Superbe Napisano 15 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2022 No wreszcie pewien etap nitek mam za sobą. Gotowe wszystkie wanty, stenwanty i bramwanty Teraz etap wcale nie przyjemniejszy i wcale nie bardziej marudny, czyli wyblinki. A więc wiązać, wiazać i jeszcze raz wiązać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 No tak ten moment jest żmudny, ale wszystko po tym już będzie ciekawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 18 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2022 No i się zaczęło...Pierwsze wyblinki i do przeróbki, różna siła naciągu wykrzywia to co ma być prosto. Płacę frycowe za brak doświadczenia. Trudno, muszę to usunąć i zacząć ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 20 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2022 Szukam metody na wykonywanie dwóch elementów z drutu 0,4 mm, potrzebnych do mocowania armat na żaglowcach, bram działowych, bloczków itd, itp. 1. Haczyki w kształcie litery S z jednej strony zamknięte (zrobione pełne oczko ) 2. Oczko o śr. 07-08 mm. To powinien być sposób zapewniający powtarzalność wykonywanych elementów (chodzi o ilości parudziesięciu sztuk) Przewalam googla od dłuższego czasu chcąc kupić podobne elementy, niestety bez efektu. Może ktoś z Kolegów ma jakiś sposób na wykonywanie takich detali lub namiary na gotowe produkty? Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 20 Stycznia 2022 Share Napisano 20 Stycznia 2022 (edytowane) Zobacz ten: https://www.mojehobby.pl/catalog/HiSModel Edytowane 20 Stycznia 2022 przez lesio-69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 20 Stycznia 2022 Share Napisano 20 Stycznia 2022 (edytowane) Mogę ci też polecić taki rodzaj penesty. Masz tam rowki, którymi możesz sobie regulować wielkość oczka/haczyka https://www.matopat24.pl/peseta-anatomiczna-prosta_3744-5155?gclid=EAIaIQobChMIvP7Sx67A9QIViNCyCh2DywErEAQYAiABEgJX6PD_BwE#/dlugosc-16cm?utm_content=NN-MMO-NPAI-001 Link nie działa trzeba dopisać jeszcze .html https://www.mojehobby.pl/catalog/HiSModel.html Edytowane 20 Stycznia 2022 przez CH123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 20 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2022 Chopy...Jesteśta wielkie! Podziękował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 21 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2022 Niestety...To co oferuje HisModel to są chyba zwykłe płaskie blaszki (chyba że źle to odczytuję), a to nie o to chodzi...Potrzebuję tych detali wykonanych z drutu. Przerzuciłem już wyroby dla kaletnikóe, półproduktu do biżuterii i ...zero. Widać trafiłem na problem ,który ciężko rozwiązać. Czyżby "płacz i zgrzytanie zębów" , gdyż przyjdzie się zrobić manufakturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 W dniu 18.01.2022 o 13:41, Superbe napisał: Płacę frycowe za brak doświadczenia. Trudno, muszę to usunąć i zacząć ponownie. głowa do góry - nie od razu Kraków zbudowano ja to jestem zdania że wprawa w modelarstwie przychodzi z wiekiem (tfu... z kolejnymi zrobionymi modelami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 21 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2022 Mnie głowa nie opadła, spoko.Poprawka tego to nie problem. Bardziej martwi mnie to co w popraednichm poście, czyli e wszystkie haczyki, kółka itd Ale dzięki za podniesienie na duchu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 Panowie, taki temat... Pudło z żaglowcem( nie wiem ży każde) zawiera naciagarkę do wykonywania want i wyblinek. Zrobiłem to na Dlorieux recznie i bardzo załuję, bo bardzo trudno jest mi utrzymać właściwe napiecie linek i ich naciąg. Wiem, że po założeniu żagli i reszty takielunkute niedoskonałości zostaną nieco zminimalizowane, ale nie tędy droga... Czy ktoś z Was może mi wytołkować jak ciemnemu chłopu jak konkretnie uzywać tej "manufaktury", ewentualnie mógłbu podać jakieś linki gdzie jest to pokazane i wytłumaczone? Ja w wujku takowych nie znalazłem ale to chyba wina"znajomości" angielskiego. Trudno znaleźć cos jak się nie zna jego nazwy... Czy ktoś ma w tym względzie jakies rozeznanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Ja nie mam pojęcia, ale tu masz filmik po rosyjsku Przy okazji może ja też o coś zapytam. Poszukuję precyzyjnych cążek, które nie stępią się szybko od cięcia drutu Edytowane 23 Stycznia 2022 przez CH123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Może takie ? https://techmiks.pl/nozyczki-dla-elektryka-95-05-155-sb.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Nie jestem pewny czy będą dobre. Przydał by się ostry dziubek. Bardziej chodziło mi o markę, którą można polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Marka to właśnie ta ze zdjęcia: Knippex. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 1 godzinę temu, CH123 napisał: Przy okazji może ja też o coś zapytam. Poszukuję precyzyjnych cążek, które nie stępią się szybko od cięcia drutu Jeśli markowe to polecam firmę Xuron. Mam do drutu i do elementów fototrawionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 26 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2022 Bardzo często przy poprawkach czegoś zrobionego niezbyt dobrze, tworzy się cos dodatkowego...Musiałem poobcinać żle napięte wyblinki i muszę przyznać, że udało mi się to z nawiązką Może przy następnym (?) modelu spróbuję skorzystać z tego przyrządu jaki jest w pudle, jeśli uda mi się go do końca rozszyfrować (choćby to, jak na takiej ramce zakończyć wantę jufersem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Ło Panie co to się staneło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 26 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2022 Za ostre nożyczki...Cięły równo co się trafiło...a że byłem wściekły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 Wreszcie! Koniec z wyblinkami. Tu gdzie brakuje to oznaka, że załoga bedzie miała nieco pracy...A na serio to dobrza nauczka na przyszłość.Wiązałem niemal wszędzie węzłem wyblinkowym ale zawsze (niemal) pierwsz była wiazana na zwykły węzełek , na koniec łapana kroplą rozcieńczonego wikolu lub kropelką. Odrobina więcej i widać to dość wyraźnie. Tam gdzie nie było kleju przy obcinaniu często przecina sie węzełek. Następny raz po tej nauce będą wszędzie węzły wyblinkowe, a skrajne węzełki trzeba kleić mocno rozcieńczonym wikolem. Jak dla mnie to najgorszy etap, tzn najbardziej pracochłonny i "upierdliwy" Doszedł bukszpryt, jeszcze golutki ale jest Rufa w zasadzie skończona, dostała ster, jego zabezpieczenie by nie został zgubiony i jakieś świecidełko. Dorobiłem wszystkie kotwice przydałoby się jednak chyba nieco brązu/rdzy na groty Za 3-4 dni dojdą zamówione bloczki 3mm/2 więc mozna będzie uzbrajać reje Pytanie i prośba jednocześnie do kolegów parających się żaglowcami... Może ktoś z Was dysponuje i mógłby odsprzedać 10 szt jufersów sercowych 6mm? https://modelnet.pl/akcesoria-szkutnicze/bloczki-i-jufersy/jufersy-sercowe-6mm-10szt-amati-4061 W Modelnecie będą dopiero na przełomie lutego/marca. Sam wykonać nie mogę niestety, z powodu urazu ręki. Jak coś proszę na priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 7 Lutego 2022 Autor Share Napisano 7 Lutego 2022 Dotarły bloczki 3/2 więc skończyłem reje przedniego masztu w toku rufowy i główny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 11 Lutego 2022 Autor Share Napisano 11 Lutego 2022 Reje wszystkich masztów są uzbrojone... zastanawiałem się nad płetwą sterową I pod wpływem osób bardziej doświadczonych i obeznanych w temacie, postanowiłem o poprawic tak, jak pisze Boudriot w swych madrych księgach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 12 Lutego 2022 Autor Share Napisano 12 Lutego 2022 I po poprawce... Szkoda jedynie, że nigdzie nie mogę kupić jufersów sercowych. Wstrzymuje to znacznie tempo. Ponawiam apel: może ktoś ma do odsprzedaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 Generalnie rzecz biorąc olinowanie stałe można uznać za zrobione Panowie, poszukuję nici, właściwie to linek bez włosków do wykonania olinowania Koniecne są ciemne i jasne w różnych odcieniach, o grubościach jak niżej, albo bardzo zbliżonych, a mianowicie: 0,2mm, 0,3 mm, 0,4 mm, 0,6 mm, 0,8 mm i 1,2 mm Wyjaśniam, ze w Modelnet jest z tym bryndza. Może ktoś ma pomysła, gdzie się można w to zaopatrzyć? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Pogrzebałem jeszcze raz żeby sprawdzić czy coś się nie zmieniło od roku. Tu masz jakieś nici bawełniane w rozmiarach od 0,3 do 0,8 niestety tylko 2m więc opcja tylko na sztagi. Tylko musisz przefiltrować kolory https://www.korallo.pl/rzemienie-gumki-sznurki-i-inne/nici/brazowy-czarny SZKUTNIK tak samo tylko jakość lepsza http://www.szkutnik-model.pl/index.php/zagle-i-linki/linki No i SHIPYARD ale tylko jeden kolor https://kszmodelarz.pl/89-liny-nici Znalazłem jedną ARIADNĘ bez włosków z serii TYTAN największy rozmiar 10 ma około 0,7 - przynajmniej tak twierdzi producent 20 -0,4 30-0,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi