Skocz do zawartości

M1240A1 Oshkosh M-ATV - Panda Hobby 1:35

Zderzak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Bardzo długo niczego nie pokazywałem na łamach forum, co nie oznacza, że niczego w międzyczasie nie kleiłem. Przedstawiam M-ATV w malowaniu Jednostki Wojskowej AGAT. Skończony chyba w marcu zeszłego roku, nie pamiętam już dokładnie. Baza to zestaw Panda Hobby 35027, jak go kupowałem lepszego nie było, a później już nie chciałem się go pozbywać i po łebkach zrobiłem go bez większego doktoryzowania się o każdą śrubkę. Kto kleił, ten wie, że podwozie to istna męka w tym modelu, nic nie pasuje do siebie. Zresztą cały model jest wymagający, głównie jeśli chodzi o nerwy :x . Z rzeczy które poprawiłem to na pewno usunięcie dachu w wieżyczce i dodanie pozostałości jego mocowania po bokach; dokleiłem coś pod maską, żeby nie było widać dziury przez przedni grill i pewnie jeszcze sporo innych rzeczy, o których nie pamiętam.

Natomiast wiele dodałem od siebie aby odwzorować naszą krajową wersję. Całkowicie wykonałem nowe opancerzenie spodu nadwozia, wykonałem nowe mocowania wydechu i stopni, sam wydech wymieniłem też na nowy, stworzony od podstaw wraz z jego osłonami. Z tyłu doszły przewody w podwoziu oraz przedłużenia nadkoli (czarne pionowe części), po bokach zmieniłem przednie nadkola wraz z opancerzeniem i chlapaczami, dodałem przewody obok przednich szyb i mnóstwo innych pierdół jak oznaczenia priorytetu drogowego, anteny itp. Ostatecznie udało mi się bardzo wiernie odwzorować konkretny pojazd z konkretnego czasu 8-) . Chciałem ten model skleić rekreacyjnie z pudła, ale oczywiście rzeczywistość zweryfikowała te plany. Osobiście nikomu nie polecam tej drogi, chyba, że jest takim masochistą jak ja :rotfl: . Bierzcie RFM bez zastanowienia, którego można skleić w zasadzie prosto z pudła.

Model malowany jak zawsze pędzlem, mieszanką jakiś dwóch Humbroli.

Pozdrawiam!

Konrad

50355893432_68d941be56_c.jpg

50355736136_7e3e17b66a_c.jpg50355893372_7c68171e4b_c.jpg50355031493_5e86ee37c6_c.jpg50355031393_02e859ef81_c.jpg50355893247_f097c36185_c.jpg50355736231_328365f20d_c.jpg50355736186_21bf5d9bb1_c.jpg

• Like 6

Dzięki za pozytywny komentarze!

W dniu 7.09.2021 o 21:18, M.A.V. napisał:

karłowaty "brat" też zacny  :szczerbol:

Karłowaty brat już kiedyś był na forum, ale uważam, że takie zdjęcie porównawcze Humvee i czegoś z nowszej generacji bardzo ciekawie obrazuje różnicę w klasach tych pojazdów.

W dniu 7.09.2021 o 21:50, bulik58 napisał:

Model wyglada super, wspomniales o kablach do wycieraczek, antenach. lecz ich nie  widze .Chyba ze miales na mysli podstawy do anten.

O kablach przy przednich szybach,  schodzą od dachu do podstaw anten wewnątrz profili umieszczonych wzdłuż słupków między drzwiami a szybami czołowymi. O antenach fakt, źle się wyraziłem, bo miałem właśnie na myśli wyłącznie ich podstawy. Co do bycia masochistą, drugi raz na pewno bym się nie rzucał na ten model chcąc budować polską wersję, jednak sama ilość detali w modelu Pandy jest więcej niż przyzwoita. Poza uporczywym spasowaniem, zaryzykuję i napiszę, że w niektórych miejscach jest to nawet lepszy zestaw od RFM.