sjr Napisano 9 Października 2021 Napisano 9 Października 2021 (edytowane) Będąc w popularnym markecie udalo mi się mi się upolować na promocji zestaw revella. Miał być to stricte weekendowy shortrun w ramach ćwiczenia malowania i brudzeniu. Niestety grubosc relingów pudełkowych nie przekonała mnie i stwierdziłem że spróbuję sam coś wystrugać. Po całym dniu wyszło jak wyszło. I teraz pytanie do znawcos tematu. Model bez makro nie wygląda źle, jednak na zdjęciach widać nadmiar CA gdzieniegdzie. Czy da się go jakoś usunąć bez rozklejenia elementów? Edytowane 9 Października 2021 przez sjr 3 Cytuj
socjo1 Napisano 9 Października 2021 Napisano 9 Października 2021 (edytowane) Spróbuj punktowo, pędzelkiem, debonderem do CA (klejów cyjanoakrylowych). PS. Ładnie Ci wyszły te relingi. Szacunek za wytrwałość, mi by sie nie chciało . Wujo Dobra Rada w akcji: wywal tę kołową antenę. Namordowałeś się z relingami, z pozytywnym efektem, a tutaj takie kowadło zostawiłeś. Przecież poprawka tego to będzie drobiazg. Podobnie warto pewnie też będzie dopieścić peryskopy , żeby nie były grubaśne i lufę (są gotowce bodajże z Mastera). Edytowane 9 Października 2021 przez socjo1 Cytuj
sjr Napisano 9 Października 2021 Autor Napisano 9 Października 2021 Antenę wywalę jak już skończę z relingami, i zrobię nową z drutu. Na razie walczę z pozostałymi. Resztę raczej zostawię pudełkową, żal mi było 50 PLN na waloryzację Eduarda więc walczę sam w ramach nauki Cytuj
socjo1 Napisano 9 Października 2021 Napisano 9 Października 2021 No to lufy i peryskopy z Abera masz za całe 17 zyla Ale jeśli nie, to faktycznie warto popróbować samemu poprawić. Cytuj
Slaw_21 Napisano 9 Października 2021 Napisano 9 Października 2021 Jeśli nie uda się zmyć nadmiaru CA debonderem to jeszcze można spróbować delikatnie usunąć go nożykiem modelarskim w kształcie dłutka (dobre może być skośne). Tylko to już trzeba robić bardzo delikatnie. Powodzenia w całości prac. Cytuj
M.A.V. Napisano 9 Października 2021 Napisano 9 Października 2021 fajny kajaczek nadmiar CA zawsze warto usunąć bo nie licz na to że przykryjesz go farbą - z mojego doświadczenia wynika że takie "kwiatki" niestety w 99% wyłażą na wierzch. Lepiej usunąć teraz Debonderem niż potem całe malowanie zmywać Cytuj
sjr Napisano 9 Października 2021 Autor Napisano 9 Października 2021 (edytowane) Będę próbował, trochę poskrobałem i nie jest źle, resztę najwyżej będę działał po podkładzie bo na tym etapie bardzo słabo widać gdzie jest nadmiar Edytowane 9 Października 2021 przez sjr Cytuj
sjr Napisano 9 Października 2021 Autor Napisano 9 Października 2021 Poszedł podkład, wydaje mi się że tragedii nie ma. Lepiej już nie będzie bo przy zabawie debonderem w kilku miejscach puściło i musiałem poprawiać 2 Cytuj
Szydercza Gała Napisano 9 Października 2021 Napisano 9 Października 2021 Tragedii nie ma, maluj. 1 Cytuj
sjr Napisano 23 Października 2021 Autor Napisano 23 Października 2021 Pobrudzone na tyle ile potrafiłem, jutro olinowanie i postaram się wrzucić galerie 3 Cytuj
M.A.V. Napisano 23 Października 2021 Napisano 23 Października 2021 Całkiem fajnie wyszedł kajaczek Jedna uwaga - albo daj na banderę "hakenkrojca" albo ją wywal.... inaczej to śmiesznie wygląda Cytuj
sjr Napisano 24 Października 2021 Autor Napisano 24 Października 2021 Nie dałem rady z ręki poprawić bandery więc zapadła decyzja o demontażu. Zapraszam do galerii: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi