ewqj Napisano 9 Sierpnia 2021 Share Napisano 9 Sierpnia 2021 Cześć, chciałbym was poprosić o doradzenie w wyborze mojego pierwszego modelu czołgu. Nie będzie to mój pierwszy model - już złożyłem tak jak polecali mi członkowie forum model samolotu w skali 1/72, w moim wypadku Messerschmitt Bf109E-3 od Airfixa. Interesują mnie czołgi w cenie około 50 złotych, lecz do lepszego modelu mogę trochę dopłacić, okres około od II wojny światowej do lat 80-tych XX wieku. Mam dostęp do aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 9 Sierpnia 2021 Share Napisano 9 Sierpnia 2021 Może ten https://www.mojehobby.pl/products/Panzer-Kampfwagen-II-Ausf.-F-G.html Do 50 dych to nie wiem czy da się znaleść coś lepszego i równie łatwego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 9 Sierpnia 2021 Share Napisano 9 Sierpnia 2021 Nic ciekawszego za 50 dych w skali 1/35 nie widzę. Na początek moim zdaniem wystarczy. Możesz jeszcze spróbować tego https://plastmodel.pl/p/1010/1/tamiya-35009-panzerkampfwagen-ii-1-35--czolgi-1939-1945-skala-1-35-pojazdy-i-sprzet-wojskowy.html albo tego za drobną dopłatą https://plastmodel.pl/p/1015/40/tamiya-35020-hanomag-sdkfz-251-1-1-35--pojazdy-opancerzone-1939-1945-skala-1-35-pojazdy-i-sprzet-wojskowy.html https://exito.sklep.pl/pl/p/IBG-E3503-135-Tankietka-TKS-z-NKM-w.38-FK-A-20-mm-zawieszenie-szybki-montaz/44976 https://exito.sklep.pl/pl/p/TAMIYA-35055-135-US-Tank-M41-Walker-Bulldog/14488 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 9 Sierpnia 2021 Share Napisano 9 Sierpnia 2021 Zobacz na stronę ibg model. Powinieneś coś znaleźć w promocjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 9 Sierpnia 2021 Share Napisano 9 Sierpnia 2021 W jakiej skali? Bo jak 1:72 to nowy wypust i nowe formy airfixa tigera. Lub z farbami w tej samej cenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 9 Sierpnia 2021 Share Napisano 9 Sierpnia 2021 Skoro czołgi to polecam modele firmy FIRST TO FIGHT. Modele bardzo proste w budowie I ładnie wyglądające po sklejeniu. (1/72) https://www.mojehobby.pl/szukaj.php?search_producer=4038108 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 9 Sierpnia 2021 Share Napisano 9 Sierpnia 2021 Jak 1/72 to według mnie : - unikać Italieri - dzisiaj otworzyłem jednego i to jakaś masakra - raczej jednak nie FtF z uwagi, że to malutkie maszyny są - unikać gumowych/winylowych gąsienic - kupić jakiegoś większego grzmota np KW, Tygrysa, Jagdtiger’a Jeśli 1/35 to te Tamiya stare chyba najlepsze. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 9 Sierpnia 2021 Share Napisano 9 Sierpnia 2021 W tej cenie masz tankietki TKS z IBG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewqj Napisano 10 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2021 Odnośnie tankietek od ibg mam pytanie, czy wnętrze modelu jest trudne do wykonania? Pytam, bo model piękny, lecz mnie przeraża. Ogólnie skłaniam się ku skali 1:35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 10 Sierpnia 2021 Share Napisano 10 Sierpnia 2021 Robiłem tankietkę ibg z wnętrzem i nie było większych problemów z wykonaniem tego. Jedyna jazda by była jakbyś kupił dodatkowy zestaw blaszek do niej. Czego na początek nie polecam początkującemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewqj Napisano 10 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2021 Dziękuję za pomoc w wyborze odpowiedniego modelu. Obecnie skłaniam się ku wyborowi tankietki TKS IBG oraz Panzer II ausf. F/G Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 10 Sierpnia 2021 Share Napisano 10 Sierpnia 2021 Najważniejsze, żeby się czołg podobał, bo inaczej zabraknie motywacji do skończenia budowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek cz. Napisano 10 Sierpnia 2021 Share Napisano 10 Sierpnia 2021 7 godzin temu, ewqj napisał: Dziękuję za pomoc w wyborze odpowiedniego modelu. Obecnie skłaniam się ku wyborowi tankietki TKS IBG oraz Panzer II ausf. F/G Tamiya. Cześć Nie, nie i jeszcze raz nie Gdzieś indziej napisałeś, że 2 lata temu składałeś model z tatą więc pewnie jesteś bardzo młody. Tankietki IBG jako pierwszego modelu nie polecam. Jest skomplikowana w budowie i konstrukcja jej nadbudowy nie wybaczy Ci błędów przy dopasowaniu elementów/klejeniu. Jak chcesz zaczynać od malutkich części to lepiej kup proponowanego powyżej Shermana Hellera w 1/72 - to bardzo dobry model. Z kolei ten Panzer II Tamiyi to stary gniot sprzed kilkudziesięciu lat... jeżeli chcesz go kupić tylko z powodu ceny to nie jest to najlepsza droga ani w tym hobby ani w życiu w ogóle. Takiego podejścia się nie ucz. Ja polecam zacząć od czegoś pomiędzy 1/72 a 1/35, czyli od skali 1/48. Przyzwoity duży czołg w cenie wahającej się między 50-70 zł to KV-1 firmy Hobby Boss. Są różne ciekawe wersje, nawet zdobycznego niemieckiego w kamuflażu możesz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 13 Sierpnia 2021 Share Napisano 13 Sierpnia 2021 Jeżeli 1:72 to może coś z T-34 i pochodnych od Unimodels? Dobrze spasowane, jeżeli tylko nie boisz się ogniwkowych gąsienic to nic tylko sklejać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 13 Sierpnia 2021 Share Napisano 13 Sierpnia 2021 W dniu 10.08.2021 o 23:15, marek cz. napisał: Tankietki IBG jako pierwszego modelu nie polecam. Jest skomplikowana w budowie i konstrukcja jej nadbudowy nie wybaczy Ci błędów przy dopasowaniu elementów/klejeniu. Jak chcesz zaczynać od malutkich części to lepiej kup proponowanego powyżej Shermana Hellera w 1/72 - to bardzo dobry model. Z kolei ten Panzer II Tamiyi to stary gniot sprzed kilkudziesięciu lat... jeżeli chcesz go kupić tylko z powodu ceny to nie jest to najlepsza droga ani w tym hobby ani w życiu w ogóle. Takiego podejścia się nie ucz. Tankietka IBG owszem, zgadzam się natomiast w przypadku pz.II to nie masz racji ...model dobrze spasowany, tani poprostu idealny dla kogoś kto zaczyna zabawę z modelarstwem więc jak najbardziej dobry wybór na początek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi