sjr Posted October 9, 2021 Share Posted October 9, 2021 (edited) Będąc w popularnym markecie udalo mi się mi się upolować na promocji zestaw revella. Miał być to stricte weekendowy shortrun w ramach ćwiczenia malowania i brudzeniu. Niestety grubosc relingów pudełkowych nie przekonała mnie i stwierdziłem że spróbuję sam coś wystrugać. Po całym dniu wyszło jak wyszło. I teraz pytanie do znawcos tematu. Model bez makro nie wygląda źle, jednak na zdjęciach widać nadmiar CA gdzieniegdzie. Czy da się go jakoś usunąć bez rozklejenia elementów? Edited October 9, 2021 by sjr 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
socjo1 Posted October 9, 2021 Share Posted October 9, 2021 (edited) Spróbuj punktowo, pędzelkiem, debonderem do CA (klejów cyjanoakrylowych). PS. Ładnie Ci wyszły te relingi. Szacunek za wytrwałość, mi by sie nie chciało . Wujo Dobra Rada w akcji: wywal tę kołową antenę. Namordowałeś się z relingami, z pozytywnym efektem, a tutaj takie kowadło zostawiłeś. Przecież poprawka tego to będzie drobiazg. Podobnie warto pewnie też będzie dopieścić peryskopy , żeby nie były grubaśne i lufę (są gotowce bodajże z Mastera). Edited October 9, 2021 by socjo1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjr Posted October 9, 2021 Author Share Posted October 9, 2021 Antenę wywalę jak już skończę z relingami, i zrobię nową z drutu. Na razie walczę z pozostałymi. Resztę raczej zostawię pudełkową, żal mi było 50 PLN na waloryzację Eduarda więc walczę sam w ramach nauki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
socjo1 Posted October 9, 2021 Share Posted October 9, 2021 No to lufy i peryskopy z Abera masz za całe 17 zyla Ale jeśli nie, to faktycznie warto popróbować samemu poprawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slaw_21 Posted October 9, 2021 Share Posted October 9, 2021 Jeśli nie uda się zmyć nadmiaru CA debonderem to jeszcze można spróbować delikatnie usunąć go nożykiem modelarskim w kształcie dłutka (dobre może być skośne). Tylko to już trzeba robić bardzo delikatnie. Powodzenia w całości prac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted October 9, 2021 Share Posted October 9, 2021 fajny kajaczek nadmiar CA zawsze warto usunąć bo nie licz na to że przykryjesz go farbą - z mojego doświadczenia wynika że takie "kwiatki" niestety w 99% wyłażą na wierzch. Lepiej usunąć teraz Debonderem niż potem całe malowanie zmywać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjr Posted October 9, 2021 Author Share Posted October 9, 2021 (edited) Będę próbował, trochę poskrobałem i nie jest źle, resztę najwyżej będę działał po podkładzie bo na tym etapie bardzo słabo widać gdzie jest nadmiar Edited October 9, 2021 by sjr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjr Posted October 9, 2021 Author Share Posted October 9, 2021 Poszedł podkład, wydaje mi się że tragedii nie ma. Lepiej już nie będzie bo przy zabawie debonderem w kilku miejscach puściło i musiałem poprawiać 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szydercza Gała Posted October 9, 2021 Share Posted October 9, 2021 Tragedii nie ma, maluj. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted October 9, 2021 Share Posted October 9, 2021 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjr Posted October 17, 2021 Author Share Posted October 17, 2021 Trochę popsikałem 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjr Posted October 23, 2021 Author Share Posted October 23, 2021 Pobrudzone na tyle ile potrafiłem, jutro olinowanie i postaram się wrzucić galerie 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted October 23, 2021 Share Posted October 23, 2021 Całkiem fajnie wyszedł kajaczek Jedna uwaga - albo daj na banderę "hakenkrojca" albo ją wywal.... inaczej to śmiesznie wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sjr Posted October 24, 2021 Author Share Posted October 24, 2021 Nie dałem rady z ręki poprawić bandery więc zapadła decyzja o demontażu. Zapraszam do galerii: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts