Staryfajter1954 Napisano 26 Sierpnia 2021 Napisano 26 Sierpnia 2021 Dziś dwa modele w galerii a mianowicie dwa Starfightery z Matchboxa w skali 1/72. Modele te zostały kupione przeze mnie na Allegro jako sklejony modelarski złom. Oba modele zostały przeze mnie rozklejone, wymyte ze starej farby olejnej w roztworze sody kaustycznej, uzupełnione o wykonane od podstaw kokpity, luki podwozia, wytłoczone samodzielnie osłony kabin oraz otrzymały nowe kalkomanie hiszpańskie (z zestawu ESCI) oraz zamówione u Bogdana Żołnierowicza do wykonania malowania zespołu akrobacyjnego Vikings niemieckiej marynarki wojennej. Z nowoczesnych technik jest użyty wash, farby akrylowe Mr.Hoby H. 3 Cytuj
Wymysl Napisano 26 Sierpnia 2021 Napisano 26 Sierpnia 2021 W sobotę miałem okazję być z rodziną w MLP w Krakowie. Przy oglądaniu F-104 padło pytanie: - Dlaczego ten samolot ma obcięte skrzydła? - To nie obcìęte, takie były. - To jak latał? 2 2 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Napisano 27 Sierpnia 2021 7 godzin temu, Wymysl napisał: W sobotę miałem okazję być z rodziną w MLP w Krakowie. Przy oglądaniu F-104 padło pytanie: - Dlaczego ten samolot ma obcięte skrzydła? - To nie obcìęte, takie były. - To jak latał? Latał i to bardzo dobrze w zakresie wysokich prędkości bo to skrzydło było do takich właśnie specjalnie zaprojektowane. Małe trapezowe skrzydło o małej grubości i bardzo cienkich krawędziach natarcia i spływu dawało wystarczającą siłę nośną by samolot mógł latać a do mniejszych prędkości otrzymało klapy, lotki i klapy przednie oraz nadmuch na klapy dzięki czemu samolot był sterowny również przy mniejszych prędkościach. Te niewielkie skrzydła pozwalały również na przenoszenie zbiorników paliwa i uzbrojenia podwieszanego w postaci uzbrojenia bombowego i rakietowego (AIM-7 Sparrow, AIM-9 Sidewinder, Aspide, Korkoran, wyrzutni pocisków niekierowanych ). No a co do samych skrzydeł to warto wspomnieć, że były chociażby przez NASA testowane samoloty z kadłubami nośnymi pozbawione całkowicie skrzydeł i one też latały. Cytuj
barszczo Napisano 27 Sierpnia 2021 Napisano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) Nieprawda, to skrzydło służyło do zupełnie czegoś innego : Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 2 Cytuj
jmx62 Napisano 27 Sierpnia 2021 Napisano 27 Sierpnia 2021 W pierwsxej chwili myślałem że to Jaś Fasola A modele jak najbardziej 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Napisano 27 Sierpnia 2021 13 minut temu, barszczo napisał: Nieprawda, to skrzydło służyło do zupełnie czegoś innego : Proszę mi się tu nie śmiać bo ten pan jest głodny i ma przerwę śniadaniową i zapomniał noża. Jako człowiek pomysłowy i zaradny życiowo wykorzystał krawędź natarcia skrzydła jako nóż do posiekania warzyw na sałatkę warzywną ;). Smacznego ! Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Napisano 27 Sierpnia 2021 4 minuty temu, jmx62 napisał: W pierwsxej chwili myślałem że to Jaś Fasola A modele jak najbardziej No…. Przez ten garnitur nawet trochę podobny :). Cytuj
barszczo Napisano 27 Sierpnia 2021 Napisano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) Tak naprawdę to zdjęcia z prezentacji prototypu gdzie pokazano jak ostra jest krawędź natarcia skrzydła. Marketing Lockheeda był naprawdę pomysłowy, oprócz permanentnego wręczania łapówek potencjalnym kupcom, robili jeszcze takie przedstawienia. Tutaj jeszcze kilka ujęć z innej prezentacji: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Napisano 27 Sierpnia 2021 5 minut temu, barszczo napisał: Tak naprawdę to zdjęcia z prezentacji prototypu gdzie pokazano jak ostra jest krawędź natarcia skrzydła. Marketing Lockheeda był naprawdę pomysłowy, oprócz permanentnego wręczania łapówek potencjalnym kupcom, robili jeszcze takie przedstawienia. Tutaj jeszcze kilka ujęć z innej prezentacji: Dobre ! Mają ludzie pomysły i kreatywność ! :). Cytuj
M.A.V. Napisano 27 Sierpnia 2021 Napisano 27 Sierpnia 2021 14 minut temu, barszczo napisał: Tutaj jeszcze kilka ujęć z innej prezentacji.... eeeee jakby ołówek naostrzył to by było coś 11 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Dziś dwa modele w galerii a mianowicie dwa Starfightery..... świetnie wyszły i szacun za danie im "drugiego życia" @abtb poczuł na karku oddech śledziowej konkurencji Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Napisano 27 Sierpnia 2021 Godzinę temu, M.A.V. napisał: eeeee jakby ołówek naostrzył to by było coś świetnie wyszły i szacun za danie im "drugiego życia" @abtb poczuł na karku oddech śledziowej konkurencji Dzięki :). Cieszy mnie, że kolega abtb również ma w swoim portfolio całkiem sporo modeli 104 :). Fajnie, że jeszcze poza mną jest jeszcze na Modelworku ktoś komu ten wspaniały samolot jest bliski :). Ja i kolega atbt mamy ten sam temat ale różne jego interpretacje co dodatkowo powoduje, że jest ciekawie w dziedzinie modeli śloddzików :). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi