy Warsztat modelarski (na prawde nie ma sie co wstydzić, koledzy modelarze służą radą ;) )

dawid xd posłuchaj...

Niby mieszkasz w mniejszym miasteczku ale zbliżają się święta więc może pojedziesz do większego miasta. Tam można dokonać zakupu niektórych rzeczy.

Przyznam, że sam byłem w niedzielę w Castoramie i tam dorwałem 2 fajne kompleciki.

Pierwszy to takie małe pudełeczko z 3 różnymi uchwytami i 13 ostrzami do uchwytów- Zapłaciłem SZEŚĆ ZŁOTYCH Z GROSZAMI

Drugi to zestawik 4 pęset. Od prostej do różnych dziwnych.

Zapłaciłem DWA ZŁOTE Z GROSZAMI.

No i jeszcze sobie kupiłem kilka arkuszy papieru ściernego. Cena arkuszu była coś koło 60 groszy.

Także warto nieraz się rozejrzeć po marketach budowlanych

Mam nadzieję, że pomogłem

Tez niedawno zacząłem zajmowac sie modelarstwem plastikowym i mój zestaw wygląda tak:

Pedzel ITALERI płaski 6

Pędzel ITALERI okrągły 6

Pędzel ITALERI 10/0

Pędzel ITALERI okrągły 0

Pędzel ITALERI okrągły 3

Klej TAMIYA (bardzo dobry)

pare farbek do wash'a, rozcieńczalnik WAMOD

A farbek na razie nie kupuj, kup najpierw model i zobacz jakie ci sa potrzebne, co jakis czas bedziesz musial jakies kolory dokupować, bo w kazdym modelu sa jakies inne kolory których nie bedziesz miał;)

• 2 weeks later...
Tez niedawno zacząłem zajmowac sie modelarstwem plastikowym i mój zestaw wygląda tak:

Pedzel ITALERI płaski 6

Pędzel ITALERI okrągły 6

Pędzel ITALERI 10/0

Pędzel ITALERI okrągły 0

Pędzel ITALERI okrągły 3

Klej TAMIYA (bardzo dobry)

pare farbek do wash'a, rozcieńczalnik WAMOD

A farbek na razie nie kupuj, kup najpierw model i zobacz jakie ci sa potrzebne, co jakis czas bedziesz musial jakies kolory dokupować, bo w kazdym modelu sa jakies inne kolory których nie bedziesz miał;)

Dziwne bo mój zestaw wygląda dokładnie tak samo...

Swistak No to gratuluję wydania 2 zł na komplet pincet ,ale niestety z przykrością wielką muszę stwierdzić iż przytoczony tu zestaw pincet czy też pęset jak kto woli nie nadaje się do niczego ,metal o ile to można nazwać metalem (plastik byłby bardziej sztywny) jest tak giętki że jak by zrobili z niego auto to przy kopnięciu złożyło by się na pół ,więc przy pierwszym ściśnięciu się przekonasz czym to pachnie .

Ja osobiście prawie nie używam tego typu sprzętu bardziej ufam moim pięknym i zgrabnym paluszkom.

• 3 months later...

Taki zestaw pędzelków wystarczy(nie wszystkie się przydadzą).

Sam kupiłem córeczce do szkoły i domu (a najmniejsze zachachmęciłem )

A cena promocyjna

http://www.szal-art.pl/pedzle-i-szpachelki/zestawy-pedzli/produkt/komplet-15-pedzli-z-naturalnego-wlosia-drewniany-trzonek.htm