barszczo Napisano 7 Sierpnia 2021 Share Napisano 7 Sierpnia 2021 (edytowane) Mam w związku z Hellerem wspomnienia z dzieciństwa, co prawda z jednym modelem ale zawsze. Zaprezentowałem już Korsarza, a kilka dni temu wpadły mi w łapki dwa kolejne Hellerowe zabytki. Na dokładkę kupione w latach siedemdziesiątych w Harcerzu. Na początek zgodnie z opisem pudełkowym Morane 406. Jest to model trzeciej edycji, wydany w roku 1973. Po raz pierwszy ukazał się w roku 1965. Pudełka trzech pierwszych wydań miały tą samą szatę graficzną, różniły się opisami. Czwarte wydanie Hellera z roku 1979, było już w nowym, czarnym pudełku z innym rysunkiem. Ostatnia edycja Hellera pochodzi z roku 1988 i przedstawia Morana w barwach fińskich. W roku 1986 Morana wydaje czechosłowacki Smer, dwa kolejne wydania pochodzą z lat 1996 i 2006. W Polsce Morane wydawany był przez Intecha. Nadal można go kupić w pudełku MisterCrafta. W roku 2017 został wznowiony przez Hellera w pierwszym oryginalnym pudełku w serii Musee. Zestaw w chwili powstania w latach sześćdziesiątych był naprawdę dobrym i bardzo szczegółowy modelem. Wrzuciłem specjalnie zdjęcie ze zbliżeniem na szczegóły kadłuba. Porównajcie je z innymi modelami z tamtych lat, to była naprawdę nowa jakość. Mój modelik jest częściowo wycięty ale kompletny, jest nawet oryginalna buteleczka z klejem. Oczywiście zaschniętym. Z tyłu pudełka słabo widoczne pieczątki z ceną 40 złotych. Stan wyprasek wzorcowy. Przewinęło się ich trochę przez moje ręce z wydań Smeru i Intechu ale na pewno nie były już tak szczegółowe. Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robmario Napisano 7 Sierpnia 2021 Share Napisano 7 Sierpnia 2021 Mam Smera ze starszej edycji. Wypraski jeszcze w niezłym stanie. Też mam spory sentyment do modeli Hellera. W zdecydowanej większości bardzo poprawne modele i ciekawy asortyment. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2021 2 godziny temu, robmario napisał: Mam Smera ze starszej edycji. Miałem go . To pierwsza edycja Smera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 7 Sierpnia 2021 Share Napisano 7 Sierpnia 2021 33 minuty temu, barszczo napisał: Miałem go . To pierwsza edycja Smera. A ja do tej pory mam jeszcze kalki z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 Sierpnia 2021 Share Napisano 8 Sierpnia 2021 (edytowane) No klasyka, model naprawdę dobry, lepszy od Froga i chyba nawet Hasegawy, jedyne co można mu zarzucić to trochę nie teges "czubek" statecznika pionowego no i skromny kokpit. Miałem chyba wszystkie edycję, Heller/1976, Šmer, Intech, MCrafta też. Sklejony tylko Heller, reszta poszła na handel, teraz trochę żal. Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Dziury zamiast wnęki podwozia. Robiłem go kiedyś i to jest ten bardzo stary Heller, który jeszcze się nie broni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) A z mojego Morana to mam tylko takie foto wspomnienia; MS-406 z Śmer nr kat. 0849, rok 1986 i nasz wypust z Intech, nr kat T-46 rocznik trudny w tej chwili do określenia gdzieś koło 1999/2000. Kalkomanie w czeskim modelu z Propagteamu co wówczas było OK. Przepraszam za jakość zdjęć ale były robione kieeeeedyś jakąś pierwszą komórą Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 29 Sierpnia 2021 Share Napisano 29 Sierpnia 2021 Datowanie wg Scalemates jest błędne. Faktycznie pierwsze Hellery ze Smera pojawiły się w 1986, ale nie wszystkie na raz i MS-406 był dopiero w latach dziewięćdziesiątych. Zresztą ma nawet pudełko w innym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi