Skocz do zawartości

Avro Vulcan B.2 | 1/72 | Airfix

Usul

Rekomendowane odpowiedzi

Skończyłem właśnie mojego Ju-88, a jest wcześnie i chce się coś dalej porobić, więc zaczynam kolejny wątek. Plan był na zrobienie czegoś małego - mustanga czy meserka w 1/72, ale jak zobaczyłem w sklepie tego Vulcana, nie mogłem się powstrzymać. Więc trzymając się mojego hype'u i podjarania od razu chcę się za niego wziąć. W komplecie mam do niego maski od DEAD Design Models (bo nikt inny jeszcze nie ma). Moim zdaniem jakiegoś specjalnego dopieszczania wnętrza nie ma sensu, bo okienka są malutkie i tylko z przodu.

Sam model to nowość od airfixa, świeży wypust. Zobaczymy jak ze spasowaniem. Airfix proponuje jedno z dwóch malowań - jedno białe, drugie w dwubarwnym camo (wrzucam zdjęcie malowań z instrukcji). Jeszcze nie wybrałem, w które pójdę, ale mocno skłaniam się ku wielobarwnemu, bo w nim... samolot nosi atomówkę - a  kto się nie jara atomówkami 🙂 

Z ciekawostek - samolot ten był bardzo przełomowy na wczesnym etapie zimnej wojny - był to najszybszy bombowiec strategiczny, zdolny donieść atomówkę z Anglii do Moskwy, co było jednym z istotnym atutów "nuklearnej wojny psychologicznej".

To zabieram się za wycinanie 🙂

40271_rd.jpg

malowania.jpg

• Like 6

1 minutę temu, golf czarny napisał:

zasiadam i "paczę" 😉 .... i jeszcze "jak zobaczyłem w sklepie tego Vulcana" to...gdzie  widać Vulcana  sklepie?

Ja osobiście zobaczyłem (i kupiłem) tu:

https://www.mojehobby.pl/products/Avro-Vulcan-B.2-40270940.html 

🙂

Edytowane przez Usul

Zazdraszczam.... Już rok temu był zapowiadany.  Jasne, ze w kolorki - jak mu zrobisz numer seryjny XH506, to będziesz miał maszynę z Bonda "Operacja Piorun Kulisty" - jednego z moich ulubionych zresztą.

No i zacząłem dłubać. Kabina, z jednej strony nie będzie absolutnie w ogóle widoczna - szybki w kabinie są mikre, a na dodatek środek wykończony jest na czarno. Ale coś tam trzeba pogrzebać, bo sumienie inaczej nie pozwala - powycinałem wszystko, posklejałem co można przed malowaniem i wrzuciłem do myjki, jak uda się rano położyć czarny podkład, to na wieczorem powinienem ją skończyć. Ten podłużny element dziobowy to miejsce na wklejenie dociążenia (miło, że w instrukcji o tym wspominają), który wkleja się we właściwy dziób.

Kolejny krok to będzie cała wewnętrzna konstrukcja, taki szkielet modelu.

W dniu 7.08.2021 o 20:44, WujekAlice napisał:

Zazdraszczam.... Już rok temu był zapowiadany.  Jasne, ze w kolorki - jak mu zrobisz numer seryjny XH506, to będziesz miał maszynę z Bonda "Operacja Piorun Kulisty" - jednego z moich ulubionych zresztą.

To chyba ten łaciaty jak przeglądam, prawda? Kurcze, kusisz Pan, tylko oznaczenie wytrzasnąć...

kabina-1.jpg

• Like 1

Zasiadam i kibicuję. Póki co muszę się obejść smakiem z tak dużym gabarytowo modelem, bo moja gablota na takiego giganta nie ma miejsca. Ale udało mi się upchnąć inny brytyjski samolot o skrzydle w układzie Delta, czyli Glostera Javelin z ZTS Plastyk wink3 FB_IMG_1628528920683.jpg.2463527f6bdfd09c29ca4b8ff64fda97.jpg

• Like 1

No to wrzucam postępy - zamknąłem kabinę  - spędziłem nad nią minimalną ilość czasu - podstawowe kolorki, lekki wash i drybrush -  bo po złożeniu na sucho potwierdziło się, że zupełnie nic nie będzie widać. Następnie skleiłem ją, właśnie schnie.

Następnie dociążyłem solidnie dzioba - wsadziłem jakieś 110g śrub i podkładek 🙂

Zrobiłem również szkielet samolotu, do którego dokleiłem dolne połacie skrzydeł. 

Musze powiedzieć, że póki co wszystko nieźle pasuje, model składa się bardzo przyjemnie.

