Staryfajter1954 Napisano 26 Sierpnia 2021 Share Napisano 26 Sierpnia 2021 Dziś dwa modele w galerii a mianowicie dwa Starfightery z Matchboxa w skali 1/72. Modele te zostały kupione przeze mnie na Allegro jako sklejony modelarski złom. Oba modele zostały przeze mnie rozklejone, wymyte ze starej farby olejnej w roztworze sody kaustycznej, uzupełnione o wykonane od podstaw kokpity, luki podwozia, wytłoczone samodzielnie osłony kabin oraz otrzymały nowe kalkomanie hiszpańskie (z zestawu ESCI) oraz zamówione u Bogdana Żołnierowicza do wykonania malowania zespołu akrobacyjnego Vikings niemieckiej marynarki wojennej. Z nowoczesnych technik jest użyty wash, farby akrylowe Mr.Hoby H. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 26 Sierpnia 2021 Share Napisano 26 Sierpnia 2021 W sobotę miałem okazję być z rodziną w MLP w Krakowie. Przy oglądaniu F-104 padło pytanie: - Dlaczego ten samolot ma obcięte skrzydła? - To nie obcìęte, takie były. - To jak latał? 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2021 7 godzin temu, Wymysl napisał: W sobotę miałem okazję być z rodziną w MLP w Krakowie. Przy oglądaniu F-104 padło pytanie: - Dlaczego ten samolot ma obcięte skrzydła? - To nie obcìęte, takie były. - To jak latał? Latał i to bardzo dobrze w zakresie wysokich prędkości bo to skrzydło było do takich właśnie specjalnie zaprojektowane. Małe trapezowe skrzydło o małej grubości i bardzo cienkich krawędziach natarcia i spływu dawało wystarczającą siłę nośną by samolot mógł latać a do mniejszych prędkości otrzymało klapy, lotki i klapy przednie oraz nadmuch na klapy dzięki czemu samolot był sterowny również przy mniejszych prędkościach. Te niewielkie skrzydła pozwalały również na przenoszenie zbiorników paliwa i uzbrojenia podwieszanego w postaci uzbrojenia bombowego i rakietowego (AIM-7 Sparrow, AIM-9 Sidewinder, Aspide, Korkoran, wyrzutni pocisków niekierowanych ). No a co do samych skrzydeł to warto wspomnieć, że były chociażby przez NASA testowane samoloty z kadłubami nośnymi pozbawione całkowicie skrzydeł i one też latały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) Nieprawda, to skrzydło służyło do zupełnie czegoś innego : Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 W pierwsxej chwili myślałem że to Jaś Fasola A modele jak najbardziej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2021 13 minut temu, barszczo napisał: Nieprawda, to skrzydło służyło do zupełnie czegoś innego : Proszę mi się tu nie śmiać bo ten pan jest głodny i ma przerwę śniadaniową i zapomniał noża. Jako człowiek pomysłowy i zaradny życiowo wykorzystał krawędź natarcia skrzydła jako nóż do posiekania warzyw na sałatkę warzywną ;). Smacznego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2021 4 minuty temu, jmx62 napisał: W pierwsxej chwili myślałem że to Jaś Fasola A modele jak najbardziej No…. Przez ten garnitur nawet trochę podobny :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) Tak naprawdę to zdjęcia z prezentacji prototypu gdzie pokazano jak ostra jest krawędź natarcia skrzydła. Marketing Lockheeda był naprawdę pomysłowy, oprócz permanentnego wręczania łapówek potencjalnym kupcom, robili jeszcze takie przedstawienia. Tutaj jeszcze kilka ujęć z innej prezentacji: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2021 5 minut temu, barszczo napisał: Tak naprawdę to zdjęcia z prezentacji prototypu gdzie pokazano jak ostra jest krawędź natarcia skrzydła. Marketing Lockheeda był naprawdę pomysłowy, oprócz permanentnego wręczania łapówek potencjalnym kupcom, robili jeszcze takie przedstawienia. Tutaj jeszcze kilka ujęć z innej prezentacji: Dobre ! Mają ludzie pomysły i kreatywność ! :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 14 minut temu, barszczo napisał: Tutaj jeszcze kilka ujęć z innej prezentacji.... eeeee jakby ołówek naostrzył to by było coś 11 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Dziś dwa modele w galerii a mianowicie dwa Starfightery..... świetnie wyszły i szacun za danie im "drugiego życia" @abtb poczuł na karku oddech śledziowej konkurencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Godzinę temu, M.A.V. napisał: eeeee jakby ołówek naostrzył to by było coś świetnie wyszły i szacun za danie im "drugiego życia" @abtb poczuł na karku oddech śledziowej konkurencji Dzięki :). Cieszy mnie, że kolega abtb również ma w swoim portfolio całkiem sporo modeli 104 :). Fajnie, że jeszcze poza mną jest jeszcze na Modelworku ktoś komu ten wspaniały samolot jest bliski :). Ja i kolega atbt mamy ten sam temat ale różne jego interpretacje co dodatkowo powoduje, że jest ciekawie w dziedzinie modeli śloddzików :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi