Skocz do zawartości

Jaki wybrać model czołgu?

ewqj

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chciałbym was poprosić o doradzenie w wyborze mojego pierwszego modelu czołgu. Nie będzie to mój pierwszy model - już złożyłem tak jak polecali mi członkowie forum model samolotu w skali 1/72, w moim wypadku Messerschmitt Bf109E-3 od Airfixa. Interesują mnie czołgi w cenie około 50 złotych, lecz do lepszego modelu mogę trochę dopłacić, okres około od II wojny światowej do lat 80-tych XX wieku. Mam dostęp do aerografu.

Jak 1/72 to według mnie :

- unikać Italieri  - dzisiaj otworzyłem jednego i to jakaś masakra

- raczej jednak nie FtF z uwagi, że to malutkie maszyny są 

- unikać gumowych/winylowych gąsienic

- kupić jakiegoś większego grzmota np KW, Tygrysa, Jagdtiger’a

Jeśli 1/35 to te Tamiya stare chyba najlepsze. 

• Like 1
  • Thanks 1

7 godzin temu, ewqj napisał:

Dziękuję za pomoc w wyborze odpowiedniego modelu. Obecnie skłaniam się ku wyborowi tankietki TKS IBG oraz Panzer II ausf. F/G Tamiya.

Cześć

Nie, nie i jeszcze raz nie 🙂

Gdzieś indziej napisałeś, że 2 lata temu składałeś model z tatą więc pewnie jesteś bardzo młody.

Tankietki IBG jako pierwszego modelu nie polecam. Jest  skomplikowana w budowie i konstrukcja  jej nadbudowy nie wybaczy Ci błędów przy dopasowaniu elementów/klejeniu.

Jak chcesz zaczynać od malutkich części to lepiej kup proponowanego powyżej Shermana Hellera w 1/72 - to bardzo dobry model. 

Z kolei ten Panzer II Tamiyi to stary gniot sprzed kilkudziesięciu lat... jeżeli chcesz go kupić  tylko z powodu ceny to nie jest to najlepsza droga ani w tym hobby ani w życiu w ogóle. Takiego podejścia się nie ucz. 

Ja polecam zacząć od czegoś pomiędzy 1/72 a 1/35, czyli od skali 1/48.  Przyzwoity duży czołg w cenie wahającej się między 50-70 zł to KV-1 firmy Hobby Boss.  Są różne ciekawe wersje, nawet zdobycznego niemieckiego w kamuflażu możesz zrobić. 

W dniu 10.08.2021 o 23:15, marek cz. napisał:

Tankietki IBG jako pierwszego modelu nie polecam. Jest  skomplikowana w budowie i konstrukcja  jej nadbudowy nie wybaczy Ci błędów przy dopasowaniu elementów/klejeniu.

Jak chcesz zaczynać od malutkich części to lepiej kup proponowanego powyżej Shermana Hellera w 1/72 - to bardzo dobry model. 

Z kolei ten Panzer II Tamiyi to stary gniot sprzed kilkudziesięciu lat... jeżeli chcesz go kupić  tylko z powodu ceny to nie jest to najlepsza droga ani w tym hobby ani w życiu w ogóle. Takiego podejścia się nie ucz.

Tankietka IBG owszem, zgadzam się natomiast w przypadku pz.II to nie masz racji  ...model dobrze spasowany, tani poprostu idealny dla kogoś kto zaczyna zabawę z modelarstwem więc jak najbardziej dobry wybór na początek 😁 

• Like 1