Zdjęcie z zapalniczką dla skali, żeby pokazać, jak to ładny kawałek samolotu jest.

dol-1.jpg

dol-2.jpg

kabina-2.jpg

kabina-3.jpg

obciazenie.jpg

• Like 2

• 3 weeks later...

Żeby nie było, że nic nie robię. Robię, walczę z materią. To jest dobry model, ALE jak na airfixa i walki z materią trochę jest, poniżej parę przykładów.. Także póki z tym się nie uporam nie pójdę dużo dalej...

szpachla-1.jpg

szpachla-2.jpg

szpachla-3.jpg

szpachla-4.jpg

• Like 3

W dniu 28.08.2021 o 22:15, Usul napisał:

Żeby nie było, że nic nie robię. Robię, walczę z materią. To jest dobry model, ALE jak na airfixa i walki z materią trochę jest, poniżej parę przykładów.. Także póki z tym się nie uporam nie pójdę dużo dalej...

szpachla-1.jpg

szpachla-2.jpg

szpachla-3.jpg

szpachla-4.jpg

Nareszcie coś  szczerego  i krytycznego. 👍 Jakoś na FB  same  radosne peany...a babole są i to w nieciekawych  miejscach. Porządnie  pokazany  uczciwy warsztat to ...jest bardzo  potrzebne.

• 3 weeks later...

Wróciłem z wakacji, poogarniałem się i wróciłem do modelu... 

W dniu 29.08.2021 o 23:04, golf czarny napisał:

Nareszcie coś  szczerego  i krytycznego. 👍 Jakoś na FB  same  radosne peany...a babole są i to w nieciekawych  miejscach. Porządnie  pokazany  uczciwy warsztat to ...jest bardzo  potrzebne.

Powiem, że z jednej strony są linie podziałowe, ale jak przeanalizowałem ich odzwierciedlenie na ogonie to.. masakra. Trochę linii pościerałem, coś tam doryję. Nie jestem purystą, ale pierwsze zdjęcie dołu ogona jakie znalazłem wewnętrznie zmusiło mnie do tego. A żeby było śmieszniej - jest dodany duży arkusz z umiejscowieniem kalek z napisami - tam jest wszystko czarno-białe i... w miarę dobrze odzworowane. Ale na plastiku te linie idą inaczej - także takie buty 🙂 

Samo spasowanie jest nierówne. Wiele elementów pasuje super, ale te najbardziej upierdliwe - na owalnych kształtach to masakra -  tona szpachli idzie przy tej płetwie przy wlocie powietrza, ogon doklejany tam gdzie ma linii podziałowych, ale za to  przecina skośne, które oczywiście się nie schodzą itp. 

Chcę wziąć się za niego i skończyć ten najbardziej upierdliwy etap, ale kolejny model jaki będę kleił to chyba będzie jakaś tamiya dla ukojenia 😉 Mój cel, to do końca tygodnia mieć wyprowadzoną powierzchnie i kłaść podkład.

ogon-1.jpg

skrzydlo.jpg

• Like 3

Dobra, położyłem podkład na całość, jeszcze odrobinka szlifowania i powinno być dobrze. udało mi się w miarę wyprowadzić dziub, co zawsze mi stanowi problem jak się go klei z dwóch połówek.

Swoją drogą testuje na tym modelu AK Primer and Microfiller i kładło się świetnie.

W tej chwili prezentuje się maluszek tak:

podklad.jpg

• Like 8

• 3 weeks later...

Poszło trochę dalej - oczywiście doszlifowywania, sprawdzania podkładem itp.

Model wydaje mi się już nieźle przygotowany do malowania, więc zrobiłem niejednolity kolor podkładu (ale bardzo delikatnie, podkładowym marmurkiem tego nie nazwę, ale niejednolitym już tak :-) )(, a następnie położyłem preshading kolorkiem German Grey (po złych doświadczeniach kładzenia czarnym pod jasne kolory w Ju88 😉 ). Pokaże to zdjęcie 1.

Następnie położyłem kolor biały (Tamiya XF-1) - rozcieńczyłem go jakos 2:3 na korzyść MLP i na tą chwilę leżą 3 warstwy. Myślę, że kolor jeszcze wzmocnię, bo preshading cały czas za mocno się przebija. Na razie niech porządnie wyschnie. 

Model sporawy jak na 1/72 🙂 na każdą warstwę, żeby położyć na całe podwozie idzie ok. 0,8 ml farby. A to 1/72. Ciekawe jak będzie z B-1B w 48'mce lub liberatorem w 32'ce, tam chyba aerograf samochodowy będzie potrzebny :)

preshading-1.jpg

podwozie-1.jpg

Edytowane przez Usul
  • Like 1