rymulus Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 Mnie się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 23 Października 2021 Autor Share Napisano 23 Października 2021 Cześć, polakierowany i położona pierwsza kalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 25 Października 2021 Autor Share Napisano 25 Października 2021 Cześć, reszta kalek również położona teraz tylko zabezpieczyć i zaczynamy zabawę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 25 Października 2021 Share Napisano 25 Października 2021 Świetna robota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 25 Października 2021 Share Napisano 25 Października 2021 Co jest z tą gwiazdą na lewym skrzydle złudzenie optyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 25 Października 2021 Share Napisano 25 Października 2021 Z kalkomaniami wszystko w porządku. Przypatrz się zestawowi na pierwszej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 25 Października 2021 Autor Share Napisano 25 Października 2021 Hah już myślałem ze babola zrobiłem…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Października 2021 Share Napisano 25 Października 2021 Dobrze jest, leć dalej z tematem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 28 Października 2021 Autor Share Napisano 28 Października 2021 W dniu 25.10.2021 o 20:22, barszczo napisał: Dobrze jest, leć dalej z tematem . lecę, kończę, otwieram kolejne pudło i tak jeszcze przez parę miechów zanim będę musiał oddać warsztat podsumowując jestem prawie na finishu dobrnąłem prawie do końca:) jak miałbym strzelać to w 40% mam model skończony.. wyszło, że musiałem dosztukować to pudełko (czy coś) za głową pilota, jakoś poszło nawet 40% stan obecny 10% podwozie + osłona na silnik 10% weathering silnika 10% owiewka, drobnica + ew. kabelki w dolnej pokrycie silnika daje 70% i tutaj mógłbym skończyć i go odstawić na półkę - bo zaczyna mi się podobać:) jednakże po co się ograniczać i spoczywać na laurach brakujące 30% daję sobie na dodatkowy weathering (ten extra potocznie zwany - lub jak dla mnie by popsuć coś co już w miarę wygląda :)) zastanawiam się nad światłami pozycyjnymi, bo tamiya poszła po najmniejszej linii oporu i chyba skłaniam się do ich wycięcia i zrobienia od nowa mikro cristalem. Parę zdjęć po washu (bez pokrywy silnika) i parę zdjęć z bliska do krytyki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 28 Października 2021 Share Napisano 28 Października 2021 Jeśli chodzi o światła pozycyjne, to szkoda że nie wyciąłeś ich jeszcze przed malowaniem, bo wtedy każdą przypadkową rysę lub wypadek można łatwo naprawić szpachlą. W Eduardzie podobnie postąpiono z światłami pozycyjnymi (trochę mnie to dziwi dlaczego nie dodano ich jako osobny element przezroczysty do wklejenia jak zrobili choćby w F6F Hellcat),więc ja zawsze na końcu budowy nakładam na nie Liquid chrome od molotova i później po wyschnięciu cleary zielone i czerwone i wygląda to całkiem ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 31 Października 2021 Autor Share Napisano 31 Października 2021 W dniu 28.10.2021 o 23:39, piotr2498 napisał: szkoda że nie wyciąłeś ich jeszcze przed malowaniem, nioom też żałuję, że tego nie zrobiłem przed malowanie będę kombinować zabieram się za oleje... chciałbym z nimi troszkę więcej podziałać niż tylko wash przed po 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 Świetnie to wygląda. Szczegóły proszę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 1 Listopada 2021 Autor Share Napisano 1 Listopada 2021 12 godzin temu, rymulus napisał: Świetnie to wygląda. Szczegóły proszę. Dzięki W sumie chyba nic skomplikowanego jak na razie: a/ baza -> sido -> randomowe obicia gąbką jaśniejszym kolorem niż baza -> randomowe obicia gąbką ssrebrnym -> sido b/ whitespiryt -> czarny wash -> brązowy wash -> piaskowy wash + najważniejszy skład 5 piw czasu zmywania oraz ponawiania kroku b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 1 Listopada 2021 Autor Share Napisano 1 Listopada 2021 Cześć, idę dalej, zabrałem się za silnik... a raczej próby nad jego uwaleniem tak by "jakoś" wyglądał pewnie i tak się skończy na paru sesjach i zmywaniach prawie do czystości 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 A gdzie przewody na goleniach ja się pytam? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 3 Listopada 2021 Autor Share Napisano 3 Listopada 2021 1 godzinę temu, barszczo napisał: A gdzie przewody na goleniach ja się pytam? spokojnie będą:) postaram się nie zapomnieć o nich kolejna część eksperymentów z olejami na szczęście mogę zmyć jak coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 5 Listopada 2021 Autor Share Napisano 5 Listopada 2021 Cześć, bawię się dalej wygląda to jakoś znośnie? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 5 Listopada 2021 Share Napisano 5 Listopada 2021 Generalnie spoko, tylko nie wiem jak się brudziły prawdziwe samoloty wiec nie umiem porównać do oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 5 Listopada 2021 Autor Share Napisano 5 Listopada 2021 28 minut temu, rymulus napisał: Generalnie spoko, tylko nie wiem jak się brudziły prawdziwe samoloty wiec nie umiem porównać do oryginału. ja też nie wiem - eksperymentuje raczej z "efektem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 Cześć, chyba się już poddaję z walką olejami ale od początku, spód raczej uważam za zrobiony i czeka na mat. no i dalej.... niby podobnie jak w oryginale lecz całkowicie mi się nie podoba chyba zmyje i będę próbował z aero.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Dla mnie ten efekt okopceń szczególnie na prawej burcie jest zdecydowanie za mocny. Osobiście okopcenia wolę robić za pomocą aereografu, wtedy odpowiednio rozcieńczonymi farbami mam większą kontrolę nad efektem. Do wstępnych okopceń często używam również rozcieńczonych farb olejnych abteilunga psikanych na niskim ciśnieniu przez aero, które dają fajną podstawę do dalszych efektów i można je w razie potrzeby zmyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 2 godziny temu, Bengal napisał: chyba zmyje i będę próbował z aero.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 15 minut temu, piotr2498 napisał: Dla mnie ten efekt okopceń szczególnie na prawej burcie jest zdecydowanie za mocny. Osobiście okopcenia wolę robić za pomocą aereografu, wtedy odpowiednio rozcieńczonymi farbami mam większą kontrolę nad efektem. Do wstępnych okopceń często używam również rozcieńczonych farb olejnych abteilunga psikanych na niskim ciśnieniu przez aero, które dają fajną podstawę do dalszych efektów i można je w razie potrzeby zmyć. 5 minut temu, barszczo napisał: może za mocny ale jakby popatrzeć na hmmm: oraz może jeszcze popróbuję olejami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Tylko że na zdjęciach te okopcenie później się trochę rozmywa idąc wzrokiem coraz bardziej w górę burty kadłuba, a na twoich zdjęciach (szczególnie na prawej burcie, bo na lewej jest jeszcze w miarę ok) wygląda to jak malowane pastelami. Zanim zdecydujesz się na zmycie, to spróbuj to jakoś rozetrzeć jeszcze bo i tak nie masz nic do stracenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 4 minuty temu, piotr2498 napisał: Tylko że na zdjęciach te okopcenie później się trochę rozmywa idąc wzrokiem coraz bardziej w górę burty kadłuba, a na twoich zdjęciach (szczególnie na prawej burcie, bo na lewej jest jeszcze w miarę ok) wygląda to jak malowane pastelami. Zanim zdecydujesz się na zmycie, to spróbuj to jakoś rozetrzeć jeszcze bo i tak nie masz nic do stracenia. Jasne, spróbuje je stonowac jeszcze, dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi